Altijd als ik bij Le Souk in Groningen kom dan krijg ik trek in merguez worstjes. De zalige geur van pittige kruiden en als die mooie gerechtjes in die bakken. Maar echt fijne pittige worstjes zijn nog niet te vinden als kant en klaar vlees vervanger dus ging ik zelf aan de slag! En met succes. Ze waren heerlijk pittig met een zoete toon erin. De volgende dag hebben we de worstjes die over waren opgebakken en op een stokbroodjes gedaan, dat was ook ouderwets lekker.
Deze worstjes passen natuurlijk ook uitstekend bij gekruide couscous met geroosterde groentjes ernaast.
Dit keer had ik een parelgort - linzen salade erbij gemaakt die ik op smaak heb gebracht met een dressing van ahornsiroop, citroensap en wat zout. En deze bestrooid met walnoten, cranberries en de vegan geheitkaas van Charly's All is Fair.
Daarnaast een yoghurt saus (Provamel ongezoet) met knoflook en komkommer en heerlijk Libanees platbrood en de baba ganoush van Sabra.
Seitan Merguez worstjes
1 cup tarwe gluten
1⁄4 cup edelgist
3 el tapioca meel (te vinden bij bijvoorbeeld de toko Amazing Oriental)
2 tl gerookte paprika poeder
1 tl gemalen venkelzaad
¾ tl knoflookpoeder
¾ tl uienpoeder
½ tl hele venkelzaadjes
½ tl gedroogde chilivlokken
½ tl cayennepoeder
½ tl zout
¼ kaneel
¼ komijn
¼ tl zwarte peper
¾ cup water
2 el ketchup
2 el olijfolie
1 el sojasaus
1-2 tl harissa
2 kleine tenen knoflook, geperst
Verwarm de oven voor op 180 °C.
In een schaal het volgende mengen: tarwe gluten, edelgist, tapioca meel en de kruiden.
In een ander schaaltje het water, de ketchup, olie, sojasaus, harissa en verse knoflook mengen.Voeg dit toe aan de droge ingrediënten in de andere schaal, goed roeren.
Kneed voor enige tijd en deel door de helft. Deel dit ook weer totdat je ongeveer 8 delen hebt. Rol hier kleine dunne worstjes van. Pak ze in met aluminiumfolie en draai beide uiteindes dicht (zoals een toffee).
Leg ze in een ovenschaal met een laagje water van ongeveer 0,5 cm en dek de schaal af met aluminiumfolie. Bak in de oven voor ongeveer 40 minuten, draai halverwege de tijd de worsten om.
Daarna uit de folie pakken en af laten koelen. Voor gebruik moeten de worsten eerst 1 tot 2 uur opstijven in de koeling. Als je ze invriest kun je ze wel een maand bewaren.
Als je ze gaat gebruiken even opbakken in de pan met wat olijfolie zodat de worstjes mooi bruinen aan alle kanten.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Toen ik nog vlees at was ik zo'n fan van merguez! Ik zou deze héél graag eens proberen, maar het zou mijn eerste experiment met tarwegluten worden (ik heb nog nooit zelf seitan gemaakt). Dit klinkt wel érg doenbaar én heerlijk, misschien toch eens proberen ;)
BeantwoordenVerwijderenik heb deze al meerdere keren gemaakt, maar dan zonder de tapioca meel omdat ik dat niet in mijn voorraadkast heb, ook dan blijven de worstjes goed van smaak en structuur, ze zijn heerlijk!
BeantwoordenVerwijderen