Zoete aardappel met zwarte bonen glazuur & sesam-broccoli


Dit heerlijke gerecht vond ik online , hier,  maar omdat ik dit gerecht die avond wilde maken en een aantal ingrediënten niet in de jumbo bij mijn werk vond heb ik het een en ander aangepast. Zoete aardappel vind ik altijd lekker, nog nooit heeft zoete aardappel mij "niet gesmaakt". Het past zich uitstekend aan naar allerlei keukens en bereidingsmethodes. Dit wordt echter wel een van mijn favoriete manieren van bereiden.

Ook de sesam dressing voor over de gestoomde broccoli is een blijvertje. Sesam is ook nog eens ontzettend gezond. Het bevat veel eiwitten (wel 35%!) en meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze laatsten hebben een cholestrol verlagend effect en verkleinen daarnaast ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten.
Daarnaast zitten er in sesam veel mineralen waaronder koper, magnesium, calcium en veel fosfor. Als je een fosfor tekort hebt kan dit zorgen voor vergeetachtigheid en prikkelbaarheid. Vroeger werd altijd gedacht dat vis de voornaamste bron was, maar het fosforgehalte in sesamzaad is fors hoger ( wel 20x meer dan vis!).



Zoete aardappel met zwarte bonen glazuur
2 grote zoete aardappelen, geschild en in plakken van ongeveer 1 cm dik gesneden
1 kleine ui
1 teentje knoflook, geperst
2 eetlepels zwarte bonen saus
1 el geraspte verse gember
1½ tl gerookte olijfolie (of een scheutje liquid smoke)
2 el sojasaus
1 el rijstazijn
2 el ahornsiroop
olijfolie om in te bakken
 Vers gehakte koriander om te garneren (optioneel)

Bak de zoete aardappel plakjes in een grote pan aan beide kanten mooi bruin. Zet ze na het bakken apart.
Bak in dezelfde pan de uien, knoflook, en gember. Voeg na 2 minuten de zwarte bonen saus toe.
Voeg 200 ml water toe, de gerookte olijfolie, de sojasaus, ahornsiroop en rijstazijn. Laat ongeveer 5 minuten pruttelen en voeg vervolgens de zoete aardappel plakken weer toe.
Op hoger vuur de saus laten indikken tot een glazuur.
Serveren met de koriander eroverheen gestrooid.


Broccoli met sesamdressing
1 stronk broccoli
2 el sesamzaadjes
½ el ahornsiroop
½ el rijstazijn
1 tl pittige chilisaus
½ tl sesamolie

Broccoli in roosjes verdelen en stomen tot ze beetgaar zijn.
Sesamzaadjes in een droge koekenpan roosteren tot ze beginnen te kleuren en geur af te geven.
Vermalen met een kruiden(koffie)molen of vijzel. Voeg de overige ingrediënten toe en besprenkel de gestoomde broccoli met de sesamdressing.


Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Oh dat lijkt me heerlijk. Dat ga ik beslist proberen. Ik heb toevallig zwarte bonen in de week staan en ga eens kijken of ik zelf een saus kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Merel, en is dat gelukt?
      Normaal gesproken gebruiken ze voor zwarte bonensaus eigenlijk gezouten en vervolgens gefermenteerde zwarte boontjes. Die zijn toch wel heel anders qua smaak (kruidig en zout) dan dat je gewoon bonen zo weekt en kookt denk ik?
      Maar als het is gelukt hoor ik graag je tips :-)

      Verwijderen