Knapperige zoet zure seitan

Soms zitten er van die gerechten tussen die je voor de eerste keer maakt en waarvan je mond echt openvalt. Naast dat ik vaak verbaast ben dat IK diegene ben die zoiets op tafel heeft gezet (ik zie mijzelf niet als een keukenprinses) kan ik het mij soms ook niet voorstellen hoe iets zo ontzettend op vlees kan lijken.
Niet iedereen zal dat aanspreken, dat iets op vlees lijkt en er naar smaakt, maar ik ben nu eenmaal niet gestopt met vlees eten omdat ik het vies vond. Integendeel!
Onderstaand gerecht is een echte blijver, eigenlijk alle gerechten die ik maak van Lauren Ulm uit het boek Vegan YumYum. Dit gerecht staat er niet in, maar vond ik online.

Al lijkt het wat saai, alleen broccoli erbij, het past perfect, en ik zou er zelf geen rijst bij geven, indien je dat wel doet zou ik de hoeveelheid saus misschien wat verdubbelen. Maar het is echt niet nodig om er naast de broccoli nog wat bij te doen. Des te meer reden voor een heerlijk uitgebreid toetje :-) Deze variatie met seitan lijkt mij overigens ook heerlijk op een broodje..

Seitan kun je krijgen bij de natuurwinkel en de Ekoplaza uiteraard.Knapperige zoet zure seitan

1 pot seitan, indien de stukken nog niet klein zijn, dan wat fijner snijden
1 theelepel no-egg
¼ cup maizena
¼ cup zonnebloem of arachide olie
Geblancheerde broccoli
Sesamzaadjes ter garnering

zoet zure saus:
3½ eetlepel rijstazijn 
¼ cup water
2½ eetlepels suiker
1 eetlepel tamari
1 eetlepel ketchup
1 theelepel ahornsiroop
¼ theelepel gemberpoeder
½ theelepel zout

1½ eetlepel maizena + 2 eetlepels water

Meng alle ingredienten voor de saus, behalve de maizena en de 2 eetlepels water, in een kleine sauspan.
Verwarm op een laag vuur tot de suiker is opgelost. Meng de 1½ el maizena met de 2 eetlepels water. Zet het vuur een klein beetje hoger en voeg het maizena mengsel toe. Blijven roeren, het moet een glad gebonden saus worden. Neem van het vuur en zet apart.

Verhit de ¼ cup zonnebloem of arachide olie in een grote koekenpan of wok. Doe ondertussen de seitan in een grote kom, besprenkel de seitan met de no-egg. Het vocht wat nog een beetje aan de seitan zit zal de ei-vervanger oplossen. Vervolgens bestrooi je de seitan met de maizena. Goed omschudden zodat alles bedekt is met maizena.
Wanneer de olie het genoeg is bak je de seitan op hoog vuur in ong 5 minuten. Goed roeren en de seitan uit elkaar blijven halen (ze zullen aan elkaar gaan plakken). 

Zet het vuur uit en wacht heel even tot de pan iets minder warm is geworden, voeg dan de saus toe, goed roeren. Direct serveren met de kort gekookte broccoli.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten