Kookboek: Chloe's Vegan Italian Kitchen


Ik word altijd heel erg blij als ik een Italiaans georiënteerd vegan kookboek tegenkom. Zo kocht ik toen ik vegan werd direct het wat oudere kookboek Nonna's Italian Kitchen: Delicious Home-Style Vegan Cuisine  van Bryanna Clark Grogan en ook Vegan Italiano van Donna Klein staat in mijn boekenkast. Ik begin er altijd enthousiast aan, en toch maak ik er uiteindelijk niet zo heel veel uit. Ik heb uit beide wel gekookt, zeker, vooral de ei-vrije pasta uit Nonna's Italian Kitchen is een blijvertje. Dit zal ook misschien komen door het gemis aan foto's in beide boeken.

Toen ik hoorde dat er een nieuw hip vegan Italiaans kookboek uitkwam heb ik deze direct in voorbestelling gekocht: Chloe's Vegan Italian Kitchen van Chloe Coscarelli. Chloe Coscarelli is bekend geworden door het winnen van een kookwedstrijd (Cupcake Wars) op televisie als vegan chef.

Dit is haar derde kookboek en richt zich op de Italiaanse keuken. Direct heb ik het boek lekker doorgebladerd en er heel wat "deze wil ik maken" stickertjes ingeplakt. Uiteindelijk zijn het er tot nu toe nog niet zo heel veel geworden welke echt op mijn bord zijn terecht gekomen helaas.

Naast een introductie zijn de hoofdstukken ingedeeld in de volgende groepen: appetizers - groentes - soepen en salades - pizza, focaccia en panini - pasta gerechten - hoofdgerechten - desserts - basis recepten voor deeg, saus en vegan kaas.

De recepten zijn afwisselend (te) simpel tot wat uitgebreider, het wisselt heel erg per recept. Dat je broccoli kan stomen en vervolgens kan besprenkelen met zout, peper, chilipeper en wat citroensap had er voor mij niet in gehoeven als recept.

De layout is fris en vrolijk, het overgrote deel van de recepten wordt begeleid door een mooie grote frisse foto. Ook hier krijg ik alleen af en toe kramp in mijn kaken als ik naar de continu breed lachende Chloe kijk die door het hele boek verspreid staat. Ik denk dat ik gewoon niet zo kan wennen aan die Amerikaanse smiles :-)

De index is prima en duidelijk gelukkig. Dus wat betreft indeling, layout en diversiteit aan recepten niets dan lof. Toch krijg ik bij alle gerechten die ik tot nu toe heb gemaakt helemaal geen Italiaanse sfeer. Ik waan mij niet op het terras van een mooie Toscaanse boerderij of in een klein restaurantje in een grote Italiaanse stad. Maar misschien moet ik nog wat meer recepten uit het boek proberen om dat te ervaren, waarschijnlijk uit het hoofdstuk pizza, focaccia en panini?

Welke gerechten heb ik uit het boek gemaakt?


Smashed Avocado and Roasted Beet Crostini, p25
Leuke en gezonde vorm van crostini. Ik houd ontzettend van avocado, en ik vind bietjes ook wel aardig. De bietjes zijn hier heerlijk op smaak gebracht met ahornsiroop en balsamico. Uiteindelijk is dat ook hetgeen je voornamelijk proeft. De avocado kan niet tegen de sterke bietjes op.
Zeker een leuke variatie op de doorgaanse crostini.



Kate Middleton's Pasta Alfredo, p116
Hét gerecht dat Chloe zou willen voorschotelen aan Kate wanneer ze bij haar komt eten. Ik zou het mijn buurman aan de overkant nog niet willen voorzetten. Het was saai, flauwtjes en totaal niet Italiaans naar mijn idee. Wel gezond, want je hebt een saus geheel gemaakt van bloemkool. Maar ik zou hier bijvoorbeeld tempeh of tofu spekjes aan toe voegen , of nog een andere knapperige groente. 



