Amsterdam: Golden Temple & Courgette Artisjok volkoren pizza

Het is al weer een week of wat geleden dat we een dagje naar Amsterdam gingen. Op weg terug naar de auto reden we in de tram door Utrechtse straat en besloten we spontaan uit te stappen om te gaan eten bij restaurant The Golden Temple. We aten er al vaker, zodat we besloten het dit keer niet zo uitgebreid te doen en te gaan voor de vegan pizza.


Deze viel enorm goed in de smaak, en toen ook nog bleek dat de raw chocolate cake er nog was kon onze avond al niet meer stuk. Ik besloot dan ook later in de week om te proberen de pizza na te maken. Alhoewel ik nu ik dit schrijf besef dat ik er geen champignons bij heb gedaan. Hoe dan ook, ook de zelfgemaakte pizza benaderde die van The Golden Temple best goed!

Als ik nu ook nog eens in de vingers kreeg hoe dat raw chocolat taartje wordt gemaakt ..


Courgette Artisjok volkoren pizza
½ courgette, in dunne plakjes
1 gele punt paprika, in plakjes
3-4 artisjokharten op water, in kleinere stukken gesneden

Basis tomaten saus (ik maak deze altijd zelf door tomatenstukjes & wat verse paprika te blenderen, en deze samen met knoflook en wat Italiaanse kruiden in wat olijfolie minimaal 1 uur op zacht vuur te laten inkoken)
Kalamata olijven (handje vol), in schijfjes
Oregano
Peper & zout

225 gram volkorenmeel, gezeefd
1 tl zout
1 eetlepel olie
150 ml water

Meng in een kom het volkorenmeel met zout en voeg het water toe. Doe de olie erbij en meng alles tot een soepel deeg. Afgedekt 30 minuten laten staan.

Verwarm de oven voor op 225 / 240°C. Verhit ook de ovenplaat waarop je de pizza's gaat bakken.
Daarna deeg 10 minuten kneden en in twee ballen verdelen. Rol deze ballen uit met een deegroller, zo dun mogelijk.
Leg ze op wat bakpapier zodat je ze dadelijk makkelijk de oven in kan schuiven. Bestrijk de twee bodems met de tomatensaus. Verdeel de courgette, artisjok, paprika en olijven over de pizza. Bestrooi met oregano, peper en zout.

Leg de pizza's met het bakpapier op de ovenplaat en zet ze hoog in de oven. Bak ze in de oven tot de pizza randen mooi donker worden, het deeg gaar en de groentes beginnen te verkleuren (zo'n 10-15 minuten). Blijf erbij en kijk/controleer regelmatig, elke oven reageert weer anders, voor je het weet is het aangebrand.




Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Huh... ik voel me echt een domoor, maar ik ben echt verbaasd dat het zo gemakkelijk is pizzadeeg te maken! Waarom haal ik dat kant- en klaar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou niet doen hoor, dit is dan ook niet de échte Italiaanse pizzadeeg variant.
      Dit is een beetje India goes Italia :-)) Het principe van een platbrood gecombineerd met Italiaanse topping.
      Dit is overigens wel meer een Italiaans / Amerikaans pizza recept (zit een beetje tussen een dunne en dikke bodem in):
      http://plantaardigheidjes.blogspot.nl/2012/11/pizza.html

      Verwijderen