Zoete aardappel met zwarte bonen glazuur & sesam-broccoli
Dit heerlijke gerecht vond ik online , hier, maar omdat ik dit gerecht die avond wilde maken en een aantal ingrediënten niet in de jumbo bij mijn werk vond heb ik het een en ander aangepast. Zoete aardappel vind ik altijd lekker, nog nooit heeft zoete aardappel mij "niet gesmaakt". Het past zich uitstekend aan naar allerlei keukens en bereidingsmethodes. Dit wordt echter wel een van mijn favoriete manieren van bereiden.
Ook de sesam dressing voor over de gestoomde broccoli is een blijvertje. Sesam is ook nog eens ontzettend gezond. Het bevat veel eiwitten (wel 35%!) en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze laatsten hebben een cholestrol verlagend effect en verkleinen daarnaast ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten.
Daarnaast zitten er in sesam veel mineralen waaronder koper, magnesium, calcium en veel fosfor. Als je een fosfor tekort hebt kan dit zorgen voor vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Vroeger werd altijd gedacht dat vis de voornaamste bron was, maar het fosforgehalte in sesamzaad is fors hoger ( wel 20x meer dan vis!).
Zoete aardappel met zwarte bonen glazuur
2 grote zoete aardappelen, geschild en in plakken van ongeveer 1 cm dik gesneden
1 kleine ui
1 teentje knoflook, geperst
2 eetlepels zwarte bonen saus
1 el geraspte verse gember
1½ tl gerookte olijfolie (of een scheutje liquid smoke)
2 el sojasaus
1 el rijstazijn
2 el ahornsiroop
olijfolie om in te bakken
Vers gehakte koriander om te garneren (optioneel)
Bak de zoete aardappel plakjes in een grote pan aan beide kanten mooi bruin. Zet ze na het bakken apart.
Bak in dezelfde pan de uien, knoflook, en gember. Voeg na 2 minuten de zwarte bonen saus toe.
Voeg 200 ml water toe, de gerookte olijfolie, de sojasaus, ahornsiroop en rijstazijn. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen en voeg vervolgens de zoete aardappel plakken weer toe.
Op hoger vuur de saus laten indikken tot een glazuur.
Serveren met de koriander eroverheen gestrooid.
Broccoli met sesamdressing
1 stronk broccoli
2 el sesamzaadjes
½ el ahornsiroop
½ el rijstazijn
1 tl pittige chilisaus
½ tl sesamolie
Broccoli in roosjes verdelen en stomen tot ze beetgaar zijn.
Sesamzaadjes in een droge koekenpan roosteren tot ze beginnen te kleuren en geur af te geven.
Vermalen met een kruiden(koffie)molen of vijzel. Voeg de overige ingrediënten toe en besprenkel de gestoomde broccoli met de sesamdressing.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Oh dat lijkt me heerlijk. Dat ga ik beslist proberen. Ik heb toevallig zwarte bonen in de week staan en ga eens kijken of ik zelf een saus kan maken.
BeantwoordenVerwijderenHoi Merel, en is dat gelukt?
VerwijderenNormaal gesproken gebruiken ze voor zwarte bonensaus eigenlijk gezouten en vervolgens gefermenteerde zwarte boontjes. Die zijn toch wel heel anders qua smaak (kruidig en zout) dan dat je gewoon bonen zo weekt en kookt denk ik?
Maar als het is gelukt hoor ik graag je tips :-)