Rosemary Lentils with Roasted Tomatoes and Garlicky Broccolini, p171
Een van de lekkerste gerechten die ik afgelopen tijd heb gegeten, maar Italiaans? Nee zo kwam het niet op mij over. Door de kruiden (kerriepoeder) in combinatie met de rode linzen had ik meer het idee een Indiaas gerecht te eten. Wel een erg leuke combinatie en het ziet er prachtig uit met al die contrasterende kleuren. Recept is een blijvertje waar ik wel wat mee ga varieren.



Red Wine Seitan on Ciabatta, p104
Een ciabatta gevuld met knapperig gebakken seitan in een rode wijn barbecue saus, met gekarameliseerde gebakken uien, tomaat en wat sla. Erg lekker, al had de saus wat meer diepgang in de smaak mogen hebben (vegan worcestershire saus misschien?) en wat meer naar rode wijn mogen smaken. Een volgende keer zou ik het ook wat meer Italiaans willen maken door er Italiaanse kruiden aan toe te voegen.


De gerechten die ik zeker nog wil maken zijn:
Hummus Pomodoro with warm Pizza Crust, p17
Mushroom Pesto Crostini, p21
Sweet Potato and Almond Couscous Salad, p61

Al met al een leuk, vrolijk boek met leuke ideetjes en gevarieerde recepten. Naar mijn idee zijn het geen hele erge Italiaanse gerechten (maar ik ben dan ook geen Italiaanse keuken kenner, alleen maar een liefhebben), maar als je dat niet verwacht is dit echt een leuke aanvulling op je kookboekenverzameling.


Print Friendly and PDF

10 opmerkingen:

  1. Hihi, dat is is inderdaad wel een erg Amerikaanse smile! Roept bij mij ook een allergische reactie op.

    Ik vind de recepten ook niet erg Italiaans klinken. Jammer! Het linzengerecht klinkt wel lekker en ook behoorlijk Italiaans. Zou je de kerrie niet weg kunnen laten, om het echt Italiaans te laten smaken? Dan proef je vast ook meer de rozemarijn en knoflook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het hele boek staat vol met deze "smiles" :-)
      De volgende keer doe ik het met beluga /zwarte linzen en inderdaad wat meer Italiaanse kruiden.

      Verwijderen
  2. Oh jammer! Ik was net ook wel degelijk op zoek naar een typisch italiaans gerechten boek. Kan je een andere (meer Italiaans) boek in de plaats aanraden? :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de andere links ook bekeken maar vroeg me ook tegelijk af of je die dan misschien beter vond.

      Verwijderen
    2. Lastig Lindsay! Ze hebben alledrie wel iets. Vegan Italiano zit vol lekkere recepten zonder gekunstelde vervangers, maar helaas nul komma nul plaatjes of styling. Maar wel veel meer puur Italiaans. Als het je echt om de recepten gaat zou ik die aanraden.

      Verwijderen
  3. Begeleid is niet met dt ;)
    Maar die linzen zien er wel echt super lekker uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit boek staat ook op mijn lijstje! Haar andere twee boeken heb ik, en ik ergerde me ook aan de 'smiles'.
    Ben benieuwd naar de recepten, ik denk dat ik het boek op mijn wishlist voor kerst of mijn verjaardag zet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Haha gelukkig ben ik dus niet de enige die zich eraan ergerde :-)

      Verwijderen
  5. Haha aww, misschien is ze gewoon heel vrolijk? :) Grappig dat dingen lekker zijn maar niet zo Italiaans smaken. Ik verwachtte wel Amerikaans-Italiaanse gerechten, maar kerriepoeder?
    Nonna's Italian Kitchen heb ik ook. Misschien zou ik dan toch eerder voor Vegan Italiano gaan als ik een nieuw Italiaans boek wilde kopen (al heb ik zelf al The Mediterranean Vegan Kitchen van dezelfde auteur).

    BeantwoordenVerwijderen