Rabarber aardbeien muffins


Laatst een kilo rabarber gekocht. Ik wilde nu eens niet de standaard rabarber compote maken die ik al sinds mijn jeugd ken. Een google zoekopdracht gaf veel rabarberkruimel taarten aan, maar aangezien ik het wilde combineren met een schuld inlossen op het werk (verloren weddenschap dus trakteren) leek me dat wat minder handig al dat gekruimel :-)

Toen stuitte ik op het volgende recept: Spring Fling Muffins zag er lekker uit, goed te doen qua ingredienten , dus bakken maar! Mijn tweede vegan muffins zijn gemaakt. En alhoewel deze toch heel anders zijn, en een stukje gezonder, waren ook deze weer erg lekker! Ook volgens de collega's.


Rabarber aardbeien muffins
 1 cup soja melk, of een andere niet-zuivel melk (bv amandelmelk etc)
1 theelepel appel cider azijn
1/3 cup suiker
1/3 cup bruine suiker
1/4 cup neutrale olie (bv zonnebloemolie)
1 theelepel vanille extract
1½ cup fijn gesneden rabarber
1 cup gesneden aardbeien
1½ cup volkoren tarwemeel
1 cup patent bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baksoda
½ theelepel gemalen kardemom
½ theelepel zout

Oven voorverwarmen op 200°C.
In een kom de "melk" mengen met de azijn, suiker, olie en vanille, goed roeren zodat er een homogene massa ontstaat.
In een andere kom mengen: tarwemeel, bloem, bakpoeder, baksoda, kardemom en zout. Meng hier nu de rabarber en de aardbeien doorheen. Dit voorkomt dat het fruit gaat zakken, als ze met een laagje bloem zijn bedekt.

Meng de natte ingredienten met de droge ingedienten, roeren tot alles gecombineerd is. Mengsel verdelen over 12 muffin vormpjes (ik vind zelf de silicone vormpjes van de xenos ideaal, ze gaan er zo makkelijk uit!).

Bak voor 25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot een sateprikker er schoon uitkomt.
Laat de muffins iig 10 minuten afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt.
Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

 1. Dat ziet er lekker uit!
  Ik heb gisteren voor het eerst plantaardige muffins gemaakt. Uit het boek 'Puur Plantaardig', misschien ken je het?
  Alleen ze waren nogal meelachtig, plakkerig en waren totaal niet gerezen.. De smaak was wel goed! Hoe komt het dat die van jou zo mooi gerezen zijn? De baksoda soms?
  Leuke blog verder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh dat durf ik je eigenlijk echt niet te zeggen, ik heb een recept gevold. Maar ik denk dat het inderdaad door de combi azijn en de baksoda komt. De andere muffins die ik op mijn blog staan zijn ook minder gerezen, maar waren zeker niet meelachtig en plakkerig. Die zou je ook eens kunnen proberen:

   http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/2012/03/stoofperenmuffins.html

   Het boek puur plantaardig ken ik inderdaad, leuk boekje, maar ik heb er nog niet heel veel uit gemaakt.

   Verwijderen
  2. Ik vond de ontbijtmuffins uit Puur plantaardig ook niet geweldig: erg compact. Probeer anders ook eens deze cranberry muffins.

   Verwijderen
 2. Ik wil deze muffins morgen proberen maar omdat ik nog sojayoghurt heb die dingend op moet wilde ik die eigenlijk als ei-vervanger gebruiken. Wat denk jij, kan ik de cup 'melk' en azijn vervangen door soygurt? Of alleen de melk? Of weet je het ook niet? ;)
  Niet geschoten is altijd mis dus ik vraag het maar even...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n bakwonder ben ik niet hoor Gnoe dat ik je dat durf te adviseren.
   Ook hier een overdosis aan sojayoghurt. Neem het normaal mee naar het werk, maar ja twee weken vrij zijn en wel de normale hoeveelheid bestellen is dan niet handig :-)

   Laat het even weten of het is gelukt?!

   Verwijderen