Vegan MoFo #2:
In mijn jeugd en jong volwassen leven ben ik nooit eigenlijk fan geweest van soep. Totdat ik het een aantal jaar geleden zélf ging maken, en op een middeleeuws feest écht ouderwetse linzensoep at. Zo kwam de soep weer in mijn leven :-) Ik begon eens met het maken van een linzensoep, toen een courgette creme soep, een knoflooksoep etc. Het voordeel van zelf maken is dat je erin kan stoppen wat je lekker vind, en eruit wat vies is!
Bij tomatensoep dacht ik vaak aan dat is te eenvoudig om zelf te maken, als ik dat wil koop ik het wel, tot ik het onlangs tweemaal in twee verschillende restaurants kreeg opgediend en ik het eigenlijk ook zelf wel wilde maken, maar ik wist niet hoe...
Vervolgens is het nog best lastig om een eenvoudig tomatensoeprecept te vinden in een kookboek! Het is allemaal overdadig, apart en "met een twist" en dat wilde ik juist nou niet. Ik wilde pure smaken en dan het liefst met een Italiaans tintje. Onderstaand recept voldeed daar ruim aan. Ik, en de gasten naar wat ik hoorde vonden het erg lekker en de soep is schoon opgegaan.
Tomaten- en paprikasoep met basilicumcreme
2 blikken tomatenstukjes van een biologisch merk
3 geroosterde paprika's uit een pot, in kleine stukjes gesneden
extra virgin olijfolie
1 el vers rood pepertje, ontdaan van zaadjes, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el rode wijnazijn
5 dl groentebouillon
zout en peper uit de molen
2 volle handen basilicum blaadjes
olijfolie
Doe de geroosterde paprika stukjes, het pepertje en olijfolie in een voorverwarmde pan. Voeg er een beetje zout aan toe en bak zachtjes voor ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten. Vervolgens de tomaten, nog wat zout en de rode wijnazijn en bak ongeveer 10 minutenop laag vuur tot de tomatenstukjes uit elkaar vallen.
Giet de bouillon erbij en laat nog eens 15 minuten koken.
Maal in een beker met de staafmixer (of vijzel) de basilicum fijn met wat zout en olijfolie tot het een smeuïge crème wordt (je kan eventueel wat edelgist eraan toevoegen, lekker én gezond ivm de vitamine B!).
Serveer de tomatensoep met een dot basilicumcreme in het midden.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Looks beautiful! I just want to gobble it from the screen!
BeantwoordenVerwijderenGisteren bleef mijn comment hangen dus vandaag nog maar eens. Trouw hè? ;)
BeantwoordenVerwijderenIk ben DOL op verse tomatensoep en vind die uit een blik of zakje zelden lekker. Maar ik maak hem nog meer basic dan jij: tomatensoep zoals ik hem thuis kreeg. Mag je me voor wakker maken!
Toch zal ik jouw recept ook eens proberen als er geen verse tomaten meer zijn!
Ik vind het ontvellen en ontzaden van tomaten altijd echt te tijdrovend... vandaar dat ik altijd standaard naar dit soort blikken grijp, wel biologisch, maar niet vers..
VerwijderenDat zijn de soepjes waar ik onwijs gek op ben.
BeantwoordenVerwijderenIk maakte gisteren ook een tomaten-paprika soep. Ongeveer hetzelfde, en het is echt zo lekker. Ik had er een paar blaadjes laurier bij gedaan voor wat meer diepte in de smaak.
BeantwoordenVerwijderenWat een goed idee!
VerwijderenEerder gebruikte ik eigenlijk nooit laurier, tot ik onlangs laurierblaadjes gebruikte in een Mexicaans bonen gerecht. Daar kwam de lauriersmaak zo goed in naar voren dat ik het al vaker gebruik. Zal het eens in deze soep proberen, ben benieuwd :-)