Freekeh met groene groentes en avocado tahin saus

Sommige woorden, daar heb ik moeite mee om het normaal uit te spreken. Een heel goed voorbeeld is dan dus "freekeh". Het komt er dan uit alsof een soulzanger met een hoge stem "freaky!" schreeuwt :-)
Freekeh is een oude tarwesoort die onrijp wordt geoogst. Daardoor is het nog wat groener en zitten er nog extra veel voedingswaarde in. Het bevat behoorlijk wat magnesium, kalium, calcium en ijzer. Er zit een wat rokerige, nootachtige smaak aan, en dat komt omdat de granen licht geroosterd worden;  erg lekker! Daarnaast vond ik de verpakking van deze Greenwheat Freekeh ook echt geweldig, dat haalde mij over om het te kopen bij de Albert Heijn. Leuk dat er steeds meer keuze komt in de reguliere supermarkten wat betreft mooie natuurlijke producten.

De avocado tahin saus is geweldig. Die gaat vaker terug komen en past heerlijk bij veel groentes en diverse granen.


Freekeh met groene groentes en avocado tahin saus 2pers
100 gram freekeh
1 grote zoete aardappel, in blokjes (biologisch? Dan hoef je niet te schillen)
½ tl gerookte paprika poeder
1 grote of 2 kleine bossen bladgroen (raapsteeltjes, snijbiet, spinazie etc etc)
1 grote teen knoflook, gesnipperd
plantaardige olie
zout & peper

Avocado tahin saus*
1 avocado
3 el tahin
sap van 1 citroen
mespuntje komijnpoeder
2 el fijngesnipperde koriander
(*recept saus uit Wild about greens van Nava Atlas)

Breng de freekeh aan de kook met ruim water en wat zout. Wanneer het kookt 15 minuutjes zachtjes laten koken. Afgieten en op smaak brengen met wat zout en peper.

Bak in een grote koekenpan met wat olie de zoete aardappelblokjes tot ze rondom mooi gekleurd zijn zacht van binnen. 5 minuten voor het einde op smaak brengen met gerookte paprika poeder, zout en peper.

De knoflook in een beetje olie 30 seconden bakken, voeg daarna de groene groentes toe. Eventueel fijner gesneden (afhankelijk van het type groente welke je hebt gekozen). Goed omroeren zodat alles kan slinken.

Meng de avocado, tahin, citroensap, komijnpoeder en koriander in een kommetje. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveer de groentes en de freekeh naast elkaar op een bord met een lekkere dot avocado tahin saus.



Print Friendly and PDF

4 opmerkingen:

  1. Nog nooit van gehoord, Freekeh, maar klinkt al goed, haha! Errug leuk om te vertellen "wat eten we vanavond?" "Freaky!!"

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja precies :-)
      Een beetje net als dat ik Zwiebelschmalz ook zo'n geweldig woord vind haha!

      Verwijderen
  2. Ik lees tegenwoordig overal over freekeh maar volgens mij heb ik het nog nooit op. Die avocadosaus klinkt heel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij gebrek aan freekeh dan bulgur gebruikt, verder je recept gevolgd en ik vond het heerlijk ! Kan beslist vaker op het menu :-)

    BeantwoordenVerwijderen