Oosterse salade met rijst en ananas

Vegan MoFo #12:
Als tiener heb ik ooit eens bij een vriendinnetje een rijstsalade gegeten die haar moeder had gemaakt. Deze smaakte zo goed dat ik het nooit meer ben vergeten en meerdere pogingen heb gedaan om het na te maken. Helaas is het nooit gelukt, nu wil ik ook die salade niet meer namaken, ik kan mij herinneren dat er ook, naast ananas, hamblokjes in zaten. Maar toch als ik een gerecht zie waarbij rijst en ananas koud gecombineerd worden moet ik aan die avond denken.

Deze salade lijkt er niet erg op, maar had wel hetzelfde "wow" effect op mij. Heerlijk fris, gezond en wanneer je teveel maakt goed te bewaren voor de volgende dag om mee te nemen als lunch. Ook perfect voor een picknick of een buffet.
Oosterse salade met rijst en ananas
2 cups zilvervliesrijst, (deze koken en af laten koelen). Oorspronkelijk recept zegt jasmijnrijst, maar deze salade kan met elke rijst gemaakt worden die je lekker lijkt uiteraard.
1½ cup ananas , in stukjes gesneden
4 kleine wortels, of 1 hele grote, geraspt
¾ cup groene erwtjes, ontdooid
2 lente- / bos-uitjes,  in kleine ringetjes gesneden (ook het groene gedeelte)
1 rode peper, ontdaan van zaadjes, in kleine stukjes gehakt
koriander, handvol vers gesneden
cashewnoten,  handvol grof gehakt (of meer natuurlijk, wat je lekker vind!)
¼ cup rijstazijn
3 el sojasaus
1 el sesamolie
2 tl rietsuiker
¼ tl zout

In een grote kom de rijst, ananas, wortel, erwtjes, bosui, rode peper, koriander en cashewnoten goed vermengen.
In een klein kommetje de ingredienten voor de dressing goed met elkaar vermengen: rijstazijn, sojasaus, sesamolie, suiker en zout. Dit door de rijstsalade roeren en serveren.

Ik heb er zelf krokant gebakken tofublokjes (aan het einde gekruid met knoflook- en gemberpoeder) en kort geblancheerde broccoli roosjes bij gegeten.Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. MMMMMM ziet er weer lekker uit! Ik ben niet zo happig op fruit *in* mijn maaltijd, maar dit klinkt toch wel erg aanlokkelijk. :)

    BeantwoordenVerwijderen