Geroosterde wintergroentes met tomatenjus

Voor dit gerecht kun je vele soorten groentes gebruiken. Kijk in je koelkast wat je nog hebt liggen en gooi het er maar bij. Je kan variëren met de groentes die je lekker vindt, en wat de seizoenen brengen. De hoeveelheden van welke groentes kun je laten afhangen van wat je op voorraad hebt en uiteraard voor hoeveel personen je moet koken. Zorg er alleen voor dat alles in een enkele laag op de bakplaat / ovenschaal ligt.

Ik heb er zelf dit keer wat spruiten bij gedaan. Spruitjes zijn mini kooltjes die echt ontzettend gezond zijn. Ze bevatten meer vitamine C dan sinaasappelen en daarnaast zijn ze zeer rijk aan ijzer, kalium, foliumzuur en bevatten ze ook nog veel isothiocyanaten. Deze laatste heeft mogelijk een beschermend effect tegen borst- en darmkanker. Nog meer redenen om deze spruitjes weer eens te proberen als je nog steeds denkt vanuit je jeugd dat ze vies zijn.Geroosterde wintergroentes met tomatenjus
½ pompoen, geschil en in stukjes
1 zoete aardappel, geschil en in stukjes
1 pastinaak, geschild en in stukjes
500 gram kleine worteltjess, schoongemaakt
 spruitjes (ik heb er 20 gebruikt), gehalveerd
scheut balsamico azijn
olijfolie
takje rozemarijn
takje tijm
½ cup rode wijn
1 blik tomatenstukjes

Oven voorverwarmen op 210 °C.
Doe alle groentes in een grote schaal en besprenkel met een beetje balasamico azijn en wat olijfolie. Alles goed rondschudden zodat alles bedekt is. Verdeel alles over een met bakpapier bekleden ovenplaat. Indien gewenst bestrooien met zout en peper. Rooster de groentes voor ongeveer 30-45 minuten, en draai ze halverwege om.

Terwijl groentes in de oven zitten maak je de tomatenjus.
Voeg de kruidentakjes samen met een keukentouw. Voeg de wijn, tomatenstukjes incl sap in een pannetje en hang de kruiden erin. Je kan dit eventueel verdunnen met wat bouillon (of uiteraard nog wat meer wijn indien je deze niet al hebt opgedronken ;-)).
Laat alles op een middelhoogvuur een beetje inkoken.

Serveer de groentes met de tomatenjus erover heen geschonken. Ik heb er zelf couscous bij gegeten die ik heb laten wellen in een bouillon.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten