Vegan pepperoni worst

Deze heb ik al weer enige tijd geleden gemaakt. Van de week haalde ik echter de tweede worst die we toen over hadden uit de vriezer en bedacht ik mij dat deze eigenlijk wel echt lekker is!
In het weekend snijd Rick dit bijvoorbeeld in plakjes en bakt het op in een koekenpan en laat er wat wilmersburger "kaas" op smelten. Ook niet verkeerd op pizza en ongetwijfeld nog vele andere dingen maar die heb ik nog niet kunnen uitproberen. Voor ik het wist was het op.
Geen fancy foto dit keer, maar je krijgt wel een goed idee van hoe de worst eruit ziet. Het recept van deze worst komt uit Vegan on the Cheap van Robin Robertson

Vegan pepperoni worst
1 cup tarwe gluten
1⁄4 cup edelgist
3 el tapioca meel (te vinden bij bijvoorbeeld de toko Amazing Oriental)
2 tl gerookte paprika poeder
1 tl gemalen venkelzaad
¾ tl knoflookpoeder
¾ tl uienpoeder
½ tl hele venkelzaadjes
½ tl gedroogde chilivlokken
½ tl cayennepoeder
½ tl zout
¼ tl zwarte peper
¾ cup water
2 el ketchup
2 el olijfolie
1 el sojasaus
1 tl liquid smoke

Verwarm de oven voor op 180 °C.

In een schaal het volgende mengen: tarwe gluten, edelgist, tapioca meel en de kruiden.

In een ander schaaltje het water, de ketchup, olie, sojasaus en liquid smoke mengen.Voeg dit toe aan de droge ingrediënten in de andere schaal, goed roeren.

Kneed voor enige tijd en deel door de helft. Rol van beide delen in worsten van zo'n 17 - 20 cm lang.
Pak ze in met aluminiumfolie en draai beide uiteindes dicht (zoals een toffee).

Leg ze in een ovenschaal met een laagje water van ongeveer 1 cm en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak in de oven voor ongeveer 1 uur, draai halverwege de tijd de worsten om.

Daarna uit de folie pakken en af laten koelen. Voor gebruik moeten de worsten eerst 1 tot 2 uur opstijven in de koeling. Als je ze invriest kun je ze wel een maand bewaren.


Print Friendly and PDF

8 opmerkingen:

  1. Die ziet er mooi uit zeg! Dit is denk ik mijn favoriete worst/seitan recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Maak jij er nog variaties op Martine? Of gebruik je alleen deze kruiden ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb deze worst nog niet met verschillende smaken gemaakt, maar wel vergelijkbare worstjes, zoals deze van vegandad: http://vegandad.blogspot.nl/2008/05/gumbo-with-vegan-andouille-sausage.html
    Zijn andouille kruidenmix wil ik binnenkort nog een keer met dit worstrecept proberen. Sowieso maak ik dit soort worstjes altijd lekker kruidig, anders vind ik ze een beetje te veel naar brood smaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er goed uit zeg. Die ga ik binnenkort ook eens maken!
    Groet,
    Angelika

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik bak mijn worsten gewoon in de oven zonder het laagjes water. Ook zonder draaien worden ze prima. Scheelt weer. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ze drogen dan niet uit? Ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee hoor, je moet het folie gewoon goed dicht vouwen. het kan soms zijn dat de randjes wat harder worden maar na een nachtje in de koelkast trekt het vocht van binnenuit weer naar buiten en worden ze weer zacht. Ik heb losjes je recept gevolgd (ik had niet alle ingredienten in huis van het lijstje) maar ik vind ondanks dat ik de hoeveelheden kruiden nog opgehoogd heb het toch altijd nog een beetje flauw uitvalt. Als ik sta te mengen ben ik altijd bang teveel kruiden erin gedaan te hebben en als ik hem proef vind ik het jammer dat ik niet ruiger met de kruiden geweest ben. :-) Erdoor doe ik rookzout ipv vloeibaar dat zou natuurlijk ook uit kunnen maken.
    Ik doe dan op brood nog extra ketchup of mosterd erbij om te compenseren. Maar ooit ga ik het perfecte recept vinden, want ik vind ze wel heel lekker voor op brood en als hartige snack.

    Ik wil ook graag nog eens de kerrieversie maken. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik maak er altijd 4 tegelijk, ben ik weer voor een tijdje klaar. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welke kruiden heb je niet uit het lijstje?
      Ik vind zelf de chilivlokken en de cayennepoeder wel essentieel voor pit in deze worst.
      Wij pakken vaak plakjes op van deze worst met wat Italiaanse kruiden en dan wat vegan kaas eroverheen.

      Verwijderen