Bocoles met pittige zoete aardappel

Op herhaaldelijk verzoek, een facebook pagina voor Plantaardigheidjes aan te maken. Liken jullie mij daar ook even? Dan blijf je ook via facebook op de hoogte van nieuwe berichten en nog veel meer uiteraard.


Een week geleden kon ik weer twee kookboeken aan mijn collectie toevoegen waaronder Herbivoracious van Michael Natki.  Dit is geen geheel plantaardig kookboek maar vegetarisch. Het fijne is wel dat de veganistische recepten zijn aangegeven als "vegan". De overige recepten zijn meestal met wat handigheidjes en kennis van zaken ook makkelijk alsnog te veganiseren.

Ik kon dit boek eerder inkijken en het was vooral de mooie fotografie en de enorme hoeveelheid aan lekkere recepten die mij overhaalde om deze te bestellen. Een heerlijk boek om even mee op de bank te kruipen.


Onderstaand gerecht is geïnspireerd op een recept uit dit boek. Ik dacht dat het behoorlijk wat werk was, maar achteraf viel het allemaal reuze mee. Erg lekker, en een gerecht om te serveren als je een etentje geeft.
 

Het recept vraagt om masa harina, maar dat kan ik nergens vinden, en harina de maiz werkt ook prima! Ik heb deze gevonden in een plaatselijke kleine toko, en als je online zoekt dan zijn er mensen die menen dat het zelfs hetzelfde is.

Bocoles zijn pannenkoekjes gemaakt van maismeel en bonen, typisch Mexicaans en dan met name de regio van San Luis Potosi en Veracruz.



Bocoles met pittige zoete aardappel
1 ui, gesneden
3 teentjes knoflook, geperst
2 middelgrote zoete aardappelen, geschild en in fijne blokjes gesneden
1 rode chilipeper, ontzaad en fijngesneden
1 tl komijnpoeder
2 tl chilipoeder (ik heb ancho chili gebruikt)
snuf zout
plantaardige olie

2 cup harina de maiz
1½ cup warm water
snuf zout
1 blik refried beans (Mexicaanse schap in de supermarkt)
2 tl bakpoeder
plantaardige olie

Voor erbij:
Waterkers
Plantaardige yoghurt (ongezoet! bv naturel yoghurt van Alpro Soya Mild & Creamy)
Granaatappel pitjes
Guacamole

Voor de zoete aardappel vulling.
Verhit wat plantaardige olie in een grote koekenpan. Bak hierin de ui glazig en doe dan de knoflook erbij. Roer even mee en voeg vervolgens de zoete aardappel, chilipeper, komijnpoeder, chilipoeder en zout toe. Bak de zoete aardappel onder voortdurend roerbakken gaar, zo'n 10 minuten.
Proef en breng eventueel meer op smaak met zout en peper of nog meer van de andere specerijen.

Voor de bocoles:
Meng de harina de maiz met het warme water en wat zout. Het deeg mag niet droog en en kruimelig zijn, voeg dan nog wat water extra toe. Doe de refried beans en het bakpoeder erbij.

Verhit een laagje olie in een koekenpan en maak balletjes van het deeg zo groot als een golfballetje. Druk deze zo plat mogelijk en bak ze, niet allemaal tegelijk, aan beide kanten mooi goudbruin.

Laat uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo snel mogelijk op de waterkers, met de zoete aardappel blokjes, soja yoghurt, granaatappelpitjes en guacamole.

(Uiteraard lekker om zelf guacamole te maken: 2 avocado's, 1 klein uitje, teentje knoflook, chilipoeder, oreganopoeder, 1 tomaat fijngesneden en citroensap).



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. Wow, ik heb deze blog vandaag ontdekt en ik ben nu al fan! Waarom ben ik dit niet eerder tegengekomen?
    Ziet er erg lekker uit zeg!

    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Lysanne, Leuk dat je zo enthousiast bent :-)
      Veel lees en kookplezier en ik hoor het graag als je iets gemaakt hebt!
      groetjes
      Danielle

      Verwijderen