Pupusas met curtido, een gerecht uit El Salvador

Onlangs zag ik in een reisprogramma voor het eerst pupusas , het is een traditioneel gerecht uit El Salvador en zijn eigenlijk dikkere tortilla's met een vulling. Er wordt meestal curtido bij geserveerd, een rauwkostsalade van kool, wortel en ui.
Het zag er heerlijk uit en ik wilde het dan ook graag proberen te maken, maar je hebt er Masa Harina voor nodig. En dát is nog zo makkelijk niet hier in Nederland.
Toevallig liep ik langs een toko die P.A.N. Harine de Maiz verkocht. De meningen verschillen of dat dit nu de Masa Harina is of niet, maar aangezien ik het nu eenmaal in bezit had ben ik het gewoon gaan proberen. Op youtube zag ik al dat ze niet al te eenvoudig te maken zijn, je moet tenslotte de vulling mooi IN een plat rond broodje zien te krijgen.
Ik heb meerdere pogingen gedaan om het op de manier te doen zoals ze het in El Salvador doen (veel youtube filmpjes bekeken), en ondanks mijn ervaring met het kneden en vormen van dingen met klei, werkte het met dit deeg iig echt niet. Of dit nu aan het meel lag, of aan mijn gebrekkige ervaring? Geen idee.. Uiteindelijk ben ik gaan val spelen: twee kleine platte pannekoekjes gerold onder folie, op een de vulling leggen, de ander erbovenop en de randen dichtmaken.
Zo hoort het dus niet, maar het werkte wel!


½ krop witte of groene kool geraspt
1 grote wortel, geraspt
1 theelepel fijngesneden habanero pepper
½ rode ui , dun gesneden (ik heb een gele ui gebruikt)
sap van een halve limoen
Fllinke scheut witte wijn azijn
zout 

Alles bij elkaar mengen en een paar uur in de koeling zetten voor gebruik.


Pupusas

vulling:
1 blik zwarte bonen
½ ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, geperst
4 eetlepels water
Mexicaanse kruiden - naar smaak
optioneel: cheezly kaas, geraspt
Peper en zout

In een pan de uien sauteren, vervolgens de knoflook erbij doen, goed roeren. Na 1 minuut de uitgelekte zwarte bonen toevoegen en de Mexicaanse kruiden. Alles goed aanbakken, voeg het water toe en roer alles goed. Bonen licht pureren met vork, of met een aardappelstamper.
Op smaak brengen met zout en peper

pupusas:
2 cup Masa Harina
1½ cup warm water (volgende keer doe ikzelf iets meer om te kijken of het deeg dan makkelijker kneed)
snuf zout
1 volle theelepel gemalen komijnzaad

 Meng de Masa Harina met het water, komijn en zout en kneed alles goed door. Vijf minuten laten rusten.

Deeg in 8 balletjes verdelen en maak er ronde platte pannenkoekjes van. Leg op een helft een beetje bonenvulling met wat geraspte vegan kaas. Andere helft erop leggen en de zijkanten goed dichtmaken.
of
Deeg in 4 balletjes verdelen. Maak van elke bal een platte pannenkoek, leg de bonen vulling met eventueel van geraspte vegan kaas in het midden en vouw de randen om naar binnen. Maak een mooie platte dichte pannenkoek, en zorg dat de vulling niet naar buiten komt.

Bak de pupusas in een pan met anti aanbaklaag tot de beide zijdes een mooie bruine kleur krijgen.

Serveren met de curtido en een salsaPrint Friendly and PDF

7 opmerkingen:

 1. In de VS heb ik verschillende producten van echte masa harina geproefd, en nu heb ik een lichte obsessie ontwikkeld :D
  Ik heb dit recept gemaakt met de voorgekookte harina van P.A.N., en dat ging op zich prima (1:1 volume water en meel werkte bij mij goed, ik heb zelfs nog ietsje meer water erbij gedaan nadat het deeg een poosje had gerust). Toen kon ik ze heel makkelijk vormen zoals de mensen in de filmpjes doen.
  Het was lekker (leuk recept!), maar de smaak van het voorgekookte maismeel is toch wel echt anders (minder rijk) dan die van genixtamaliseerde masa harina. Ik denk dat ik die toch maar online ga proberen te bestellen. Net als hominy/pozole, dat wil ik ook heel graag proberen. Misschien ook iets voor de plantaardigheidjes webwinkel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk Martine dat je deze hebt gemaakt!
   Ik ga eens kijken bij de groothandel waar ik ook mijn chipotles haal voor de winkel. Wie weet :-) Ik laat het je weten als ik het vind.

   Verwijderen
 2. Voor hoeveel personen is dit gerecht? :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit zijn geen pupusas :o Bij jou ziet jouw deeg er ook heel compact uit. Ik maak pupusas altijd gewoon van P.A.N. en dat lukt prima. Je moet misschien sneller werken aangezien voorgekookt maismeel het water veel sneller opneemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zwarte aangebrande plekken op de pupusas
  lijken me niet zo gezond.
  Is zelfs kanker verwekkend.

  Schijnt te horen bij de receptuur.

  Ik zal deze pupusas
  met zwarte aangebrande plekken nooit zo eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het mooie artikel.
  Kenners van Midden-Amerika, wisten jullie dat je nu pupusa's in Nederland kunt kopen?
  Bestel ze op http://www.lapupusaloca.nl en je krijgt ze thuisbezorgd.

  BeantwoordenVerwijderen