Courgette, tomaten en lavendeldressing


Het heeft even geduurd voordat ik dit recept "durfde" te maken. Ik ben dol op lavendel. Bodylotion, geurzakjes tegen muggen, in de tuin zelfs in toetjes etc etc maar in een hartige schotel? Dat is even wennen.

Ik had de lavendel al een tijdje in huis, maar kwam er steeds niet  aan toe. Wanneer je lavendel gebruikt om te eten, denk er dan aan dat je wel de juiste variant gebruikt. Niet alle lavendelplanten zijn voor consumptie geschikt.

Ik heb biologisch lavendel van Het Blauwe Huis gebruikt. Ook lekker om thee mee te zetten. Nu op zoek naar meer gerechten met lavendel. Want behalve dat ik dus nu een behoorlijke zak lavendel heb, was het ook nog eens erg lekker! Iemand tips?

Wij hebben ernaast bruschetta gegeten met hierop tomaten/knoflook en een variant met palmkool (cavolo nero, al kunnen oogsten uit eigen tuin), heerlijk!.


Courgette, tomaten en lavendeldressing
8 kleine roma tomaatjes, gehalveerd
1 courgette, in stukjes van ongeveer 5 cm gesneden
2 el lavendel
2 el balsamico azijn (het liefst een gecarameliseerde versie, voeg anders nog 1 el suiker of agave siroop toe)
½ groente bouillon blokje
½ klein uitje, fijngesnipperd
olie om in te bakken
zout

Snijd de tomaatjes door de helft, bestrooi de snijkanten met zout en laat ze met de snijkant naar beneden ongeveer 30 minuten op keukenpapier uitlekken.

Voeg in een kommetje het volgende samen: lavendel, balsamico, bouillon blokje, gesnipperd uitje en 2 á 3 el kokend heet water. Alles even goed mengen.

Verhit olie in een koekenpan en bak hierin al roerend zo'n 4 minuten de courgette, voeg vervolgens het lavendelmengsel toe en bak voor nog eens 4 minuten. Wanneer de courgette begint te verkleuren haal je ze uit de pan en bak je de tomaten op hun snijkanten in dezelfde pan (eventueel wat olie toevoegen).
Wanneer ze beginnen te verkleuren voeg je de courgettes toe en warm je alles nog even door en door.
Opdienen en op smaak brengen met wat zout.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Grappig, in een paar dagen kom ik twee recepten met lavendel tegen. Is dit nog wat voor je? Ik heb het zelf nog niet gemaakt, maar lokt me wel.
    http://puur-vega.nl/?p=1334
    En dit dan? Op deze site staat nog meer met lavendel. Ik durf zelf eigenlijk nog niet zo goed, haha! Ben wel benieuwd wat je ervan vindt...
    http://nouveauraw.com/raw-recipies/fruit-leathers/blueberry-lavender-fruit-leather-gourmet-edition/
    Groetjes, Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het eerste recept lijkt mij heerlijk! Ga ik zeker onthouden en wie weet eens proberen.
      Helaas heb ik geen dehydrator, dus het tweede recept met de 'fruit leather' gaat helaas niet door. Mocht je iets hebben uitgeprobeerd dan lees ik het graag :-)
      groetjes
      Danielle

      Verwijderen