Lente raapstelenstamppotje, daslooksaus en gerookte tofu spekjes

Qua eten is de lente een van mijn favoriete seizoenen.. Na de winter vol met kolen en wortel soorten vind ik het altijd weer heel erg fijn als er weer bladgroen te verkrijgen is. Raapsteeltjes zijn een van mijn lievelings-bladgroente. Prachtig helder groen, een fijn dun blad met een frisse groene smaak en heel veelzijdig toe te passen.
Hier heb ik ze gecombineerd met lekkere kruidige aardappelen, een zeer smaakvol daslooksausje (die je overigens bij elk ander stamppotje kan gebruiken) en heerlijke hartige gerookte tofu. De cashews zorgen voor een bite. De schil laat ik altijd om de aardappel, zowel voor de smaak als de vitamines!



Lente raapstelenstamppotje, daslooksaus en gerookte tofu spekjes
2 pers
400-500 gram kruimelige aardappelen, met schil
1 bos raapstelen, grove stengels afgesneden
1 el plantaardige margarine, aslan of een scheut ongezoete plantaardige melk

1 pakje gerookte tofu, in kleine blokjes
1 el bragg liquid aminos (of sojasaus)
1 el ahornsiroop (of agave- / rijstsiroop)
½ -1 tl liquid smoke
1/3 cup gezouten cashewnoten
plantaardige olie

daslookjus
8 grote blaadjes daslook (gebruik eventueel bieslook wanneer je geen daslook hebt)
1 handje (1/4 cup) zonnebloempitten
1 tl bouillonpoeder (optioneel)
flinke snuf (½ tl) versgemalen Wilde Voatsiperifery peper of gewone zwarte peper
water

zout
Wilde Voatsiperifery peper of gewone zwarte peper

Snijd de aardappelen in grove stukken, zet op het vuur met koud water en wat zout. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.

Pureer ondertussen de daslook, zonnebloempitten, bouillonpoeder, peper en zoveel water als nodig om het een glad sausje te maken.

Verhit wat olie in een pan en bak de in blokjes gesneden tofu krokant en bruin. Meng de liquid aminos (of sojasaus), ahornsiroop en liquid smoke in een kommetje en doe dit samen met de cashewnoten in de pan bij de gerookte tofu. Roer nog even goed door en warm alles op.

Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je ze af, doe ze terug in de pan en zet het vuur zacht. Voeg de plantaardige margarine toe en de in grove stukken gehakte raapsteel. Meng alles goed, eventueel met een aardappelstamper tot de raapstelen geslonken zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot met de daslooksaus eroverheen, en bestrooi met de gerookte tofu spekjes en cashewnoten.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten