Vegan Saag "Paneer"

Vegan MoFo #6:
"Saag Paneer" maar dan anders. Hierin dus een beetje tegendraads. Dit van origine Indiaas recept bevat normaal gesproken spinazie en paneer. "Saag" betekent dat het gerecht is gebaseerd op spinazie en paneer is een kaas die ook zelf te maken is uit koemelk.
Nu gebruik ik uiteraard geen koemelk, maar dit keer ook geen spinazie! Ik had wel een hele mooie bos snijbiet gekocht bij De Keukentuin en zoals altijd had ik tofu op voorraad. Ik vond een leuk vegan recept waarbij ik de spinazie gewoon vervangen heb door snijbiet. Eigenlijk had het recept dus ook "swiss chard tofu" kunnen heten!
Heb je wel spinazie in huis, dan gewoon dat gebruiken in plaats van de snijbiet uiteraard ;-)


"Vegan Saag Paneer"
1 cup bruine / zilvervlies rijst
340 gr stevige tofu, geperst
1 el olijfolie
2 tl verse citroensap
1½ tl zout
½ tl kurkuma
½ tl paprikapoeder
grote bos Snijbiet (of 700gr spinazie)
1 tl mosterdzaadjes
1 jalapeño, in kleine stukjes
1 tl gemalen komijn
½ tl gemalen koriander
½ tl cayennepeper
2 eetlepels bloem
2 cups ongezoete sojamelk
1 cup tomaten passata
handvol verse koriander in stukjes

Breng water voor de rijst aan de kook en bereid volgens de verpakking de rijst.

Snijd de tofu in kleine blokjes. Meng in een kom de een eetlepel olijfolie, citroensap, zout, kurkuma en paprikapoeder en voeg hier de tofublokjes bij. Alles goed mengen en ong. een half uur laten marineren.

Verhit de oven voor op 200 °C.

Spreid op bakpapier de gemarineerde tofu blokjes en stop in de oven voor ongeveer 20 minuten. Na 10 minuten even omdraaien. Wanneer ze knapperig en goudbruin zijn uit de oven halen en even apart zetten.

Was de snijbiet en stop de vochtige bladeren in een grote pan met deksel. Zet het vuur aan en roer pas na 2 minuten. Wanneer de snijbiet is geslonken stop je deze in een vergiet en spoel je het af met koud water om verder koken te voorkomen. Goed uitknijpen.

In een klein pannetje 2 el olie verwarmen op hoog vuur. Voeg de mosterdzaadjes toe, roeren tot ze na ong 1 minuut gaan knappen. Voeg de jalapeño, komijn, koriander en cayenne peper toe en roer tot de geuren vrij komen. Roer er 2 eetlepels bloem door, blijven roeren tot het mengsel dik en licht geroosterd is. Voeg dan de ongezoete sojamelk toe, heel geleidelijk. Breng zachtjes aan de kook tot het dikker wordt.

In een keukenmachine de snijbiet fijnmalen, voeg het sojamengsel toe en pureer tot een gladde saus. Voeg daarna de tomaten passata toe en de verse koriander en een beetje zout.

Doe dit mengsel in een grote pan, en verwarm samen met de gebakken tofu op laag vuur. Serveren over rijst.



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten