Tofu Stroganoff

Stroganoff, deze van oorsprong Russische saus bevat oorspronkelijk wodka. Eigenlijk lijkt de huidige stroganoff in het geheel niet meer op het eerste "strogonovski" recept die alleen maar bestond uit stukjes vlees, mosterd, bouillon en zure room. Toen waren er nog geen uien, champignons of paprika's te bekennen.

Om dit recept toch iets traditioneels mee te geven heb ik er een beetje mosterd in gedaan. Ik vond het een beetje zonde om een hele fles wodka hiervoor te kopen want dat drinken wij verder niet, dus dat heb ik overgeslagen.

Het werd een heerlijk smakelijke stroganoff, lekker verwarmend en vullend. Uiteraard kun je de tofu ook eens vervangen door de nieuwe plantaardige wok reepjes van Albert Heijn. Ik ga dat zeker een volgende keer proberen, ik moest nu alleen de tofu opmaken en dit was een mooie gelegenheid.



Tofu Stroganoff 2-3 pers
1 blok tofu, uitgelekt en geperst, in reepjes gesneden
1 grote of 2 kleine uien
250 gram (een bakje) champignons, in plakjes gesneden
1 rode paprika, ontdaan van zaden en steel, in blokjes
1 grote teen knoflook, gehakt
2 el tomatenpuree
1 tl mosterd
½ el tijm
1 tl chilipoeder (meer of minder op gevoel, de ene chili poeder is sterker dan de ander, en naar gelang je lekker vindt)
1 el vegan worcestershire saus (Biona - natuurwinkel) 
1 pakje haverroom (of een plantaardige room naar keuze, 200 ml )
½ bouillon blokje (uienbouillon of paddenstoelenbouillon)
200 ml kokend heet water

zout & peper
plantaardige olie
optioneel: 1 tl maizena opgelost in een beetje water
garnering: verse versnipperde (platte) peterselie

Serveren met pasta, rijst of aardappels

Bak de tofu reepjes in olie op middelhoog vuur krokant en bruin. Zet apart.

Verhit wat olie in een grote pan, fruit hier de ui in aan voor minimaal 5 minuten tot ze beginnen te verkleuren. Voeg de knoflook, champignons en paprika toe. Bak ze onder regelmatig roeren voor ongeveer 5 minuten tot de champignons gaan slinken en vocht beginnen los te laten.

Doe de tomatenpuree, mosterd, tijm, chilipoeder en worcestershire saus erbij en roer alles goed door.

Vermeng het halve bouillon blokje met het kokend hete water, giet dit samen met de haverroom bij het champignons paprika mengsel in de pan. Goed roeren en minimaal 20-30 minuten laten sudderen tot de saus indikt. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Wanneer de saus niet snel genoeg indikt kun je een theelepel maizena oplossen in een klein beetje water en dit door de saus mengen. Nog even goed door laten koken.

Serveren op pasta, rijst of bij aardappels. Garneren met wat peterselie.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen: