Kookboek review: Bowls of Goodness


Zodra ik de titel en de cover zag van het boek die Nina Olsson van de blog Nourish Aterlier zou uitbrengen wist ik dat dit een heel fijn boek zou worden. Uiteraard in de pre-order besteld en toen het boek op mijn deurmat belandde was het zeker geen teleurstelling. Nina is van oorsprong Zweedse maar woont in Amsterdam en is art director. Dat laatste merk je in de vele facetten van zowel haar website en de styling en lay-out van haar boek en de foto's. Goed nieuws: het boek komt ook in het Nederlands uit (juni 2017), maar voor nu de Engelse versie!

Bowls of Goodness van Nina Olsson

Het boek is prachtig vormgegeven met mooie foto's. De gerechten zijn van simpel tot behoorlijk uitgebreid (voor ieder moment en elke persoon dus wel wat te vinden). Uitgangspunt is dat het allemaal in een bowl zit, maar met een beetje creativiteit kun je eigenlijk alles wel uit een bowl eten. De gerechten zijn whole food based, de focus ligt dus op groente, mooie granen en peulvruchten. Precies het soort boeken waar ik van houd.

De gerechten zijn zeer divers, het is niet een soort stijl die Nina hanteert,: er zitten zalige pasta's in die zo uit Italië kunnen komen, maar ook Indiase en Indonesische (de rendang!) kun je er vinden. Ik vind dat zelf erg prettig. Zo kun je voor elk moment en elke omstandigheid wel iets lekker vinden.

Het boek is als volgt ingedeeld wat betreft recepten:
 • good morning sunshine
 • soups
 • salads
 • grain bowls
 • noodles, zoodles and pasta
 • hearty meals
 • sharing and sides
 • it's sweet
Er zijn eigenlijk nauwelijks tot geen gerechten die mij niet lekker lijken of onaantrekkelijk. Ik denk dan ook dat dit een van mijn favoriete boeken wordt van 2017. 

Zit er dan niets negatiefs aan dit boek? Jazeker wel. Het is geen 100% vegan boek. En dát vind ik wel echt enorm jammer. Er wordt gebruik gemaakt van ei en kaas in het boek. Niet veel hoor gelukkig! En als dan is het meer een toevoeging aan het gerecht en makkelijk weg te laten. Maar het zou zoveel fijner te zijn om te weten dat je een vegan support met het kopen van een boek. Desalniettemin zorgt dit boek ervoor dat mensen gezonder en veel plantaardiger gaan eten, en dat is natuurlijk al super.
Daarnaast is de index niet helemaal compleet. De Royal Karma bestaat bijvoorbeeld uit 1 hele bloemkool, maar die is niet onder cauliflower terug te vinden in de index.

Ik vind het een zeer inspirerend boek, ook qua fotografie en het prachtige servies wat Nina gebruikt, zeer motiverend om ook de gerechten zo mooi mogelijk vast te leggen. 

Wat heb ik eruit gemaakt? Eigenlijk had ik ook nog wat zoets willen maken (cherry choco and sea salt crumble!♥) maar het is er bij in geschoten. De review liet al lang genoeg op zich wachten. Alle gerechten zijn overigens behoorlijke hoeveelheden! Normaal eten Rick en ik gerechten die bedoelt zijn voor 4 personen makkelijk met z'n tweetjes. Maar hier is 4 personen ook écht minimaal 4 personen :-) 

Neatballs p 164
De neatballs zijn een behoorlijk werkje om te maken, maar als je klaar bent heb je er véél en ze zijn zeer veelzijdig. Wij hebben er 3 maaltijden mee kunnen maken met z'n tweeën.
De neatballs zijn op basis van haver en bruine rijst en heeft een "umami potion" die ze een enorm lekkere intense smaak geven die toch bij verrassend veel soorten gerechten passen!Neatball Masala, p140
Dit was het eerste gerecht wat ik maakte met de neatballs. Ze zwemmen hier in een lekkere hartige masala saus en worden geserveerd met rijst, raita en quick pickled wortelen. De saus was erg veel, daar heb ik op een andere dag nog een ander gerechtje mee gemaakt, en een vriendin had het als basis voor een soep gebruikt. Ook handig!
Polpette with Garden Pesto, p120
Het tweede gerecht waar ik de neatballs voor gebruikte. Een simpel gerecht die echt enorm lekker was. De saus is op basis van kruiden en spinazie; in plaats van creme fraiche gebruikte ik silken tofu om de saus romig te maken.
Royal Korma , p 133
Het voorbereiden en snijwerk voor dit gerecht nam wel even wat tijd in beslag maar dan heb je wel wat. Een curry op basis van bloemkool en wortel. Erbij een raita en een uien en appel pickle. Heerlijk gerecht!
North African Aubergine Stew , p 134
Een stoofschotel met aubergine en zoete aardappel, op smaak gebracht met ras el hanout kruiden. Ik heb het geserveerd met couscous. Ook dit was weer een zeer smakelijk gerecht.

Chilli de Frijoles, p 143
Een bonenstoof met cacao, paprika, chilipeper en oregano.
Een vrij simpelgerecht, maar erg lekker. Volgende keer zou ik er zelfs wat meer cacao indoen denk ik om het spannender te maken. Wel heb ik er voor de afwisseling avocado bij gedaan en de smaken opgehaald met gefermenteerde kampot peper.

Pear and Spicy Seitan Salad, p 66
De seitan heb ik vervangen door gedroogde sojastukjes en dat ging prima! Een lekkere pittige salade met verfrissende peer. Ik heb er soba noodles aan toegevoegd omdat we het voor de avond aten en dat was meer dan genoeg.
Lekker nu het weer wat zonniger en mooier begint te worden.
Donburi, p101
Een Japanse rijstschotel met aubergine, shiitake en quick pickled cabbage.
Dit gerecht wilde ik eerst niet in mijn review plaatsen omdat de foto zo vreselijk is. Maar het was wél erg lekker dus waarom niet! De aubergine met shiitake was erg lekker. De quick pickled cabbage minder, maar de rest was zalig :-)

Nu het boek weer naast mij ligt voor deze review zie ik weer allerlei gerechten die ik enorm graag wil maken. Dit is niet een boek wat stoffig in de kast verdwijnt :-) Aanrader!

Bowls of Goodness van Nina Olsson


Print Friendly and PDF

1 opmerking:

 1. Ik ben meestal niet snel erg enthousiast over kookboeken, maar dit boek klinkt echt heel fijn!

  BeantwoordenVerwijderen