Skordalia (knoflookspread) met Horta (Griekse groene groentes)

Skordalia is heerlijk als dip voor ruig boerenbrood, ciabatta, rauwkost of als sausje over bijvoorbeeld broccoli en gekookte of gestoomde groene groentes. Hier heb ik het gecombineerd met gekookte en gehakte groene groentes en bij het eten ook nog de saus apart geserveerd zodat we er brood in konden dippen. Erg lekker!  Bewaar wat je over hebt nog een paar dagen in de koeling. Ook lekker op een sandwich ipv boter of veganaise.

Horta is een Grieks gerecht en bevat gestoomde of gekookte groentes. Oorspronkelijk gemaakt van wilde groene groentes, maar uiteraard ook zeer goed mogelijk met spinazie, raapstelen, (winter)postelein, snijbietblad, veldsla etc etc. Houd er rekening mee dat deze groentes erg slinken dus koop groot in :-) Traditioneel wordt het geserveerd met een citroentje erbij zodat je de groentes zelf op smaak kan brengen, maar ook erg lekker met de skordalia!


Skordalia (knoflookspread) 
1 cup blanke amandelen, 8 uur geweekt
1 cup ongezoete sojayoghurt (yofu van provamel of sojade)
1-2 tenen knoflook, grof gehakt
sap van een ½ citroen
1/4 cup droge witte wijn
2-4 el olijfolie
zout
snuf za'atar

Maal de amandelen, sojayoghurt, knoflook, citroen, wijn en olijfolie tot een zeer gladde massa in een blender of keukenmachine. Het kan even duren voordat de saus echt glad is, schraap zo nu en dan de zijkanten van je machine met een spatel.

Horta (Griekse groene groentes) 2-3 pers
1 groot pak spinazie
1 bundel raapstelen
1 zak veldsla
olijfolie
zout & peper

Breng een grote pan water aan de kook. Blancheer de groentes soort voor soort en haal ze eruit met een schuimspaan. Laat goed uitlekken en hak fijn op een snijplank.
Besprenkelen met wat olijfolie, zout en peper en serveren met wat skordalia.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. WTF?? Cups??? Wordt hier niet meer met Nederlandse maten etc.. gewerkt?
    Man,Man,Man....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een vriendelijke reactie zeg :-)
      Volgens mij is het woordje cup wel zo geintegreerd dat iedereen (nou ja blijkbaar niet..) wel weet wat het betekent. Zelfs in de AH liggen maatbekers met het woordje "cup" erop. Beetje meegaan met de tijd kan geen kwaad ;-)

      Verwijderen