Ik heb al in mijn review van The Vibrant Table genoemd dat ik het basis recept zou plaatsen van haver yoghurt. Haveryoghurt is bijzonder simpel omdat je geen "starter" nodig hebt. De micro organismen lactobacillus komen natuurlijk voor in de omgeving en lucht en leven op zetmeel, water en vezels. Ze produceren dan een melkzuur: dit onderdrukt de groei van ongewenste bacteriën en schimmel, maar zorgt ervoor dat de haver gaat fermenteren wat weer goed is voor ons verteringsstelsel en lichaam.
In het boek werd gesproken over oat groats als ingrediënt voor de yoghurt. Nu vind ik al die verschillende benamingen voor haver best wel ingewikkeld en heb ik het even op een rijtje gezet.
Haverkorrels: minst bewerkte vorm van haver (alleen de harde onverteerbare schil is van de kern afgehaald) en wordt ook wel naakte of schoongemaakte haver genoemd of oat groats in het Engels. Wordt eigenlijk niet veel meer gebruikt en is wat lastiger te vinden. Zoek in natuurwinkels, of koop het in een natuurwinkel in Duitsland zoals ik heb gedaan. Hierin zitten nog wel de beste voedingswaarde van haver. (Als je deze haverkorrels hakt dan krijg je steel cut oats)
Havervlokken: hier is de haverkorrel gestoomd, geperst en gerold. Deze wordt ook wel gerolde haver genoemd of rolled oats in het Engels.
Havermout: hier is de haverkorrel gestoomd, geperst, geknipt en gerold. Lijkt veel op havervlokken, maar dan kleiner gesneden zodat de kooktijd verkort wordt.
Voor de originele haveryoghurt heb je de haverkorrels nodig en de havervlokken. Maar deze zijn iets lastiger te vinden. De eerste keer dat ik haveryoghurt maakte heb ik alleen havervlokken gebruikt en dat ging prima. Je kan dus zelfs alleen havermout gebruiken wanneer je de andere twee soorten niet kan vinden. De meeste goeie eigenschappen van haver zitten natuurlijk in de haverkorrels (denk aan een hoog percentage aan eiwitten; er zitten acht essentiële aminozuren in en tevens gezonde plantaardige vetten, onverzadigde vetzuren, talrijke B-vitamines en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, silicium en zink ).
Haver Yoghurt
1 cup haverkorrels
1 cup havervlokken
of
2 cup havervlokken
of
1 cup havervlokken
1 cup havermout
of
2 cup havermout
Dag 1: Spoel en reinig de haver in een zeef. Doe de haver in een glazen pot of schaal en zet 1 cm onder water. Week voor minimaal 8 uur. Voeg wat water toe gedurende deze tijd wanneer al het water opgezogen wordt. Er moet een klein laagje bovenop blijven liggen.
Dag 2: Doe de haver samen met het weekwater in een goede blender. Maal/blendt de haver tot het een gladden zachte massa wordt. Heeft je blender er moeite mee? Doe er dan beetje bij beetje wat water bij tot je de gewenste dikte hebt gekregen.
Doe de romige havermassa in een glazen pot of schaal en dek losjes af met bijvoorbeeld kaasdoek of een luchtige theedoek (het moet kunnen ademen, maar je wil er geen vuil in hebben).
Zet neer op een plek met kamertemperatuur en roer 's ochtends en 's avonds met een houten lepel
Dag 3 - 5: elke dag roeren en proeven of de smaak al naar wens is en je deze zuur genoeg vindt.
Wanneer je de yoghurt zuur genoeg vindt kun je deze afsluiten en in de koeling ongeveer een week bewaren.
tips:
Meng met nootjes, jam, fruit.
Gebruik erg zure haver yoghurt als zure room vervanger etc.
Op zoiets wacht ik al eeuwen! Super bedankt.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! Ik hoop dat het je bevalt :-)
VerwijderenOo wat leuk! Ik wist echt niet dat je zelf yoghurt kan maken van haver! En ik wist ook niks van haver zelf, je uitleg is super fijn! Ik ga binnenkort eens kijken in natuurwinkels, Duitsland is een beeeetje te ver voor mij, haha! (Ik woon in Rotterdam!). Maar ik wil dit echt graag eens proberen :) lijkt me lekker!
BeantwoordenVerwijderenLiefs
Ja Rotterdam is dan wat ver om naar Duitsland te rijden ;-) Maar misschien hebben natuurwinkels het gewoon voor handen hoor, en is het simpelweg wat lastiger hier in het dun bezaaide noorden..
VerwijderenHoi!
VerwijderenIk heb het gevonden bij Gimsel in Rotterdam, maar volgens mij zag ik het ook liggen bij een Turkse supermarkt. Je hebt me geïnspireerd, ik ben echt heel erg benieuwd hiernaar.
Ah ja, snap ik! 't Is ook niet verkeerd om even naar Duitsland te gaan denk ik ;).
Liefs
Trouwens, ik zie de combi haverkorrels en havermout er niet tussen staan.. Kan dit ook, denk je? Want in principe zijn havermout en havervlokken hetzelfde, toch?
VerwijderenJa natuurlijk kan dat ook! Geen probleem. ik vond de lijst met opties van combinaties al zo lang worden dus dat er niet bij vermeldt. Veel succes hoor, leuk :-)
VerwijderenSnap ik! Maar ik heb toch nog havervlokken gevonden in een kast haha, ik dacht dat ik ze niet meer had.
VerwijderenIk ga het NU maken! Ben benieuwd!
Oeeh klinkt heerlijk! Dit ga ik gauw eens proberen! Bedankt voor het delen :-)
BeantwoordenVerwijderenWat een interessant recept! Misschien ga ik het eens proberen. Ik probeer me voor te stellen hoe het smaakt - is het echt yoghurtachtig? En proef je nog veel van de haver? Heel leuk om over te lezen in ieder geval, dus dankje voor het posten. :)
BeantwoordenVerwijderenHet is wel anders dan gewone sojayoghurt, het melige van de haver blijf je een beetje proeven, maar ik vind dat erg lekker. Het is een romig zurige substantie die je zo dik of dun kan maken als je zelf wil. Maar het lijkt niet qua smaak op de standaard havermout pap of overnight oats, je merkt wel dat het echt zuurder is door het fermentatie proces.
Verwijderendit ga ik zeker proberen! Ik kan namelijk niet tegen soja maar mis yoghurt! Ik heb nog haverkorrels liggen (natuurwinkel), je kunt ze ook (online) bij een molen krijgen! Dat scheelt enorm qua prijs.
BeantwoordenVerwijderenO, en wat ik nog vragen wou: weet je misschien toevallig of havermelk dan ook kan gemaakt worden van haverkorrels en indien deze dan ook al die goede bestanddelen bevat?
BeantwoordenVerwijderenJe kan er zeker melk van maken, maar je mist dan wel een deel van de vezels. Ik vind zelf overigens zelfgemaakte amandelmelk lekkerder.
VerwijderenIk heb een poging gedaan.. maar nu ruikt het een beetje 'muf', maar smaakt niet echt zuur.. Weet niet zo goed of ik het nu weg kan gooien of toch eetbaar is?
BeantwoordenVerwijderenMuf moet het zeker niet ruiken, in welke stap zit je?
VerwijderenHaver ruikt natuurlijk wel anders dan gewoon yoghurt natuurlijk.
Volgens mij was dat bij dag 4.. En het was echt een 'off' lucht.. Bij het eerder weken/kiemen van granen had ik daar ook snel last van.. Ik moest alles halveren qua of goed opletten of anders kon het in de prullenbak..dus iets in mijn huis, dacht zelf misschien de tempratuur, maakt het lastig. Ik heb net weer nieuwe haver in de week gezet en zal het nu beter bijhouden :-)!
VerwijderenLijkt weer hetzelfde te gebeuren..het is nu dag 3. Het ruikt ergens wel naar yoghurt maar als ik dan ga roeren dan komt die muffe lucht naar voren. Is denk je verstandiger om eerder te roeren? Of meer?
VerwijderenJa al roeren vanaf dag twee, 's ochtends en 's avonds, vanaf dat je het hebt gemengd.
VerwijderenAlhoewel ik zelf ook wel eens een dag of zelfs 2 ben vergeten te roeren en dat leverde ook geen problemen op.
Heb je het mengsel in een glazen pot die echt goed schoon is? Roer-gereedschap ook schoon?
Ja! Het kwartje is eindelijk gevallen.. En het is gelukt.. Het is heel luchtig en bubbelt flink.. Het lijkt een beetje op het maken van een zuurdesem en daar was ik de afgelopen weken mee aan het experimenteren. (Enig verschil is dat je hem niet voert). Het ruikt wel gek.. Maar het is na dag 3 dus het zou moeten zijn.. Morgen ga ik echt proeven.
VerwijderenEn en en? Was het nu eindelijk geworden zoals je had gehoopt? Ik hoop het :-)
VerwijderenIk heb deze nu ook gemaakt en hij staat nog op kamertemperatuur maar hij is ontzettend dun, helemaal niet yoghurt-achtig. Was dat bij jou ook zo of heb ik gewoon teveel water gebruikt?
BeantwoordenVerwijderenBij mij was het eerder te dik. Is inderdaad geheel afhankelijk hoeveel water je hebt gebruikt. Tijdens het weken moet de haver net onder staan. Helaas dikt het niet verder in. Maar misschien te gebruiken als een soort karnemelk?
VerwijderenHelaas.... ik vond karnemelk altijd vies.. en ik vond het ook niet zo zuur. Ik ga het gewoon nog een keer proberen maar dan even met een kleinere portie en wat minder water.. ;-)
VerwijderenWat leuk, ik kwam dit tegen op Pinterest (waar ik nieuw ben haha). Lijkt me heel leuk om te maken en lekker, ik ga er een dezer dagen mee starten. Even haver vinden en sojayoghurt opmaken.
BeantwoordenVerwijderenIk zit nu aan dag 3. De zure smaak is nog ver weg.
BeantwoordenVerwijderenWel lijkt het iets luchtiger te worden.
Mijn geduld wordt op de proef gesteld ;-)
Leuk! Ben benieuwd, inmiddels al een beetje geproefd?
VerwijderenSucces!
Deze ochtend geproefd, nog niks zuur :-(
VerwijderenDit is nu toch al dag 4. Zou ik iets verkeerds hebben gedaan?
De zure smaak is er nu wel iets of wat.
VerwijderenHet ruikt wat gist-achtig.
Alleen lijkt het op 1 nacht veel vloeibaarder te zijn geworden :-(
Het zal dus als melk verwerkt worden.
Gewoon nog een keer proberen, met wat minder water.
Nou wat jammer! Je roert wel steeds?
VerwijderenIk ga het binnenkort nog een keer proberen, misschien dat de buitentemperatuur toch ook behoorlijk invloed heeft. Het is lastig adviseren van een afstand, maar ik hoop dat het je uiteindelijk lukt!
Ja hoor, ik heb steeds geroerd.
VerwijderenDe poging om het als melk te gebruiken is ook niet echt gelukt.
Het leek alsof ik vloeibare gist dronk!
Nou ja, geen ramp, volgende keer beter!
Super recept, echt heel erg lekker. Meteen de eerste keer gelukt ook - dik, romig, en na 2 dagen op de verwarming net de goede hoeveelheid zuur :)
BeantwoordenVerwijderenMooi zo! Ik denk dat de omgeving toch heel erg invloed heeft op de culturen die het yoghurt moeten maken aangezien het zo verschillend werkt bij iedereen. Maar fijn dat het bij jou zo goed gelukt is.
VerwijderenEven reb vraag voor ik begin. Ik heb haverkorrels( gepelde haver) eigenlijk moet dit best lamg gekookt worden. In jouw recept word er niet gekookt, kan dat dan geen kwaad?? Hoor het heel graag!!groetkes
BeantwoordenVerwijderenNee kan geen kwaad! Door het weken en fermenteren wordt het verteerbaar ;-)
VerwijderenHoi! Gemaakt en gelukt én lekker. Klopt het dat het bij jou ook een beetje 'tintelig' smaakt?
BeantwoordenVerwijderenJa klopt hoor! Dat is een kenmerk van de fermentatie. Fijn dat het lekker is geworden ;-)
VerwijderenAh, top. Ja ik was die tinteling al wel gewend bij Kefir, maar wist niet dat het bij havermout ook zo zou zijn :) Thanks!
VerwijderenVol enthousiasme begonnen met het maken van de haveryoghurt, maar nu ik klaar ben, valt het eindresultaat behoorlijk tegen... De haveryoghurt "prikt" op mijn tong en hoewel hij wel echt een yoghurtgeur bij zich draagt, vraag ik me af of het zo hoort te smaken.
BeantwoordenVerwijderenRecept precies gevolgd, glazen pot stond op de vensterbank boven de verwarming (die niet continu aanstaat) en was afgedekt met een hydrofiele ademende doek. Op dag vier was het mengsel flink luchtig en kwam bijna over de rand heen. Weer doorgeroerd en geproefd. Rook naar yoghurt, smaakte naar prik.
Enig idee wat hier mis is gegaan? Op dag vier was ik overigens in de ochtend vergeten te roeren, maar net na de middag heb ik dit alsnog gedaan.
Wat jammer dat je het tegen vindt vallen! Maar ik denk dat er niet iets is mis gegaan. Het prikken of zoals mensen het ook wel eens noemen, tintelen, hoort erbij.
VerwijderenVerwacht geen yoghurt smaak zoals je gewend bent van koemelk uit de winkel. Maar het moet een aangename zurige smaak hebben, met inderdaad een lichte prikkeling.
Ik verwachtte ook geen zuivelyoghurt, maar ik had de tinteling niet aan zien komen. :) Het leek net of ik er per ongeluk koolzuur in had gedaan. Overigens werd de prik erger, zelfs nadat ik hem in de koelkast had gezet. Beetje vreemd, want ik verwachtte dat het proces door de kou zou stoppen. Kan het niet zo zijn dat hij toch op de één of andere manier bedorven was?
VerwijderenJa, dat kan natuurlijk altijd dat het toch een beetje bedorven was. Elke omgeving en temperatuur is net weer even anders, de spullen waar je mee werkt, vochtigheid etc.
VerwijderenMaar dat is lastig zeggen van een afstandje natuurlijk.
Het moet natuurlijk wel een aangename smaak/ervaring zijn, maar wie weet is het gewoon ook niets voor jouw smaakpapillen, dat kan natuurlijk ook :-)
even een vraag als je de yoghurt hebt gemaakt kan je dan een beetje her gebruiken bij een nieuw fermentatie proces om het proces te versnellen?
BeantwoordenVerwijderenWat ik mij afvraag...moet er niet een yoghurtcultuur bij? wat is het precies dat hier het fermentatieproces op gang brengt?
BeantwoordenVerwijderenNee bij haver (zetmeel) is dat niet nodig. De juiste bacterien zitten al in de lucht en hebben zetmeel als voeding.
VerwijderenKun je dit proces ook versnellen door het in een yoghurtmachine te maken?
BeantwoordenVerwijderenDus eerst haver weken en daarna gewoon alles in potjes de machine in? Dit heeft eigenlijk de perfecte temperatuur (iets van 40 graden) om te fermenteren... maar ik weet dus niet of dat met deze 'yoghurt' ook zo werkt?