Seitan medaillons in rode wijnsaus en bloemkoolpuree




Als je nog geen inspiratie hebt voor kerst of een ander gezellig etentje: zoek niet verder :-) Deze medaillons, gemaakt met kruidige seitan zijn heerlijk qua structuur en passen geweldig bij de rode wijn paddenstoelen saus.

Het recept voor de saus heb ik opgeduikeld uit een oude map met printjes van mijn tijd dat ik begon met het koken naar recepten. Deze was helaas niet vegan, maar nu uiteraard wel! Een beetje aangepast en voilá! De seitan heb ik gebaseerd op een roast van Isa Chandra's nieuwe kookboek.

Ik heb er bloemkoolpuree bij geserveerd, maar het kan natuurlijk met vele andere bijgerechten. Van pastinaak puree tot lekkere krokante aardappeltjes uit de oven. Voor het kleur contrast en de frisheid raad ik wel aan er iets groens bij te serveren. Dan kunnen tuinerwtjes zijn zoals hier, maar natuurlijk ook broccoli of een lekkere groene salade.





Seitan medaillons in paddenstoelen rode wijnsaus en bloemkoolpuree
4 -6 pers

Seitan medaillons:
2 grote tenen knoflook, gepeld en in grove stukken gesneden
3/4 cup gekookte bruine linzen
1/4 cup zongedroogde tomaten uit de verskoeling (ongeveer 7 stuks)
1 blokje paddenstoelen bouillon
½ tl vegan Worcestershire saus (bv Biona)
1½ cup water
½ tl cayenne peper
½-1 tl tijm
3 el sojasaus
1 tl gerookte zoete paprika poeder

½ cup edelgist
2 cup tarwegluten /  seitanfix 

Pureer de volgende ingredienten met een staafmixer, blender of keukenmachine: knoflook, linzen, zongedroogde tomaten, paddenstoelen bouillon, Worcestershire saus , water, cayenne peper, tijm, sojasaus en gerookte paprika poeder.

Verwarm de oven voor op 180°C. Leg twee grote stukken aluminium folie klaar.

Meng in een grote kom de gluten en edelgist. Meng het natte mengsel er doorheen. Kneed met je handen voor een paar minuten. Is het te stug en droog, voeg dan eventueel wat water toe. De gluten moeten gaan werken, en "stretchy" worden.

Verdeel in twee stukken en maar er twee langen worsten van, van ongeveer 5 cm doorsnee en 20/25 cm lengte. Rol elk stuk op in folie en vouw de uiteindes goed dicht,

Leg beide rollen in de oven. Bak in de oven voor 75 minuten en draai elke 20 minuten de rollen een beetje om.

Haal ze uit de oven, rol uit de folie en snijd in stukken van ongeveer 3 cm dik. Leg ze in de rode wijn paddenstoelensaus zodra je deze hebt gemaakt (zie hieronder), of bewaar zolang afgesloten in de koeling.

Rode wijn paddenstoelensaus
1 ui, geschild en fijngesneden
1 el sojasaus
1/4 - ½ tl liquid smoke
klont aslan boter, of vegan margarine
200 ml rode wijn
250 ml heet water
1  blokje paddenstoelen bouillon
1 tl tijm
400 gram paddenstoelen, fijngesneden (bv kastanje champignons)
100 ml plantaardige (soja)room
aslan boter of plantaardige margarine
(rook)zout

Verhit in een pan wat vegan boter, bak hierin de ui met wat zout tot deze begint te verkleuren. Giet de sojasaus en de liquid smoke erbij en roer even door. Voeg de rode wijn en hete water erbij samen met de bouillon en de tijm. Laat op een zacht vuurtje zo'n 30 minuten inkoken.

Verhit in een andere pan wat vegan boter en bak hierin de paddenstoelen/champignons op hoog vuur tot ze beginnen te verkleuren. Voeg ze bij de rode wijn / bouillon, samen met de sojaroom. Laat op een zacht vuurtje nog even intrekken; al dan niet met de seitan medaillons erin. Breng op smaak met (rook)zout en versgemalen peper.

Bloemkoolpuree met zwarte knoflook
1 bloemkool
2 teentjes zwarte knoflook
100 ml plantaardige (soja)room
vers gemalen zwarte peper
zout

Tuinerwtjes 225 gram

Snijd de bloemkool in roosjes, houd een paar kleine roosjes achter, om later mee te decoreren.
Zet onder water en breng aan de kook met wat zout. Kook tot de bloemkool gaar is. Giet af en pureer met de zwarte knoflook en sojaroom. Breng op smaak met zwarte peper en zout.

Stoom of kook de tuinerwtjes.

Samenstellen:
Verdeel de puree over de helft van een bord. Leg wat rode wijn saus op de andere helft. Leg 3 stukjes seitan medaillons in de saus en overgiet nog wat saus eroverheen.
Verdeel wat rauwe roosjes bloemkool over de puree en verdeel de tuinerwtjes over de bloemkool puree. Besprenkel alles met nog wat rookzout en versgemalen peper.




Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten