Miso aubergine en gerookte tofu bowl

Vroeg ik mij een aantal jaar geleden nog af hoe ik in hemelsnaam die miso in de koeling kon gebruiken en opmaken, nu wil ik het liefst bij elk gerecht wel miso toevoegen ☺ Zo lekker!
Dit gerechtje is weer zo'n recept waar je heerlijk mee kan variëren want het bestaat uit losse componenten. Varieer dus naar hartenlust maar probeer zeker de miso aubergine ♥





Miso aubergine en gerookte tofu bowl

1 aubergine
2 el donkere miso
1 el tahin
2 el ahornsiroop
1 el bragg liquid aminos (of sojasaus)
1 el mirin
1/4 tl gemberpoeder

1 pakje gerookte tofu

1 cup zilvervliesrijst
1 zakje sla, baby snijbiet, baby spinazie, veldsla of waterkers
1/2 komkommer in dunne plakjes
scheut azijn

Verwarm de oven voor op 220C.
Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Snijd de aubergine in plakken van 1 cm en kerf het vruchtvlees in zodat de marinade er goed in kan trekken. Je kan ook eventueel kleinere aubergines door de helft snijden, maar neem dan 2 aubergines.

Leg ze op een bakplaat, eventueel bekleed met bakpapier.

Meng in een kommetje de miso, tahin, ahornsiroop, liquid aminos of sojasaus, mirin en de gemberpoeder. Verdeel dit over de plakjes aubergine.

Bak in de oven tot de aubergine door en door zacht is. De gaarheid van de aubergine is belangrijk, taaie aubergine kan dit gerecht verpesten. Meestal duurt dit 25-30 minuten, afhankelijk van de dikte van de aubergine plakken. Aubergine helften nemen uiteraard wat meer tijd in beslag.

Terwijl de aubergine in de oven staat schaaf je de komkommer in hele dunne plakken, besprenkel met azijn en zet weg tot je gaat opdienen.

Verhit een grillpan en snijd de gerookte tofu in plakken. Grill de plakken aan beide kanten op de grillpan tot er mooie grillstrepen zichtbaar worden.

Serveer de aubergine en de tofu op de zilvervliesrijst en maak af met je favoriete bladgroen (je kan deze eventueel op smaak brengen met een dressing, maar de miso aubergine is behoorlijk krachtig en ik vond het natuurlijke een fijne afwisseling) en met wat komkommerzuur.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten