Dessert taartjes met kruisbessenEindelijk was ik eens op tijd om wat kruisbessen uit de tuin te plukken! Eerlijk is eerlijk, meestal denk ik er niet aan en dan hebben of de vogels alles al opgegeten of ze zijn al weer aan het rotten. Maar nu had ik ze precies goed! Ik heb er maar een paar geplukt, want het gedeelte van tuin waar deze kruisbessen in staan is juist ook eigenlijk bedoelt voor de vogels om ze daar ongestoord te laten snoepen van de fruitstruiken die ik daar heb neergezet.

Deze taartjes zaten al lang in mijn hoofd, en ze werden gelukkig heel erg lekker. Ze zijn niet moeders mooiste, maar lekker rustiek :-)  Geen kruisbessen? Natuurlijk is dat geen reden om dan maar geen dessert taartjes te maken, met elk ander fruit gaat dit prima lukken.


Dessert taartjes met kruisbessen 4 kleine 1-persoons taartjes

125 gram koude vegan margarine (of alsan) in kleine blokjes + extra om in te vetten
175 gram fijne bloem
50 gran suiker
zout
½ tl vanille poeder
150 gram kruisbessen
50 gram aardbeien, gehalveerd / in kwart stukjes
½ el vegan honing of ahornsiroop

Extra fruit om ernaast te serveren.

optioneel:
1 el eigeelvervanger
water
suiker

Meng de bloem, suiker en zout (naar smaak, ik houd van flink wat zout, dat haalt het zoet goed omhoor) goed door elkaar. Meng de blokjes koude vegan margarine door de bloem en kneed tot een bal. Pak in en leg voor minimaal 30 minuten in de koeling.

Meng de vanillepoeder met het fruit en het zoetstof (vegan honing of ahornsiroop).

Verwarm de oven voor op 200C.
Vet 4 muffin vormen in met de vegan margarine.

Haal het deeg uit de koeling en verdeel het in 4 delen. Rol het deeg uit en snijd er een rondje uit (+/- 9 cm) drapeer deze in een van de ingevette muffinvormen. Van het snijdsel wat over is gebleven maak je later het dekseltje. Herhaal dit voor de andere 3 vormen.

Verdeel het fruit in de 4 vormen. Maak de vier dekseltjes en zorg dat de randen goed aan elkaar kleven.

Om het een mooie goudbruine glans te geven kun je met een eiggeelvervanger de dekseltjes insmeren. Maak de eiggeelvervanger aan met wat water en smeer op de dekseltjes. Bestrooi met wat suiker. Een andere optie is om eventueel abrikozenjam te gebruiken om de dekseltjes in te smeren.

Bak in de oven voor een minuut of 20-25 tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt (die kun je doen door de vorm op de kop te houden, maar wees wel voorzichtig.

Alhoewel het heel verleidelijk is om ze meteen op te eten, ik vond ze koud toch echt het lekkerst!
Serveer met wat extra fruit ernaast (lekker met wat vegan honing of ahornsiroop) en/of eventueel een dot vegan room- of bananen ijs.
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten