Libanese Bulgur met tomaten en Warme Tuinbonen

En weer twee Libanese gerechten. Vooral de Bulgur vond ik een succes, erg leuk als bijgerecht of om mee te nemen als lunch gerechtje.
Tuinbonen lustte ik nooit, maar aangezien mijn smaak zo is veranderd sinds ik geen vlees meer eet heb ik het weer eens een kans gegeven en ze zijn echt lekker op deze manier! Wel die uit de diepvries nemen in plaats van uit pot (of vers natuurlijk).


Bulgur met tomaat "Berghol bi banadoûra"

2 grote uien, gesnipperd
3 eetlepels olijfolie
500 gr rijpe tomaten, in blokjes gesneden
6 teentjes knoflook, gepeld maar heel
1½ theelepel kaneel
200 gr bulgur
zout

Fruit de uien met wat zout in een koekenpan op halfhoog vuur in de olie. Wanneer de ui gaat kleuren voeg je de in blokjes gesneden tomaat toe en de hele teentjes knoflook. Laat koken tot er een dikke tomatensaus ontstaat. Schep de bulgur door de tomatensaus met de kaneel. Als het vocht van de tomaten niet voldoende is om de bulgur te laten wellen dan voeg je nog een beetje water toe.
Laat op laag vuur een paar minuten doorwarmen om de bulgur het vocht te laten opnemen.

Koud serveren.


Warme tuinbonen "Foûl madammas"

In Libanon wordt dit gerecht als ontbijt gegeten, daar zou ik toch niet aan moeten denken! Tuinbonen kunnen worden vervangen door witte bonen, en als je het lekker vindt kun je er nog een eetlepel tahin doorheen scheppen.

2 teentjes knoflook
1 citroen
400gr gare tuinbonen (wanneer je ze uit de diepvries of vers hebt dus eerst even koken)
3 eetlepels fijngehakte (platte) peterselie
4-6 eetlepels olijfolie
zout

Wrijf de knoflook in een vijzel met wat zout fijn en verdun het met de sap van de citroen. Schep het mengsel met een houten lepel door de warme tuinbonen en wrijf ze daarbij een beetje stuk. Schep ze in een schaal en bestrooi met de peterselie.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen: