Vegan kip jalfrezi

Van de week was ik eindelijk weer eens een keertje aan het bankhangen. Dat is er echt de afgelopen maanden niet van gekomen. Ik vind het eigenlijk altijd heerlijk om een avondje in de week lekker te nietsen en naar series te kijken. Maar dat kwam er de afgelopen tijd helemaal niet van door drukte met van alles en ook natuurlijk het wat mooiere weer.

Al zoekend door netflix kwam ik de film Today's Special (2009) tegen. Naast kookboeken doorbladeren kan ik genieten van films over eten, restaurants etc. Zelfs als ze niet vega(n) zijn, daar probeer ik dan maar even doorheen te kijken en niet al te verdrietig van de worden). Today's Special gaat over een man van Indiase afkomst die zich wil specialiseren in de Franse keuken. Door omstandigheden moet hij noodgedwongen het Indiase restaurant van zijn familie te runnen terwijl hij daar geen kennis van heeft.

De Indiase keuken kunnen wij sowieso wel waarderen (toen we nog in Almere en eerder nog in Amsterdam woonden was dat eigenlijk altijd hetgeen we lieten bezorgen aan huis), maar na het zien van deze film had ik weer zo'n trek in een kruidige Indiase schotel. Met name de Jalfrezi was altijd onze favoriet (en butterchicken, dat ga ik de volgende keer proberen na te maken).

De volgende dag ging ik dus aan de slag. De soja medaillons waren *hier* zo goed bevallen dat ik ze ook hier wilde proberen. Ze zijn zoveel geschikter voor dit soort curries dan de wat stuggere stukjes "kip" van de vegetarische slager of vivera; de smaken trekken er ook goed in.

Als ik heel eerlijk ben is het iets te lang geleden dat ik de "echte" kip jalfrezi heb gegeten om het te vergelijken met toen. Maar dit was wel echt heel erg lekker, en daarom deel ik het toch graag met jullie.

Het lekkerste is het om er een naan bij te eten, maar die is wat lastiger vegan te vinden, zeker op de dag dat ik het wilde maken. Ik kwam wél andere mooie platbroden tegen in een toko en dat ging ook prima. Wees creatief :-)


Vegan kip Jalfrezi 2-4 personen (afhankelijk wat je er allemaal bij zet aan bijgerechten)
10 soja medaillons
750 ml bouillon

4 kruidnagels
2 tl komijnzaad
1/4 tl fenegriek
1/4 tl chilipeper vlokken (meer of minder naar smaak)
1 tl asafoetida

2 tenen knoflook, geperst
1 el gember, vers geraspt

1 rode ui, fijngesneden
1 paprika, in reepjes

2 pakken/blikken tomatenstukjes in sap
2 el garam massala

2 el mangochutney (optioneel)

plantaardige olie
verse koriander

Kook de soja medaillons zachtjes in de bouillon voor 10 minuten (probeer ze onder water te houden, of roer regelmatig om). Zet weg, in de bouillon tot je ze nodig hebt.

Verhit in een grote koekenpan wat olie en bak hierin de medaillons (niet uitgeknepen, gewoon uit het bouillon gehaald) tot ze licht beginnen te verkleuren. Draai om, zodat je ook de andere kant kan bakken. Zet weg.

In een wok nogmaals wat olie verhitten, bak hierin de kruiden (kruidnagels, komijn, fenegriek, chilivlokken en asafoetida) al roerend tot ze beginnen te ruiken. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en bak een minuutje mee.

Doe de paprika en de ui erbij en bak voor een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de tomatenstukjes toe en de soja medaillons.

Roer goed om en doe de garam massala erbij. Laat sudderen voor een minuut of 20. Indien gewenst de mango chutney toevoegen.

Serveren met (bruine) rijst, mango chutney en platbrood.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er superlekker uit en nodigt uit om uit te proberen. Ik volg je sinds kort. Complimenten voor je site. Jouw foto's lukken volgens mij ook altijd ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Birgit voor je compliment!
      Helaas lukken mijn foto's niet altijd, maar dan doen we het gewoon nogmaals opnieuw :-)

      Verwijderen