Rode kool met quinoa en sesamtofu

Zo nu en dan koop ik een rode kool, niet omdat ik er een idee bij heb wat ik wil maken, maar omdat ik mijzelf wil dwingen af en toe te eten. Het is een prachtige groente, enorm gezond, maar ik ben simpelweg niet zo creatief met deze groente. En dat terwijl het toch altijd een van mijn lievelingsgroentes was toen ik nog klein was.

Hier heb ik er een combinatie van gemaakt met quinoa en tofu gekruid met sesamolie. Alle smaken vielen goed samen en de wortel maakt het qua kleur ook nog eens een feestje op je bord.
Rode kool met quinoa en sesamtofu 3-4 pers

1 cup quinoa
1 pakje tofu, in blokjes
2 el sesamolie
½ tl knoflookpoeder
½ tl uienpoeder
1 ui, gesnipperd
1 tl – 1 el komijnpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 kleine rode kool, of ½ grote rode kool, in dunne reepjes gesneden
1½ cup uienbouillon
1 winterpeen, in dunne slierten of julienne gesneden
Peper & zout
Plantaardige olie
Platte peterselie voor de garnering
Geroosterde pijnboompitjes voor de garnering

Spoel de quinoa onder stromend water. Doe in een steelpan en zet een halve centimeter onder water.
Breng aan de kook en laat zachtjes koken voor 15 minuten. Laat na het koken de deksel op de pan voor 15 minuten. Daarna pas losroeren met een vork.

Bak ondertussen in een grote koekenpan de tofublokjes in de sesamolie tot ze mooi goudbruin zijn. Breng op smaak met knoflookpoeder, uienpoeder, zout en peper. Proef of de sesamolie goed te proeven is, anders nog een scheutje toevoegen.

Ondertussen in een andere diepe grote koekenpan wat olie verhitten en hierin de ui glazig bakken. Voeg de komijn en kaneel toe en roer alles even om.  Doe de rode kool en bouillon erbij. Al roerend de rode kool zacht bakken.

Voeg de quinoa en de wortel toe aan de rode kool en bak even mee. Op het allerlaatst de tofu erbij doen. Serveer met platte peterselie en de pijnboompitjes over de rode kool heen gestrooid.Print Friendly and PDF

10 opmerkingen:

 1. Klinkt lekker ! Mocht je trouwens nog rode kool over hebben gehouden; ik vond de 'bourgondische stoof' uit PlantPower ook wel een aanrader ..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tip! Nee inmiddels is de rode kool helemaal op; ik had een hele kleine biologische, precies genoeg voor dit recept. Maar ik zal eens naar Plant Power kijken, dankjewel :-)

   Verwijderen
 2. Graag gedaan :-)
  Hoe & waarom spoel je de quinoa eigenlijk ? Ik had het braaf in een zeef gegooid, maar daar ging zo een gedeelte doorheen de gootsteen in... heb de rest dan ook maar gewoon ongespoeld gekookt..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om de eventuele saponine die nog op de quinoa zit weg te spoelen. Saponinen geven een wat bittere smaak die zo nu en dan sterk aanwezig is bij quinoa.
   Ik herken het probleem met de zeef, bij mij glipt er ook altijd wat doorheen. Ik houd mijn ogen dan ook open voor een nog fijnere zeef :-)

   Verwijderen
 3. Wauw, dat ziet er mooi uit! Lijkt me een lekkere combinatie. Rode kool met appel en walnoten is trouwens een heel simpel en lekker (bij)gerecht, zo eet ik het vaak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En houd je de rode kool dan rauw? Of doe je er nog wel iets mee? Combinatie klinkt inderdaad zalig :-)

   Verwijderen
 4. Erg lekker dit! De rode kool en sesamtofu combineert goed. Ik heb er ook nog een appel in blokjes doorheen gedaan. Ga er zo over bloggen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik maak nooit iets met rode kool.. hoe wel ik het inderdaad ook erg lekker vind! Maar hoe ik het zelf moet klaarmaken? Geen idee..
  Dit recept lijkt me heerlijk, en het ziet er goed uit! Ook de tofu op deze manier bakken lijkt me lekker :).
  Misschien moet ik mezelf ook dwingen tot het kopen van rode kool.... ;)
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O dat klinkt goed zeg! Ik vind rode kool ook vaak lastig. Laatst geblogd over een hartige taart met rode kool, dat was een succes :-) heb er deze week weer één in mijn groentepakket zitten, dat wordt een salade met pompoen en pindadressing. In de VS maken ze er vaak salade mee en daar ben ik altijd wel enthousiast over!

  BeantwoordenVerwijderen