Amsterdam: Restaurant Spingaren


Afgelopen week heb ik gegeten bij Spingaren aan de Herengracht in Amsterdam. Spingaren zit er nog niet zo lang en toen ik de locatie zag was ik dan ook erg verrast, het is de plek waar vroeger restaurant Lieve zat! Een plek waar ik redelijk vaak kwam in mijn studententijd omdat een vriendin daar toen werkte. Dat was in mijn niet-vegan tijdperk en sinds ik uit Amsterdam weg ben, en veganistisch eet, ben ik daar eigenlijk niet meer geweest. Maar nu zit daar dus Spingaren! 

Spingaren is sinds een paar maanden geopend, ze zijn ooit begonnen met het maken en bereiden van charcuterie-producten, om vervolgens op het idee te komen om dit te gebruiken als basis voor een eigen restaurant. Drie maanden geleden is deze droom werkelijkheid geworden en de zaak wordt met succes ontvangen. Echter hebben ze zich in eerste instantie geprofileerd als 'vlees' of 'charcuterie' restaurant, wat eigenlijk niet helemaal meer klopt. Namelijk, naast alle vleeswaren zijn ze echt heel bewust bezig geweest met groente. Zo bewust dat groente vrijwel een grotere rol is gaan spelen dan vlees. En dat is altijd fijn om te horen!


De inrichting heeft een hele metamorfose gehad. Het ziet er lekker fris en modern uit, met groen van planten, blank hout en een industriële touch, maar niet overdreven. Als je in eerste instantie binnenkomt denk je dat het niet zo groot is, maar achterin zijn nog meer ruimtes verscholen waar je ook als groep erg goed terecht kan. Toch geeft het allemaal een gemoedelijke, gezellige sfeer.

Wij werden aan een grote tafel helemaal in het begin gezet met lekker veel zicht op alle levendigheid en de mensen die binnenkwamen (de leukste plek, maar niet het meest comfortabele om te zitten). Toen moesten we kiezen wat we zouden nemen en dat was nog zo makkelijk niet.

Spingaren heeft namelijk heel veel veganistische recepten standaard op de kaart staan, maar het fijne is dat er ook echt een kaart is waar alleen maar de veganistische gerechten op staan. Zo raken alles-eters ook bekend met plantaardige gerechten, maar voor veganisten is het ook wel fijn om alles apart te zien en zeker te weten welk gerecht nu echt plantaardig is. En wat een keus!

We hebben ons laten adviseren door het enthousiaste personeel over welke gerechten ze de meest lovende woorden kregen en waar ze trots op waren.

Bij Spingaren werken ze vooraf met "plankjes".  Je krijgt dan de kleine gerechtjes op een plankje geserveerd met lekker (vegan!) brood erbij en een olie om in te dippen. Eigenlijk had ik alles wel willen proberen, en klinkt allemaal vreselijk lekker. Maar we gingen voor de gefermenteerde en gerookte groene kool en de smeerpaté met witte truffel en paddenstoel. Vooral de groene kool was zeer smaakvol en paste ook leuk bij de wijn die ik erbij had ( Afortunado verdejo 2016, waarvan ik niet weet of deze vegan is, houd daar rekening mee als je daar ook buitenshuis op let).
En dan is het lastig kiezen uit de hoofdgerechten. Een curry neem ik doorgaans niet, want dat maak ik geregeld zelf thuis al. Het meest speciale, zo vertelde het personeel, was toch wel de seitan saté en ook de tempeh werd aangeraden. Dus namen mijn tafeldame en ik die twee!

De Seitan Spiezen met maiskolf en wilde rijst in bananenblad was echt verrukkelijk! De seitan was goed stevig, en er zat een zalige smaak aan. Echt een van de mees bijzondere seitancreatie die ik heb geproefd, complimenten! De mais vind ik wat onhandig en lastig eten tijdens uitgaan, maar was er wel lekker bij. Ook de rijst was lekker zoet en smeuïg.

De Tempeh koekjes met bonensalade, avocado crème en tomatensalsa viel ook erg goed in de smaak. De tempeh was lekker knapperig en hartig en de salade fris en goed op smaak.

Erg verrassend vond ik het bijgerechtje wat we erbij hadden genomen: geroosterde groente en kappertjessaus, dat was echt een feestje aan smaken. Die ga ik thuis ook proberen eens te maken.

Hierbij had ik de wijn Egon Schmitt – Riesling trocken Drei Steine (2016) (nogmaals, ik weet niet of deze wijn vegan is).

Geen keuzestress voor het toetje want er staat er maar één op de kaart, maar dat was wel een bijzonder mooi gepresenteerd toetje: Frozen soja yoghurt met appel-gembercompote en spinsuiker
Zag er schitterend uit! Was lekker fris en niet al te machtig.

Ik ben erg blij met Spingaren! Het is een lekker vlot en fris restaurant waar veganistisch eten dus heel normaal gevonden wordt en daar kunnen we er niet genoeg van hebben. Het personeel is vriendelijk en enthousiast en de inrichting modern. Ik hoop dat ze veel mensen mogen ontvangen die lekker plantaardig willen eten en zo vleeseters ook meer kennis kunnen maken met lekkere vegan food.

Spingaren
Herengracht 88
1015 BS
Amsterdam
www.spingaren.nl
www.facebook.com/spingaren 

elke avond geopend van 17:30-22:30
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten