Haarlem: VIP Van zilt naar zoet pop up dinerHet is al weer 2 weken geleden dat dit etentje plaatsvond. Ik heb het idee dat ik achter de feiten aanhol en de foto's op mijn camera en uit te schrijven recepten opstapelen. Gelukkig verzuren ze niet en hoef ik mij voorlopig niet te vervelen :-) 

We reisden twee weken geleden af naar Haarlem om dit diner bij te wonen. Overdag hebben we ons prima in Haarlem vermaakt en bij By Lima gegeten zoals je hier misschien al las. Maar we waren in Haarlem omdat Femke van der Heuvel, eigenaresse van de vegetarische/vegan koksopleiding VIP health & Nutrition, een speciaal zeewier pop up diner gaf in samenwerking met Agnes van Dijk.
Er werd ons een 5 gangen diner beloofd en in elk gerecht zou zeewier verwerkt worden: van zilt werkte we toe naar het zoete dessert. Spannend! 


Gelukkig kregen we een menu op papier. Dat zou ik toch zo graag bij elk verrassings diner willen! Achteraf is het zo lastig om alle details op te rakelen, en om nu alles bij te houden in mijn iPhone is ook zo wat. Al moet ik zeggen dat ik dat hier toch wel zo nu en dan erbij heb gedaan, want wat een inspirerende combinaties zijn er gebruikt! 

Bij de gerechten kon je kiezen voor een bijpassende wijn. Als je niet voor de alchohol koos kon je ook genieten van een zorgvuldig uitgekozen thee. Deze werd geschonken door Hot Soup, een thee bedrijf in Groningen! Ook waren er vaak bijpassende sapjes. 


Amuse:
Dolma van wakameblad gemarineerd in sojasaus en mirin met een kikkererwt pompoenvulling en een yoghurt tahin dressing.
Dit was zo'n lekker begin! De zachte zoete pompoen in een hartig wakame velletje. Erbij een romige dip.Gang 1
Bloemkool velouté met norigelei , kaviaar van zeewier en zwarte tahinGang 2:
Gefermenteerde rode kool, een crumble en een dulse kimchi dip.Gang 3
Salade van veldsla met zeesla schotsen als dressing , granaatappel en gekarameliseerde noten, geserveerd met huisgefermenteerde  noten dulse  kaas.

De zeeslaschotsen waren bevroren en moest je laten smelten alvorens je begon met eten: dit werd de dressing van het gerecht.

mijn extra aantekeningen voor zover ik het kon bijhouden :-)
Okabu in rolletjes (okabu is datgene wat je overhoudt na het maken van sojamelk).
Wortel gemarineerd in duindoorn- en wortelsap met notenkaasje als vulling.
Gember rettich rolletjes met appelpuree en mierikswotel.
Kruidlook met notenkaas en dulse.
Pecan nootjes met ahorn en kokos.Gang 4
Paarse gerst met gerookte aubergine puree, zeekraal, gestoomde knolselderij, croquetjes van zeewiertofu en mosterdsausGang 5
Mille feuille van port kruidkoek, japanse dwergkweepeer.
Panna cotta van huisgemaakte  hazelnotenmelk met zeewier voor de extra umami smaakEn dan als afsluiter de friandises bij de koffie/thee:
nori-room truffels, fruitleather rolletje gevuld met vijgen, pecannotenfudge van hazelnootzeewiermelk

Het was allemaal even heerlijk en ook weer ontzettend gezellig. Houdt de website www.vlamindepan.nl in de gaten voor toekomstige pop up diners of kijk eens regelmatig op www.veganevents.nl  De website waar alle leuke evenementen en dingen te doen op vegan gebied worden bijgehouden.
Print Friendly and PDF

2 opmerkingen: