Vegan feta van gefermenteerde tofu (feto)Een tijdje gelden vroeg iemand aan mij of ik een goede tip had voor vegan feta. En eigenlijk is dat best wel lastig. Want feta heeft toch wel een hele speciale structuur en mondgevoel die moeilijk is na te bootsen. De smaak is echter niet zo heel lastig en dat is aardig gelukt met onderstaand recept!

Ik gebruikte de ongekruide variant van feto van taifun, dat is gefermenteerde tofu die een meer uitgesproken, apartere smaak heeft dan gewone tofu. Ook is het door het fermenteerproces een stuk gezonder geworden en makkelijker te verteren.

Je kan natuurlijk ook gewone tofu gebruiken, maar de feto heeft net wat meer weg van feta door het zuurtje wat erin zit. Gefermenteerde tofu heet ook wel eens

Qua kruiden kun je natuurlijk gebruiken wat je voor handen hebt en wat je lekker vind. Varieer gerust en kijk wat je aanspreekt. Ik raad je wel aan echt lichte miso te gebruiken van zeer goede kwaliteit want deze bepaalt voor een groot deel de smaak.

Voor de miso wil ik je wel aanraden echt lichte, witte miso te gebruiken. Donkere of rode miso is hier veel te heftig voor en mist het zoetige wat zo heerlijk aanwezig is bij de lichte witte miso van Clearspring. 

Je kan de feta een week afgesloten in het vocht bewaren in de koeling.


Vegan feta van gefermenteerde tofu (feto)
1 pakje feto van taifun (natuurwinkel)
1 el zoete witte miso (Clearspring)
1 el appel cider azijn 
½ tl zout
1 el vers gehakte Italiaanse groene kruiden (rozemarijn, tijm, oregano, basilicum etc)

Snijd de feto in hele kleine blokjes.
Roer de miso los met de azijn en meng met het zout en de kruiden. Wentel de blokjes feto er doorheen en doe in een glazenpotje. Vul af met water tot alles net onderstaat.
Roer alles voorzichtig door zodat de miso ook oplost in het water en de kruiden goed verdeeld zijn.

Sluit af en laat een paar uur / een dag de smaken intrekken.

Heerlijk over salades!Print Friendly and PDF

1 opmerking: