Qua eten is de lente een van mijn favoriete seizoenen.. Na de winter vol met kolen en wortel soorten vind ik het altijd weer heel erg fijn als er weer bladgroen te verkrijgen is. Raapsteeltjes zijn een van mijn lievelings-bladgroente. Prachtig helder groen, een fijn dun blad met een frisse groene smaak en heel veelzijdig toe te passen.
Hier heb ik ze gecombineerd met lekkere kruidige aardappelen, een zeer smaakvol daslooksausje (die je overigens bij elk ander stamppotje kan gebruiken) en heerlijke hartige gerookte tofu. De cashews zorgen voor een bite. De schil laat ik altijd om de aardappel, zowel voor de smaak als de vitamines!
Lente raapstelenstamppotje, daslooksaus en gerookte tofu spekjes
2 pers
400-500 gram kruimelige aardappelen, met schil
1 bos raapstelen, grove stengels afgesneden
1 el plantaardige margarine, aslan of een scheut ongezoete plantaardige melk
1 pakje gerookte tofu, in kleine blokjes
1 el bragg liquid aminos (of sojasaus)
1 el ahornsiroop (of agave- / rijstsiroop)
½ -1 tl liquid smoke
1/3 cup gezouten cashewnoten
plantaardige olie
daslookjus
8 grote blaadjes daslook (gebruik eventueel bieslook wanneer je geen daslook hebt)
1 handje (1/4 cup) zonnebloempitten
1 tl bouillonpoeder (optioneel)
flinke snuf (½ tl) versgemalen Wilde Voatsiperifery peper of gewone zwarte peper
water
zout
Wilde Voatsiperifery peper of gewone zwarte peper
Snijd de aardappelen in grove stukken, zet op het vuur met koud water en wat zout. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
Pureer ondertussen de daslook, zonnebloempitten, bouillonpoeder, peper en zoveel water als nodig om het een glad sausje te maken.
Verhit wat olie in een pan en bak de in blokjes gesneden tofu krokant en bruin. Meng de liquid aminos (of sojasaus), ahornsiroop en liquid smoke in een kommetje en doe dit samen met de cashewnoten in de pan bij de gerookte tofu. Roer nog even goed door en warm alles op.
Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af, doe ze terug in de pan en zet het vuur zacht. Voeg de plantaardige margarine toe en de in grove stukken gehakte raapsteel. Meng alles goed, eventueel met een aardappelstamper tot de raapstelen geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de stamppot met de daslooksaus eroverheen, en bestrooi met de gerookte tofu spekjes en cashewnoten.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten