Speltrijst en linzen met geroosterde aardpeertjes

Ik werd geïnspireerd door dit recept: ik had aardpeertjes en wilde er toch nog steeds iets anders van maken dan soep. Raar dat je met sommige groentes zo vaak soeprecepten tegenkomt terwijl er zoveel andere mogelijkheden mee zijn.

Ik had die dag ook vegan geitenkaas gemaakt en onlangs een heerlijk grantaalappelsausje gekocht in een Turkse winkel die ik graag wilde uitproberen. Deze kun je gerust weglaten indien je dit niet in huis hebt en ook geen zin hebt om het te maken. Zonder deze twee toevoegingen is het al een heerlijke en erg gezonde maaltijd.


Speltrijst & linzen met geroosterde aardpeertjes 2 pers
1 cup speltrijst (natuurwinkel) of vervang eventueel door zilvervliesrijst
½ cup Franse linzen
1 (uien)bouillon blokje (optioneel)
2 cup in plakjes gesneden aardpeertjes
2-3 uien, in halve ringen gesneden
1/3 cup rozijnen
olijfolie

2 el olijfolie
1 el appelcider azijn
2 el balsamico azijn
1 el ahornsiroop
1 tl mosterd
zout en peper

1/3 cup geroosterde pijnboompitten
platte peterselie (garnering)

3-4 plakjes tofu chevre (optioneel)
granaatappelsaus (optioneel)

Verwarm de oven voor op 200C.

Kook de speltrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit verschilt per merk en product. De ene speltrijst is meer voorbewerkt dan de ander. Maar zorg dat je zo uitkomt dat alles ongeveer tegelijkertijd klaar is.

Kook de Franze linzen in wat water met een bouillin blokje, houd de kooktijd aan welke staat aangegeven op de verpakking. Bij mij was dit 20 minuten.

Besprenkel de gesneden aardpeertjes en uien met olijfolie (en eventueel wat zout) en verspreid ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak in de oven voor ongeveer 20-30 minuten tot ze beginnen te verkleuren. Je kan ze eventueel halverwege omkeren, maar dat heb ik niet gedaan.

Meng de ingrediënten voor de spelt-linzen dressing: olijfolie, beide azijnsoorten, ahornsiroop en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Meng dit door de afgegoten speltrijst en linzen. Schep de aardpeertjes door de linzen en spelt.

Besprenkelen met pijnboompitjes en platte peterselie. Optioneel zijn de tofu chevre en de granaatappelsaus.



Print Friendly and PDF

5 opmerkingen:

  1. Ha, volgens mij heb ik nog nooit aardpeersoep op (ik vind ze gebakken juist lekker) maar dat is altijd wel een makkelijke oplossing als je niet weet wat je met een groente moet doen. Dit klinkt allemaal heel lekker bij elkaar - komt die chèvre uit een boek of ga je die misschien nog posten? :) En die granaatappelsaus, is dat granaatappelmelasse of weer iets anders? Ben nieuwsgierig. :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De chèvre heb ik uit een boek, maar was eigenlijk niet zo lekker. Was op basis van tofu, tahin en miso en de miso overheerste enorm. Ik ben dus nog zoekende naar HET chèvre recept voordat ik het post.
      Ik had ooit granaatappelsiroop/melasse en dat stond ook echt zo op de verpakking. Dit is een kleiner flesje en er staat saus op. Ik heb beide niet naast elkaar geproefd, maar beide waren/zijn fris zuur zoetig en hebben natuurlijk een schitterende kleur.

      Verwijderen
    2. Dankje voor de uitleg! Ik heb überhaupt nog nooit granaatappelsaus gehad maar ik zie die melasse weleens in recepten staan, vandaar. Lastig van die tofukaas. :( Ik vind miso en tahin heel lekker maar in dat soort recepten kunnen ze wel overheersen inderdaad...

      Verwijderen
  2. Dank voor het recept ! Nom nom... :-)

    BeantwoordenVerwijderen