Courgette, tomaten en lavendeldressing
Het heeft even geduurd voordat ik dit recept "durfde" te maken. Ik ben dol op lavendel. Bodylotion, geurzakjes tegen muggen, in de tuin zelfs in toetjes etc etc maar in een hartige schotel? Dat is even wennen.
Ik had de lavendel al een tijdje in huis, maar kwam er steeds niet aan toe. Wanneer je lavendel gebruikt om te eten, denk er dan aan dat je wel de juiste variant gebruikt. Niet alle lavendelplanten zijn voor consumptie geschikt.
Ik heb biologisch lavendel van Het Blauwe Huis gebruikt. Ook lekker om thee mee te zetten. Nu op zoek naar meer gerechten met lavendel. Want behalve dat ik dus nu een behoorlijke zak lavendel heb, was het ook nog eens erg lekker! Iemand tips?
Wij hebben ernaast bruschetta gegeten met hierop tomaten/knoflook en een variant met palmkool (cavolo nero, al kunnen oogsten uit eigen tuin), heerlijk!.
Courgette, tomaten en lavendeldressing
8 kleine roma tomaatjes, gehalveerd
1 courgette, in stukjes van ongeveer 5 cm gesneden
2 el lavendel
2 el balsamico azijn (het liefst een gecarameliseerde versie, voeg anders nog 1 el suiker of agave siroop toe)
½ groente bouillon blokje
½ klein uitje, fijngesnipperd
olie om in te bakken
zout
Snijd de tomaatjes door de helft, bestrooi de snijkanten met zout en laat ze met de snijkant naar beneden ongeveer 30 minuten op keukenpapier uitlekken.
Voeg in een kommetje het volgende samen: lavendel, balsamico, bouillon blokje, gesnipperd uitje en 2 á 3 el kokend heet water. Alles even goed mengen.
Verhit olie in een koekenpan en bak hierin al roerend zo'n 4 minuten de courgette, voeg vervolgens het lavendelmengsel toe en bak voor nog eens 4 minuten. Wanneer de courgette begint te verkleuren haal je ze uit de pan en bak je de tomaten op hun snijkanten in dezelfde pan (eventueel wat olie toevoegen).
Wanneer ze beginnen te verkleuren voeg je de courgettes toe en warm je alles nog even door en door.
Opdienen en op smaak brengen met wat zout.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Grappig, in een paar dagen kom ik twee recepten met lavendel tegen. Is dit nog wat voor je? Ik heb het zelf nog niet gemaakt, maar lokt me wel.
BeantwoordenVerwijderenhttp://puur-vega.nl/?p=1334
En dit dan? Op deze site staat nog meer met lavendel. Ik durf zelf eigenlijk nog niet zo goed, haha! Ben wel benieuwd wat je ervan vindt...
http://nouveauraw.com/raw-recipies/fruit-leathers/blueberry-lavender-fruit-leather-gourmet-edition/
Groetjes, Petra
Het eerste recept lijkt mij heerlijk! Ga ik zeker onthouden en wie weet eens proberen.
VerwijderenHelaas heb ik geen dehydrator, dus het tweede recept met de 'fruit leather' gaat helaas niet door. Mocht je iets hebben uitgeprobeerd dan lees ik het graag :-)
groetjes
Danielle