Kookboek: Groente uit zee


Al enige tijd volgde ik de voorbereidingen voor het boek Groente uit zee op het instagram account van Lisette Kreischer; een van de auteurs van het boek. Lisette is enorm goed in styling en de foto's zagen er allemaal prachtig uit. Halverwege oktober lag het boek dan eindelijk in de winkels :-)

Zeewier en andere plantaardige producten in/langs de zee hebben de toekomst; maar ik heb geen idee hoe er mee te koken. Ook ben ik nooit een enorme visliefhebber geweest, behalve de bekende vissticks als kind zijnde, dus de smaak van "de zee" is nooit een van mijn allerfavorietste geweest. Enerzijds keek ik dus enorm naar dit boek uit, zou ik dan eindelijk kunnen leren koken met zeewier? Anderzijds was ik bang dat het ondanks de schitterend gefotografeerde gerechten het zou tegenvallen omdat ik het ondanks de goede wil ik het niet lekker zou vinden.

Gelukkig hebben de gerechten die ik tot nu toe heb gemaakt mij ervan overtuigd dat het toch echt heel lekker kan zijn! Ik heb nog niet heel veel gerechten gemaakt uit het boek, en met name de zoete gerechten moet ik mijzelf nog even toe overhalen, maar mijn indruk is dat je het of niet heel erg proeft, of dat het echt ontzettend lekker is en ook daadwerkelijk iets toevoegt.

Groente uit zee is geschreven door een aantal auteurs: Lisette Kreischer, die we kennen van boeken als Plant Power, Ecofabulous en Wat de pot schaft. Maar ook Marcel Schuttelaar en Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij.
Het boek bevat een groot informatief gedeelte; wat is zeewier, wat zit erin en hoe smaakt het? Maar ook de wijze van teelt en oogst van zeewier. Zilte groentes zoals zeekraal (zo lekker!), lamsoor, zeevenkel en ijskruid komen aan bod in een eigen hoofdstuk.
De recepten beslaan 2/3 deel van het boek en zijn opgedeeld in bijzondere ingredienten, condimenten & dressings, soep, salades, hoofdgerechten en nog een stuk zoet & hartig. Achterin staat ook een overzicht van producten en merken die zeewier, of producten met zeewier verkopen. En dat is toch wel handig, want de meest gehoorde vraag aan mij was de laatste tijd toch wel "maar waar koop je het dan?". Gelukkig vind je steeds meer gedroogde zeewiersoorten bij natuurwinkels, en zo nu en dan kun je al verse zeewier spotten, maar makkelijk is het niet.

Zijn er nadelen aan het boek? Bij het vorige boek van Lisette Kreischer; Plant Power gaf ik aan dat ik de index achterin onwerkbaar vond. Nu is helaas de hele index weggelaten. Zo zonde! Want ik heb nu een heel pakje gedroogde wakame in huis, maar eenvoudig even daar een recept bij opzoeken lukt dus niet.

Ik had graag wat meer willen koken uit het boek, maar de afgelopen weken had ik een ontzettende kook-dip dat het mij niet eens lukte een makkelijke maaltijd op tafel te zetten (dankjewel Rick voor het overnemen van het koken de afgelopen tijd ;-)). Het is dus bij 3 gerechtjes gebleven, maar voor mij voldoende om een indruk te krijgen van het boek en er enthousiast over te zijn. Ik ga nog zeker de Cheesy Weed Sauce maken die lijkt mij erg spannend en lekker!


Wakame & Dadel Tapenade, p 89
Echt een hele lekkere tapenade! Ik had helaas geen pecannoten in huis, maar met een mix van paranoten en walnoten ging prima. Verder had ik hele mooie grote dadels van onze lokale groenteboer en dat maakte het gerecht toch wel extra speciaal. De zoete rode ui, gecombineerd met rozemarijn en het hartige van de zeewier, zalig.

Tempe Seaweed Snack, p94
Dit was zo simpel, ik dacht eigenlijk dat het niet zo vernieuwend zou zijn: tempeh bakken in wat sojasaus, maar de gedroogde nori snippers eroverheen geeft echt een extra smaak dimensie.

In het boek staat ook een simpele roerbak met zeekraal, en alhoewel ik bovenstaande gerechten serveerde met zeekraal heb ik die aanwijzingen niet helemaal 1 op 1 gevolgd (kwestie van teveel bladeren naar verschillende recepten voor 1 maaltijd - niet handig). Zeekraal vind ik zo lekker!

Bij dit alles heb ik gebakken zoete aardappel geserveerd.Sea-chowder & Shiitake Bacon, p106
Een chowder is een dikke romige soep, meestal met schelpdieren of groentes. Deze soep is op basis van mais en aardappels; en alhoewel ik helemaal geen mais-fan ben was dit echt zalig! De dille en de shiitake bacon paste er perfect bij. Ik heb het gegeten met een broodje en wat uitgelekte provamel yoghurt met komkommer en knoflook erdoor. Recept was wel voor enorm veel personen; we hadden dus behoorlijk wat over en dachten dat de rest van de week nog te kunnen opsmullen. Helaas werd de soep niet lekkerder van het bewaren en hebben we veel moeten weggooien. Maak dus minder of nodig een heleboel mensen uit als je deze lekkere soep maakt :-


Titel: Groente uit zee 
Auteurs: Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij, Marcel Schuttelaar e.a.
Prijs: € 24,99
ISBN: 9789021560076


Print Friendly and PDF

7 opmerkingen:

 1. Als je soep over hebt, mag je ons altijd bellen hoor! Voor jouw kookkunsten rijden we graag een uurtje :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben heel erg benieuwd naar het boek! Ik kocht 'm op de Boekenbeurs in Antwerpen, er waren enkele recepten die ik meteen klaar wou maken!
  Vroeger was ik heel afkerig tegenover zeewier, omdat ik het een vissmaak vond hebben. Nu vind ik het geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zeewier is voor veel mensen denk ik best wennen! Gelukkig ga ik het steeds meer waarderen. Ik ben benieuwd wat jij van het boek vindt!

   Verwijderen
 3. Ben benieuwd naar je kookervaringen met dit boek ! Zelf twijfel ik ernstig; ik heb bij de toko eens zeewier gekocht ( kon dan ergens bij, gestoomd, recept uit Plantpower ) maar ik vond het niet lekker. Niet eens alleen de smaak; geloof ook vooral de glibberigheid van de substantie... Of is het zeewier dat je bij de bioloog koopt heell anders ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of er een verschil is tussen biologisch en dat van de toko qua structuur durf ik niet te zeggen. Ik denk wel dat het soort wier erg belangrijk is, en misschien ook wel of je het gedroogd koopt of vers. Met vers heb ik nog niet heel veel ervaring behalve bij bv een Japans restaurant en daar vond ik het erg smakelijk.

   Verwijderen
 4. Deze wil ik hebben! Voor veganisten zijn oa. algen en wieren een goede manier om ijzer binnen te krijgen dus ik wil hier wel mee experimenteren. Bedank voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen