Chipotle - zoete aardappel creme soep

Beide onderstaande gerechten komen uit het boek Viva Vegan van Terry Hope Romero.


Chipotle Zoete aardappel creme soep

2 eetlepels olijfolie
3 knoflooktenen, gehakt
1 grote gele ui, in stukjes gehakt
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel gedroogd oregano
4 cups plantaardige bouillon (ik gebruikte uienbouillon)
250 gram aardappels, geschild en in stukjes
750 gram zoete aardappel, geschild en in stukjes
2 chipotles in adobo saus (verkrijgbaar bij Toko Tjin in A'dam) , opengesneden, ontdaan van zaadjes en in stukjes gesneden + 1 eetlepel adobo saus uit het blikje
¼ cup ongezoete sojamelk of sojaroom
1 eetlepel verse limoensap
zout en peper naar smaak

In een grote pan de ui en de knoflook in een grote soeppan aanfruiten tot de ui glazig is. Voeg de komijn en oregano toe, goed roeren en de bouillon toevoegen.
Vervolgens aardappelen en zoete aardappelen toevoegen, bedek de pan en zet het vuur hoger. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager en laat het ligt koken voor ong 30 minuten tot beide aardappelsoorten gaar zijn. Zet het vuur uit.

Voeg de chipotle en de adobosaus toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer tot het een romige creme substantie wordt. Verwarm de soep op laag vuur en voeg de sojaroom toe en de limoensap, zout en peper.

Serveren met een swirl cashew crema.


Cashew crema
1 cup rauwe cashewnoten
½ cup water
2 eetlepels citroen of limoensap
1 theelepel agave siroop
½ theelepel zout

Laat de cashewnoten minstens 4 uur weken in een glas net 1 cm onder water.
Daarna uitlekken, cashewnoten in de keukenmachine met de overige ingrediënten tot een mooie creme malen, ongeveer 2 minuten. Af en toe de creme van de randen naar beneden schrapen zodat alles mee maalt.

Proef of er misschien nog meer zout of limoensap doorheen moet.



Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten