Vorig jaar hebben we een klein stukje tuin erbij gekocht wat grensde aan onze eigen tuin. Wij, en de buren noemden dat altijd "de bostuin". Niet omdat het nou mega groot is (100m2) maar omdat het daar wat meer verwilderd is, alles lekker zijn gang mag gaan (voor egeltjes en de vogels) en er een grote oude perenboom staat.
Ik heb er wat bessenstruiken gepland, die helaas dit jaar nog geen grote aantallen bessen hebben opgeleverd voor de vogeltjes en de kruisbessen (die er al stonden) waren weg voor ik zag dat ze rijp waren. Wat wel een enorm succes was dit jaar was de oude perenboom. Wat een peren zaten eraan!
Stads meisje als ik ben had ik echter geen idee hoe ik er steeds op tijd bij moest zijn om een peer te rapen voordat de slakken en andere insecten er van konden eten. Het enige wat ik zag liggen waren uitgeholde en verrotte peren vol met insecten.
Gelukkig heeft mijn buurvrouw daar dus meer verstand van en zij gaf aan dat ik haar perenstok kon lenen! Dat het bestond wist ik niet eens :-) Ik dus met een enorme ladder en de perenstok de hoogte in. Zo heb ik er toch behoorlijk wat kilo uit kunnen halen. Stoofpeertjes uit eigen tuin! Yeah!
Gelukkig heeft mijn buurvrouw daar dus meer verstand van en zij gaf aan dat ik haar perenstok kon lenen! Dat het bestond wist ik niet eens :-) Ik dus met een enorme ladder en de perenstok de hoogte in. Zo heb ik er toch behoorlijk wat kilo uit kunnen halen. Stoofpeertjes uit eigen tuin! Yeah!
Nu kan ik dus lekker experimenteren met stoofpeertjes :-) Het eerste wat ik deed was een deel koken in sinaasappelsap en dan overgieten met chocolade. Easy!
Het tweede experiment was iets meer een uitdaging voor mij omdat ik niet echt een zoete taartenbakker ben. Maar ik was afgelopen zondag op een verjaardag en daar kwam de appeltaart uit het Margriet kookboek ter spraken. Het werd later in de week opgezocht en warempel een appeltaart zonder ei! De boter vervangen we simpelweg door aslan boter of plantaardige margarine. Maar nu zal Daniëlle Daniëlle niet zijn als ze dan toch verder gaat sleutelen aan het recept en zo ontstond deze stoofpeertjes taart..
Eerst even het makkelijke experiment, de sinaasappelpeertjes! Je kan natuurlijk met sapjes variëren, maar ik vind sinaasappel en chocolade een gouden combinatie en eerlijk is eerlijk ik had simpelweg sinaasappelsap in huis (en ik had geen zin om de deur uit te gaan).
Ik geef geen hoeveelheden aan in het recept, daarvoor is het te simpel en zo makkelijk aan te passen naar de hoeveelheden die je hebt of personen die je wil verwennen met dit lekkere toetje. En als je pure chocolade gebruikt niet eens zo heel slecht ook!
Sinaasappelpeertjes met chocolade
Sinaasappelpeertjes met chocolade
Ingrediënten:
Stoofpeertjes
Sinaasappelsap
Vanillepoeder (optioneel)
Pure chocolade
Schil de gewenste hoeveelheid stoofpeertjes, verwijder het klokhuis en snijd in partjes. Zet de stoofpeertjes net onder met sinaasappelsap en een snufje vanille poeder. Kook op zacht vuur tot de peren heerlijk zacht zijn. Laat afkoelen.
Smelt de pure chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Serveer de stoofpeertjes in bakjes en begiet met de gesmolten chocolade.
En dan nu de stoofperentaart :-))
Dit is niet bepaald een gezonde lekkernij. Laat je niet misleiden door het gedeelte volkoren speltmeel, dat zit er simpelweg in omdat ik het lekker vind, ik dat ruim voldoende op voorraad heb en het de taart zo'n mooi rustiek uiterlijk geeft. Maar gezond met een heel pakje boter en zoveel suiker? Nee.. niet echt. Maar hey, een taart eet je ook om zo nu en dan van te genieten en niet om je avondeten ermee te vervangen.
Stoofperentaart
Ingrediënten:
bakvorm van 22,5 cm
200 gram volkoren speltmeel
150 gram tarwebloem
250 gram vegan Aslan boter of 100% plantaardige margarine
175 gram rauwe rietsuiker
1-2 tl zout
500 gram stoofpeertjes, geschild en in dunne plakjes
½ cup rozijnen
3 tl koekkruiden of kaneel
6 el rauwe rietsuiker (houd meer bij de hand)
2 el suiker gemengd met 1 el amandelmelk (of een andere plantaardige melk)
Meng in een kom het meel, bloem, boter, suiker en zout en kneed tot een soepele bal. Zet even weg voor een half uurtje op een koele plek.
Verwarm de oven voor op 150°C
Bekleed een bakvorm met bakpapier, of smeer de randen in met vegan boter. Neem 3/4 van het deeg en bekleed de vorm daar mee met een opstijgende rand.
Leg nu de peertjes dakpansgewijs op de bodem. Wanneer de eerste laag bedekt is besprenkel je deze met suiker, 1 tl koekkruiden of kaneel en 1/3 deel van de rozijnen. Leg weer een laagje stoofperen neer, bestrooi met suiker, 1 tl koekkruiden en de rozijnen. Ga zo door tot de peertjes op zijn of tot de rand van de taart is bereikt.
Rol het overgebleven deeg uit (of rol er lange rolletjes van) en snijd lange repen uit. Leg deze kruiselings op de taart. Bestrijk de reepjes met het suiker/plantaardige melk mengsel.
Bak de taart in een voorverwarmde oven op 150°C voor 1½ uur. Na het bakken de taart laten afkoelen en een nacht in de koeling op laten stijven. De volgende dag is de taart het lekkerste!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten