Tomaten- en paprikasoep met basilicumcreme

Vegan MoFo #2:
In mijn jeugd en jong volwassen leven ben ik nooit eigenlijk fan geweest van soep. Totdat ik het een aantal jaar geleden zélf ging maken, en op een middeleeuws feest écht ouderwetse linzensoep at. Zo kwam de soep weer in mijn leven :-) Ik begon eens met het maken van een linzensoep, toen een courgette creme soep, een knoflooksoep etc. Het voordeel van zelf maken is dat je erin kan stoppen wat je lekker vind, en eruit wat vies is!
Bij tomatensoep dacht ik vaak aan dat is te eenvoudig om zelf te maken, als ik dat wil koop ik het wel, tot ik het onlangs tweemaal in twee verschillende restaurants kreeg opgediend en ik het eigenlijk ook zelf wel wilde maken, maar ik wist niet hoe...
Vervolgens is het nog best lastig om een eenvoudig tomatensoeprecept te vinden in een kookboek! Het is allemaal overdadig, apart en "met een twist" en dat wilde ik juist nou niet. Ik wilde pure smaken en dan het liefst met een Italiaans tintje. Onderstaand recept voldeed daar ruim aan. Ik, en de gasten naar wat ik hoorde vonden het erg lekker en de soep is schoon opgegaan.
Tomaten- en paprikasoep met basilicumcreme

2 blikken tomatenstukjes van een biologisch merk
3 geroosterde paprika's uit een pot, in kleine stukjes gesneden
extra virgin olijfolie
1 el vers rood pepertje, ontdaan van zaadjes, gehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 el rode wijnazijn
5 dl groentebouillon
zout en peper uit de molen

2 volle handen basilicum blaadjes
olijfolie

Doe de geroosterde paprika stukjes, het pepertje en olijfolie in een voorverwarmde pan. Voeg er een beetje zout aan toe en bak zachtjes voor ongeveer 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog eens 2 minuten. Vervolgens de tomaten, nog wat zout en de rode wijnazijn en bak ongeveer 10 minutenop laag vuur tot de tomatenstukjes uit elkaar vallen.
Giet de bouillon erbij en laat nog eens 15 minuten koken.

Maal in een beker met de staafmixer (of vijzel) de basilicum fijn met wat zout en olijfolie tot het een smeuïge crème wordt (je kan eventueel wat edelgist eraan toevoegen, lekker én gezond ivm de vitamine B!).

Serveer de tomatensoep met een dot basilicumcreme in het midden.


Print Friendly and PDF

6 opmerkingen:

 1. Looks beautiful! I just want to gobble it from the screen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren bleef mijn comment hangen dus vandaag nog maar eens. Trouw hè? ;)

  Ik ben DOL op verse tomatensoep en vind die uit een blik of zakje zelden lekker. Maar ik maak hem nog meer basic dan jij: tomatensoep zoals ik hem thuis kreeg. Mag je me voor wakker maken!

  Toch zal ik jouw recept ook eens proberen als er geen verse tomaten meer zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ontvellen en ontzaden van tomaten altijd echt te tijdrovend... vandaar dat ik altijd standaard naar dit soort blikken grijp, wel biologisch, maar niet vers..

   Verwijderen
 3. Dat zijn de soepjes waar ik onwijs gek op ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik maakte gisteren ook een tomaten-paprika soep. Ongeveer hetzelfde, en het is echt zo lekker. Ik had er een paar blaadjes laurier bij gedaan voor wat meer diepte in de smaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een goed idee!
   Eerder gebruikte ik eigenlijk nooit laurier, tot ik onlangs laurierblaadjes gebruikte in een Mexicaans bonen gerecht. Daar kwam de lauriersmaak zo goed in naar voren dat ik het al vaker gebruik. Zal het eens in deze soep proberen, ben benieuwd :-)

   Verwijderen