Kookboekreview: 15 Minute Vegan

Deze review vond ik nog in mijn concepten! Ik vraag mij af waarom ik het nooit heb geplaatst, maar bij deze alsnog :-)
15 minute vegan! Dat klinkt toch geweldig! Mooie gerechten op tafel zetten binnen 15 minuten na een drukke werkdag. Helaas kan ik je nu al uit die droom helpen: het kookboek van Katy Beskow, 15 Minute Vegan is erg leuk en mooi, maar binnen 15 minuten staan deze gerechten écht niet op tafel. Misschien als je op elke groente die gesneden moet worden een persoon zet, en nog iemand extra om alvast de pannen op het vuur te zetten, ovenschalen in te vetten etc etc maar mij is het bij geen enkel gerecht gelukt :-) 

Het boek zelf is lekker fris en vrolijk. Fijne, moderne fotografie en de layout is ook helder. Het zijn toegankelijke recepten met leuke recepten die je makkelijk ook kan aanpassen als je wat meer gewend bent met veganistisch koken. Ik vind het een leuk beginnersboek, maar men moet wel oppassen dat je niet te weinig proteïne binnen krijgt. Want dat wil er nog wel eens ontbreken in dit boekje. Bij een aantal heb ik daarom het recept aangepast naar een wat meer volwaardig gerecht.

Wat heb ik eruit gemaakt?Sweet and sour with cashews, blz. 88 en edamame fried rice, blz. 150
Dit gerecht vond ik erg lekker en makkelijk (maar niet binnen 15 minuten klaar!). Ik vind cashews en edamame sowieso heel erg lekker.


Orange, pomegranate & pistachio pilaf 
Ik had snelkook zilvervliesrijst gekocht, dat moest 15 minuten koken maar na 15 minuten was nog steeds niet al het vocht opgenomen. Zelfs na 30 minuten niet, ben bang dat die verhouding niet helemaal lekker was voor zilvervliesrijst, dus op een gegeven moment maar afgegoten. 15 minuten dus niet gehaald, maar dat kan dus aan mijn rijstkeuze liggen...
Ik heb er Vegafit balletjes bijgegeten die ik had klaargemaakt in een Libanees gekruid tomatensausje.  Ook de pilaf was erg lekker! Granaatappelpitjes, tja, ondanks dat het zo prachtig staat op foto's, ik ben er geen fan van. Het mondgevoel, die harde stukjes daar ben ik niet zo'n fan van :-)


Harissa aubergine kebabs with cucumber, red onion and mint relish (blz 84)
Ik heb de stukjes eerst los met de marinade gehusseld en toen pas op prikkers gedaan (gerookte amandel tofu ertussen als proteine bron zelf toegevoegd), vervolgens niet op de grillpan maar in de oven. Dat zorgde natuurlijk wel voor een langere bereidingstijd, dat was dus geheel aan mijzelf te wijten :-)
Ik serveerde het op grote pita broden met wat kokosyoghurt van de jumbo. De tahin saus ben ik vergeten, maar dat ontbrak niet voor mijn gevoel. Ik serveerde er een groene soep bij van tuinerwtjes, basilicum en munt. Dat en de tofu maakte het ruim voldoende, anders was het een vrij karige avondmaaltijd geweest.


Courgette, pea and watercress minestrone blz. 53
Deze heeft een behoorlijk metamorfose ondergaan :-) Ik heb kikkererwten toegevoegd (voor de proteïne) en de groene erwtjes weggelaten.
Knoflook toegevoegd, aspergetips pas op het laatst toegevoegd, té zonde om die al aan het begin toe te voegen om ze vervolgens strontgaar te koken.
Op smaak gebracht met een flinke scheut liquid aminos wat meer umami gaf en ipv waterkers heb ik veldsla gebruikt (vind ik lekkerder) en koriander ipv platte peterselie. Wat azijn toegevoegd om de smaken te balanceren en op smaak gebracht met donker rode kampot peper en rookzout !
Dit soort soepen zijn niet mijn favoriet, maar ik vond het nog best lekker! Rick heeft heerlijk zitten smullen. Wij hebben een klein beetje over van het recept voor 4 personen met z'n tweetjes.


Al met al een leuk boek die handig is voor makkelijke recepten als je even niet heel veel tijd wil besteden aan je eten. Toch zou ik het niet aanraden als basis kookboek, of een boek voor de beginnende veganist die nog niet zo goed weet hoe alles in de juiste dosering te vervangen.


Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten