Dessert taartjes met kruisbessen
Eindelijk was ik eens op tijd om wat kruisbessen uit de tuin te plukken! Eerlijk is eerlijk, meestal denk ik er niet aan en dan hebben of de vogels alles al opgegeten of ze zijn al weer aan het rotten. Maar nu had ik ze precies goed! Ik heb er maar een paar geplukt, want het gedeelte van tuin waar deze kruisbessen in staan is juist ook eigenlijk bedoelt voor de vogels om ze daar ongestoord te laten snoepen van de fruitstruiken die ik daar heb neergezet.
Deze taartjes zaten al lang in mijn hoofd, en ze werden gelukkig heel erg lekker. Ze zijn niet moeders mooiste, maar lekker rustiek :-) Geen kruisbessen? Natuurlijk is dat geen reden om dan maar geen dessert taartjes te maken, met elk ander fruit gaat dit prima lukken.
Dessert taartjes met kruisbessen 4 kleine 1-persoons taartjes
125 gram koude vegan margarine (of alsan) in kleine blokjes + extra om in te vetten
175 gram fijne bloem
50 gran suiker
zout
½ tl vanille poeder
150 gram kruisbessen
50 gram aardbeien, gehalveerd / in kwart stukjes
½ el vegan honing of ahornsiroop
Extra fruit om ernaast te serveren.
optioneel:
1 el eigeelvervanger
water
suiker
Meng de bloem, suiker en zout (naar smaak, ik houd van flink wat zout, dat haalt het zoet goed omhoor) goed door elkaar. Meng de blokjes koude vegan margarine door de bloem en kneed tot een bal. Pak in en leg voor minimaal 30 minuten in de koeling.
Meng de vanillepoeder met het fruit en het zoetstof (vegan honing of ahornsiroop).
Verwarm de oven voor op 200C.
Vet 4 muffin vormen in met de vegan margarine.
Haal het deeg uit de koeling en verdeel het in 4 delen. Rol het deeg uit en snijd er een rondje uit (+/- 9 cm) drapeer deze in een van de ingevette muffinvormen. Van het snijdsel wat over is gebleven maak je later het dekseltje. Herhaal dit voor de andere 3 vormen.
Verdeel het fruit in de 4 vormen. Maak de vier dekseltjes en zorg dat de randen goed aan elkaar kleven.
Om het een mooie goudbruine glans te geven kun je met een eiggeelvervanger de dekseltjes insmeren. Maak de eiggeelvervanger aan met wat water en smeer op de dekseltjes. Bestrooi met wat suiker. Een andere optie is om eventueel abrikozenjam te gebruiken om de dekseltjes in te smeren.
Bak in de oven voor een minuut of 20-25 tot de bovenkant mooi goudbruin is.
Laat afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt (die kun je doen door de vorm op de kop te houden, maar wees wel voorzichtig.
Alhoewel het heel verleidelijk is om ze meteen op te eten, ik vond ze koud toch echt het lekkerst!
Serveer met wat extra fruit ernaast (lekker met wat vegan honing of ahornsiroop) en/of eventueel een dot vegan room- of bananen ijs.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten