Bietenburgers

Veganmofo 2014 #10

Ik heb in Duitsland een pak met spelt gevonden die je kan koken alsof het rijst is. Ik had er nog nooit van gehoord maar na wat zoeken op het internet blijkt het simpelweg speltrijst te heten :-)

Ik heb de burgertjes geserveerd met waterkers, maar dat is niet aan te raden, veel te sterk overheersend. Maar een andere sla is zeker een optie, of doe ze op hamburgerbroodjes en bekleed met tomaat, komkommer, ui etc. De tomatenjam uit mijn vorige blog hier perfect bij.



Bietenburgers
2 cup geraspte (rauwe) biet
1½ cup gekookte spelt, of bruine rijst, of bulgur
1 cup zonnebloempitten (gepelde!)
1/3 cup hennepzaad
1/3 cup sesamzaadjes
1 ui, gesnipperd
½ cup panko broodkruim
1/4 cup olijfolie
3 el bloem
1/4 cup gluten
2 teentjes knoflook, fijngehakt
3 el tamari/sojasaus
mespuntje cayenne peper
(rook)zout naar smaak

Verhit een oven voor op 210°C en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
Meng alle ingrediënten in een grote kom en voeg de rookzout naar smaak toe (ik heb een kleine theelepel gebruikt).
Maak je handen iets nat en vorm kleine burgertjes met je handen. Als het nog niet genoeg plakt kneed dan nog even alles door, de gluten moeten loskomen. Je kan ook nog een beetje extra gluten erbij doen.
Ik heb uit deze hoeveelheid 8 burgertjes kunnen halen, maar het is natuurlijk afhankelijk van de grootte die je wenst.
Bak ongeveer 30 minuten in de oven, en draai ze halverwege de tijd.





Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Mmm. Ik ben gek op bieten, en bietenburgers.
    Deze lijkt mij erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie burgers! Ze lijken me lekker met al die pitjes en zaadjes erin. :)

    BeantwoordenVerwijderen