Kookboek review: The First MessNaar dit boek keek ik al enige tijd uit! Laura Wright is bekend van de blog The First Mess en ik vergeleek haar altijd een beetje met Sarah Britton van My New Roots, maar dan gelukkig wél helemaal vegan. Ik heb wel eens recepten gemaakt vanaf haar blog en die bevielen altijd erg goed.

Dit boek van The First Mess is lekker dik, hardcover en ik vind het een prachtige voorkant. Bij het doorbladeren zag ik al diverse gerechten die ik graag zou willen maken en gelukkig gingen we het boek ook behandelen in de cookalong groep! 

De recepten zijn gericht op mooie groentes, volle granen en zo nu en dan tempeh of tofu. Precies waar ik van houd. De gerechten zijn duidelijk aangegeven of ze glutenvrij zijn, vrij van toegevoegde suiker en nootvrij. Laura geeft aan dat ze in de eerste plaats eet voor haar plezier, maar dat ze ook zeker rekening probeert te houden met de seizoenen, en sowieso dat het plantaardig is. Maar ze vindt dat dat absoluut niet ten koste van de smaak hoeft te gaan, en gelijk heeft ze.

Het boek is echter niet ingedeeld op seizoen maar op ontbijt, soepen en stoofschotels , salades en dressings, hartig avond eten en uitgebreide gerechten, groente en granen, drank en kleine snacks en tot slot desserts en kleine zoetigheden.

Fotografie is prachtig, net als haar blog en is door Laura zelf gedaan. De styling en layout is ook mooi sober gehouden, iets wat ik erg waardeer in een kookboek. Enige minpuntje wat ik kan bedenken is dat niet alles altijd een hele bijzondere smaak heeft, maar dat is denk ik juist misschien voor veel mensen een voordeel. Het zijn echt de hoofdingrediënten die de hoofdrol spelen.

En fijn boek wat ik echt iedereen kan aanraden. De recepten zijn wat toegankelijker dan bv My New Roots, en wat robuuster. Uiteraard heb ik ook gekookt uit het boek!
Creamy Quinoa and White Bean Risotto with Crispy Brassica Florets, p 133
Ontzettend leuk vernieuwend gerecht, een risotto gemaakt van quinoa (super mooie voedingstoffen) romig gemaakt door de witte bonen. De knapperig gebakken broccoli paste er mooi bij. Echt comfort food, maar wel echt voor de wat koudere dagen. Heerlijk op de bank met een kommetje in je handen.French Onion Lentil Pots with Onion Cream Toast p 170
Op de foto in het boek zag dit er fantastisch uit, echt zo'n foto waarbij het speeksel in je mond loopt. De onion cream deed heel erg aan als gesmolten kaas op de foto. En alhoewel dit helemaal geen slecht of mislukt recept was, voldeed het niet aan de verwachtingen. De smaak was voornamelijk van uien en had niet echt iets "umami's". De onion cream werd helaas ook niet mooi bruin geworden zoals op de foto helaas. Als ik het nog bruiner had willen hebben was mijn broodje verbrandt :-)
Vanilla Corn Cake with Roasted Strawberries p 240
Een cake op basis van maismeel, grappig, nog niet eerder gedaan. Ik vond het echt enorm lekker! Maar dan wel echt in combinatie met de kokosslagroom en de geroosterde aardbeitjes uit de oven. Alleen zo was het een beetje saai. 
Buritto Stuffed Sweet Potatoes with Rustic Salsa p 169
Het succes nummer van de cookalong :-) Rijst kook je samen met de bonen, tomatenpuree en kruiden. De zoete aardappel vul je daarmee, samen met de salsa en guacamole. Mexicaanse smaken zijn wat mij betreft altijd goed, en met deze ingredienten doe je mij altijd wel een plezier.  Fijn gerecht! Warm balsamic Mushroom Salad with Pine Nut Parmesan p 126
Dit was erg lekker, al heb ik wel wat eigen aanpassingen gedaan. De dressing was anders wat saai: ahorn en wat mosterd toegevoegd, alleen balsamico azijn was anders wat te zuur geweest.  Ik heb er wat rookzout overheen gestrooid wat er goed bij paste en ik heb heel lui de Parmesan niet zelf gemaakt maar een kant en klare vegan parmezaan vervanger gebruikt gebruikt en dat paste uitstekend.

Ik denk toch wel dat dit samen met de nieuwe van Sarah Britten een favoriet boek is van 2017 tot nu toe, alhoewel Bowls of Goodness daar ook bijhoort,

The First Mess - Laura Wright
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten