Tofu met chipotle saus en couscous



Vegan MoFo #5:
Onderstaand recept voor de saus komt van *deze* blog. Er stond tevens een geweldige tip op. Chipotles in adobo saus komen met een aantal in een blik. Ze zijn behoorlijk heet dus grote hoeveelheden tegelijk gebruik je niet. Nu heb ik vaak de neiging om Mexicaans eten, maar niet in alle recepten kun je chipotle pepertjes stoppen. Op deze blog staat de tip dat je ze kan pureren, vervolgens verdelen in kleine porties en dan invriezen (in bijvoorbeeld een ijsblokjesvorm). Ideaal, en ook gelijk uitgevoerd, zo hoef ik niets meer weg te gooien.

Tofu met chipotle saus en couscous 
1 pak stevige tofu, in acht plakjes gesneden
1 ui, gesneden
4 teentjes knoflook, gehakt
½ cup tomatenketchup
1 el mosterd
1 el suiker
2 el chipotles in adobo saus, fijngehakt (of geblenderd :-))
1 el sojasaus (tamari wanneer je glutenvrij wilt)
1 el cider azijn
¼ tl kaneel
¼ tl vers gemalen peper
olijfolie

Tofu plakjes uit laten lekken op bv keukenpapier.
In een pan met wat olijfolie de ui fruiten, ongeveer 5 minuten. Daarna alle bovenstaande ingredienten toevoegen, behalve de tofu. Ongeveer 15-20 minuten op een gemiddeld vuur onder regelmatig roeren in laten koken.
Oven voorverwarmen op 220°C
Bakplaat of grotere ovenschaal met bakpapier bekleden. Tofu plakjes insmeren met de saus, verdelen over de bakplaat en de rest van de saus eroverheen gieten.
30 Minuten in de oven tot de randjes van de tofu knapperig worden.

1 cup couscous
1½ cup kokend water
handje basilicum, fijngehakt
handje munt, fijngehakt
handje peterselie, fijngehakt
handje amandelsnippers
1 rode peper, ontzaad, in kleine stukjes
1 tl Marokkaanse kruiden

Couscous mengen met de verse kruiden, de gedroogde kruiden, amandelschijfjes en het pepertje. Kokende water eroverheen gieten en zo'n 10 minuten laten staan. Daarna goed doorroeren met een vork.

4 cup boerenkool, fijngesneden
1 tl  Marokkaanse kruiden
olijfolie

In een grotere koekenpan de olijfolie verhitten, daarin de boerenkool met de kruiden al roerend aanbakken tot de boerenkool bruine randjes krijgt.

Couscous serveren met erbovenop een laagje boerenkool en hierop de tofu plakjes met de chipotlesaus.










Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Klinkt lekker. Ik vries ook mijn hele rawitt pepertjes in, als ik dan iets maak knip ik ze met een schaar in ringetjes, ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen