Ei-vrije verse pasta met tomaatjes en spinazie

De foto's zijn niet zo speciaal. Eigenlijk een understatement, want het ziet er zelfs niet eens zo aantrekkelijk uit :-)  Pasta koelt zo snel af, en aangezien we alles direct opeten wat ik maak, heb ik vaak maar kort de tijd om het allemaal vast te leggen. De pasta vond ik echter zo goed gelukt, en er zijn meerdere mensen geïnteresseerd in het "verse pasta recept zonder ei" dat ik het toch even deel. Het recept voor deze verse pasta komt overigens uit Bryanna Clark Grogan's Nonna's Italian Kitchen. Een geweldig boek vol met no-nonsense vegan Italiaanse gerechten, een aanrader als je van de Italiaanse keuken houdt. Helaas is het boek wat lastiger te vinden.

Afgelopen Koninginnedag was een van mijn doelen een pastamachine te vinden. Typisch zo'n apparaat wat je graag wilt hebben, maar na aankoop in de kast verdwijnt en ligt te verstoffen. Zonde geld. Daarom wilde ik eerst even uitproberen of het wel echt wat voor mij was en wilde daarom een (schone) tweedehands.

Gelukkig, bijna op het einde van onze zoektocht vond ik er dan toch een! Voor een paar euro ging deze mee, vastbesloten was ik om er veel pasta mee te maken. Thuis gekomen bleken "de vele accessoires" de onderdelen te zijn van de pasta machine die erin horen te zitten. Met een diepe zucht en vast besloten mij niet te laten frustreren begon ik aan het klusje. Na enige tijd lukte het mij maar mooi wel om een nooit eerder van dichtbij geziene machine in elkaar en werkend te krijgen!

Nog trotser op mijn pasta machine ging ik dus aan de slag met hulp van vriendlief. Ik had online een filmpje gekeken hoe je het beste pasta kan draaien, ik raad je aan bijvoorbeeld *deze*  te kijken, want uitleggen op schrift is volgens mij geen doen. Belangrijk is het continue weer bestrooien met bloem van je pastadeeg.


Vegan verse pasta
1 cup bloem
½ cup kikkererwtenmeel (of ½ cup sojabloem, maar dat heb ik niet geprobeerd)
⅔ cup water
¾ - 1 tl zout

10 cherry tomaatjes, gehalveerd
3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
½ zak spinazie, dikke stengels verwijderd
verse basilicum ter garnering
olijfolie


Meng de bloem, kikkerertwenmeel en het zout in een kom goed door elkaar. Roer het water erdoor en meng alles. Eerst met een vork, maar later heb ik mijn handen gebruikt. Kneed het deeg voor 10 minuten op een licht bebloemd oppervlakte.
Pak het deeg in, in vershoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten.

Daarna is het deeg klaar om de rollen door de pasta machine. Zie hiervoor filmpjes en tutorials op het internet. Ik heb gekozen voor tagliatelle slierten.

Zorg dat er een grote pan met kokend water opstaat, en dat je de slierten na het draaien goed gescheiden houdt.

Verhit ondertussen in een pan de olijfolie. Bak hierin de knoflook voor ongeveer 1 minuut. Voeg de tomaatjes toe, en roer goed om. Als laatste voeg je de spinazie toe. Het is klaar wanneer deze geslonken is.

Ik had de tomaten en spinazie al klaar op het moment dat ik de pasta ging koken. De pasta slierten moeten vanaf het moment dat je ze in het water hebt gedaan en dan weer OPNIEUW aan het koken is er nog 15 seconden in blijven.

Afgieten en serveren met de tomaten, knoflook en spinazie. Op smaak brengen met peper en zout.
Print Friendly and PDF

1 opmerking:

  1. Ik vind dit zo'n leuke blog! Met heerlijke recepten en leuke verhalen :-) Ik ga morgen deze verse pasta proberen!

    BeantwoordenVerwijderen