Rode kool mango salade


Ik vond dit recept online, maar het bleek origineel een recept te zijn uit Plenty van  Yotam Ottolenghi die ik ook in mijn boekenkast heb staan. Overigens een geweldig kookboek, alhoewel vegetarisch. Ottolenghi zegt zelf dat hij zich veelvuldig schuldig maakt aan het gebruik van yoghurt, maar dat kan je natuurlijk of makkelijk weglaten, of vervangen door een plantaardige versie.

Dit is een lekkere salade, wel even wat werk, maar het is het zeker waard. Wij hebben het zelfs als maaltijdsalade gegeten met een pittige bonenburger erbij.


Rode kool mango salade
150 gram macademia noten
10 gram plantaardige margarine
2 el suiker
½ tl zout
1 kleine rode kool, fijn gesneden
1 mango, geschild, ontpit en in kleine stukjes
1 verse rode chili, in stukjes
15 gram munt, gesnipperd
20 gram verse koriander, gesnipperd
100 ml limoensap (2-3 limoenen)
1 stengel citroengras (sereh)
3 el ahornsiroop
2 el sesamolie
1 el sojasaus
¼ tl chili vlokken
4 el olijfolie

Maak de dressing. Voeg het limoensap in een kleine steelpan. Breek de stengelcitroengras, snijd in stukken en voeg in de steelpan. Doe de ahornsiroop, sojasaus en de chilivlokken erbij. Zet op redelijk hoog vuur en laat de dressing in 10 minuten indikken tot het een mooie gekarameliseerde kleur heeft. Zet apart om af te koelen. Filter de citroengras uit de dressing en meng de sesamolie en de olijfolie door de dressing heen.

In een kleine droge koekenpan rooster je de macademia noten mooi goudbruin. Vervolgens doe je de margarine erbij, wanneer dit gesmolten is voeg je 2 el suiker en ½ tl zout erbij. Roer continu tot de suiker is gekarameliseerd en de noten bedekt. Laat ze afkoelen en hak ze fijn op een snijplank.

Voeg daarna alle ingrediënten (rode kool, verse kruiden, verse chili, mango, macademia noten en de dressing) bij elkaar en meng goed.



Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Jummie! Ik geloof dat ie heel erg lijkt op de salade die Spirit in Rotterdam ook serveert, zij zullen 'm dus ook wel uit dat boek hebben. Fijn dat ik 'm nu online vind, want ik ben een groot fan ervan!:)

    BeantwoordenVerwijderen