Pasta met cashew-truffel saus en groene asperges

Het asperge seizoen is geopend, en vooral hier in de provincie Groningen is dat maar al te duidelijk met Meinardi als asperge- en aardbeienkweker. Eigenlijk waardeer ik asperges nog niet zo heel erg lang. De groene vond ik al wel eerder lekker dan de witte. Maar met alles blijkt maar weer dat als ze goed klaar gemaakt zijn, iets wat je eerst heel vies vond ineens tot een delicatesse verheven kan worden.

Onlangs heb ik op de markt in Groningen Stad een paar heerlijke olie's gekocht bij de stand van Heerlijk & Eerlijk, waaronder een Zwarte Truffel Olie. Als je de dop van het potje er al afschroeft dan komt er al een enorm aroma vanaf. Ik raad je dan ook aan de hoeveelheid olie echt op smaak toe te voegen; de ene truffel olie is de andere niet, en vooral met deze van Heerlijk & Eerlijk raad ik je aan zuinig te beginnen.


Pasta met cashew-truffel saus en groene asperges
1 bos groene asperges
1½ cup ongeroosterde cashewnoten, minimaal 4 uur geweekt
1 cup water (of meer)
2 el edelgist
1 tl gedroogde tijm
(zwarte) truffelolie, naar smaak (ik heb 1 tl gebruikt van de truffelolie van Heerlijk & Eerlijk)

Tagliatelle voor twee personen 
vers gemalen peper
zout

Maal de geweekte en afgegoten cashewnoten in een keukenmachine of blender met het water tot een romige massa. Voeg eventueel meer water toe indien het nog niet soepel wordt. Doe de edelgist, tijm en truffelolie erbij en meng nogmaals goed. Verwarm het mengsel zachtjes in een klein steelpannetje, proef of er eventueel nog wat truffelolie erbij moet.
Snijd de houterige delen van de asperges af, en snijd ze doormidden. Stoom de asperges in ongeveer 10 minuten beetgaar (prik of je er met een vork makkelijk doorheen gaat, maar het moet niet te zacht worden).
Kook de pasta volgens de aanwijzingen klaar en giet af. Meng de gewenste hoeveelheid cashew-truffelsaus door de pasta (wat je over hebt kun je enkele dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koeling).
Serveer met de asperges en bestrooi ruim met vers gemalen peper en zout.
Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. mmm, dit ziet er geweldig uit; er liggen hier nog niet zoveel asperges in de winkelrekken, maar zodra ik ze tegenkom wil ik dit zeker 'ns proberen!

    BeantwoordenVerwijderen