Kookboek: The Superfun Times Vegan Holiday Cookbook



En daar was nét voor de december maand het nieuwe boek van Isa! De boeken van Isa Chandra Moskowitz zijn altijd van die typische "daar kijk ik naar uit"-boeken. Ze was dan ook samen met Terry Hope Romero natuurlijk een van de eerste pioniers met échte vegan kookboeken. 

Het nieuwste boek, The Superfun Times Vegan Holiday Cookbook  ontving ik zo halverwege november en dat was een perfecte timing. Het boek staat namelijk vol met gerechten die je voor de feestdagen kan klaarmaken. Het is een enorm dik boek, ik ben er ook echt even voor gaan zitten met plakkertjes om te kijken wat ik wil gaan maken. Ik moest stoppen omdat mijn plakkertjes op waren...


Dit boek moet je duidelijk niet aanschaffen als je uitsluitend gezonde whole food gerechten wil eten, daar is dit boek niet voor bedoelt. Maar toch staan er ook verrassend gezonde en toch leuke recepten in! Niet alles is vet, met suiker en ongezond. Vaak zijn er traditionele gerechten die gegeten worden bij bepaalde feestdagen die gezond zijn. Zo staan er recepten in als Herbed Couscous & Kale Salad, Cream of Carrot Soup, Roasted Beet Borscht, Miso Dashi Broth en vele andere shakes, soepen en salades. 

Het boek is kleurrijk, vrolijk en vol met foto's, toch ogen de recepten rustig en goed leesbaar. Niet elk recept heeft een foto, maar het overgrote deel bevat mooie sfeervolle foto's.
De index is goed bruikbaar en erg uitgebreid gelukkig. Zijn er nadelen aan het boek? Tja als ik één negatief puntje zou moeten bedenken dan is dat het gevolg van een positief punt: het boek past niet in een normale boekenhouder op het aanrecht en klapt steeds dicht als je het open legt: het is veel te dik :-) Een dik elastiek bied uitkomst, al is dat wat lastiger werken als je meerdere recepten maakt en eigenlijk heen en weer moet bladeren. 

Wat heb ik uit het boek tot nu toe gemaakt? 

Sundried Tomato Seitan Roast with Braised Vegetables p 302
Een seitanroast die ideaal is om te serveren met kerst of een groot Thanks Giving diner. Het recept staat echter in het hoofdstuk "Rosh Hashannah & Yom Kippur". Niet moeilijk te maken, al moet je er wel rekening mee houden dat niet elk glutenmeel hetzelfde is. Voeg daarom niet direct al het vocht bij de gluten maar voel aan of het niet te dun wordt en voeg beetje bij beetje toe.
De smaak van dit gerecht was de volgende dag nog lekkerder, zeker met de groente stoof waar het in zat. Aanrader!


Kasha Varnikes p 380 & Fancy Mushroom Gravy p 339
Ik houd ontzettend van boekweit, maar dan alleen van de rauwe ongeroosterde variant. Kasha is geroosterde boekweit en dan komt er een soort kartonsmaak aan die ik niet kan waarderen. Toch wilde ik het recept een kans geven. De champignonsaus was echt zalig en heeft een hoop goedgemaakt, maar kasha heeft zijn laatste kans gehad. 



Cheeseburger Pizza p 46 & Swirly Pizza Cheese p267
Wow dit was lekker! Een recept die iemand anders had uitgekozen en we allemaal gingen uitproberen. Hier verkruimel je tempeh die je kruid met liquid smoke om het een burger idee te geven en deze serveer je op een heerlijk laagje agrodolce (zoete tomatensaus) en maak je af met de Swirly Pizza Cheese, augurk, ui en sla. Dit was een van de grote verrassingen uit het boek en zal zeker vaker terugkomen op het menu.



Bagels and Nox with Wild Mushroom Caviar p 28
Dit leek mij zo ontzettend lekker! En dat was het ook wel, alleen ik heb de tomaten veel te lang gerookt en dat is zonde. Dat was iets te overheersend, waardoor de tweede bagel in mijn maag belandde zonder tomaat. De wild mushroom caviar was erg fijn: je vermengt geweekte gedroogde paddenstoelen met kappertjes, nori en sojasaus. Erg smaakvol en zeker handig bij vele andere receptjes.



Orange Pecan Sticky Buns p36
Dit zijn eigenlijk kaneelrollen maar dan met sinaasappel en pecannoten. Niet moeilijk te maken, al heb je wel wat wachttijd, dus begin er niet laat in de avond mee. Ik vond het bitter van de sinaasappel iets te overheersend maar verder heel erg lekker! 



Tempeh Sausage Stuffed Mushrooms p 12
Het mengsel waar je de champignons mee vult is echt ontzettend lekker, ik moest mij beheersen om niet direct alles te snoepen uit te pan, alhoewel dat eigenlijk geen probleem was: er was veel meer vullen dan paddenstoelen om te vullen.
Leuk en lekker gerechtje, welke je wel direct moet opeten zolang het nog warm is, maar dat kan zijn omdat ik geen koude champignon fan ben.


Al met al dus al behoorlijk wat lekkere gerechtjes uit het boek gemaakt, maar nog láng niet al mijn plakkertjes afgewerkt die in het boek zitten. Wat wil ik er nog uit maken?
Buffalo Chickpea Pitas
Chipotle Mac and Cheese (chipotle!!)
Sweet & Smoky Glazed Tofu Ham (dit is het eerstvolgende wat ik wil maken :-))
Spicy Chocolate Cupcakes

Het boek is echt een aanrader met leuke ideetjes en gerechten die je echt niet alleen met de feestdagen hoeft te maken.

The Superfun Times Vegan Holiday Cookbook
Isa Chandra Moskowitz


Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Ow, dat ziet er allemaal goed uit zeg !
    En die boeken van haar... daar word ik wel een beetje hebberig van.... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk je weer eens "te zien" José!
      Ja, het is een fijn boek.. :-)

      Verwijderen