Groningen: Restaurant XO

XO Groningen is een jaar geleden geopend in de Folkingestraat in Groningen. Ik moet bekennen dat ik er nog niet eerder van had gehoord, of ze had opgemerkt in die straat. Pas toen ik in aanraking met ze kwam op instagram en betoverd raakte door de mooie opmaak van de gerechtjes hadden ze mijn interesse. 

Helaas toonde de kaart maar weinig vegetarisch of zelfs maar vegan. Toen ik dat opmerkte werd ik van harte uitgenodigd om eens te komen eten dan zouden ze een vegan 3-gangen menu met liefde klaarmaken.


En zo gebeurde dat afgelopen vrijdag! Het restaurant doet ruimer aan dan je in eerste instantie zou vermoeden en is lekker fris en modern opgezet.

Je kan bij XO zowel lunchen, borrelen als dineren. De prijzen voor de gerechten zijn echt heel erg gunstig en bijna niet te geloven als je de prachtige borden ziet.We kregen een fijn plekje bij het raam en dronken alvast een drankje tot ons gezelschap arriveerde. Er was speciaal voor ons, zoals gezegd, een 3-gangen menu samengesteld. Erg fijn was dat het even was opgeschreven. Heel erg handig als je er later over wil bloggen :-)

Alhoewel ik van plan was bijpassende wijntjes erbij te gaan drinken ben ik blijven hangen bij de heerlijke chardonnay die ze schenken. Ik weet niet of deze vegan geklaard was, maar lekker is deze zeker.Als voorgerecht kregen we een linzenpaté, diverse bereidingen van biet en cranberry's. Erbij werd heerlijk toast geserveerd waar je de paté op kon smeren.Het hoofdgerecht waren eryngii (koningsoesterzwammen), gepofte knolselderij, aardpeer en aspergelinten. Aan tafel werd een demi glace eroverheen geschonken. Normaal wordt dit van dierlijk bouillon gemaakt, maar dit was lang ingekookt groentevocht.

Niet gefotografeerd, maar wel echt ook heel erg lekker: aardappeltjes en een salade voor erbij. De aarsappeltjes waren goddelijk bereidt. Het tomaten-uien sausje erbij was ook super. Dat hebben we nog een keer bijbesteld :-)Het dessert was een feest om te zien. Prachtige grote diepe borden werden gebracht met hierin schotsen chocolade, bepoederd met matcha poeder. Eronder verstopt zat een in wijn gekookt stoofpeertje en prachtige toefjes chocolade mousse van silken tofu. Met bietenchipjes en cranberry.

Heerlijk! Het gebeurt niet zo vaak dat je als vegan chocolade krijgt in een niet-vegan restaurant. Meestal ben je dan aangewezen op sorbet ijs, en dat terwijl chocolade toch altijd wel favoriet is.


Al met al een hele fijne ervaring. Chefkok Anne Oosterbeek kwam zelf persoonlijk de gerechtjes aan tafel brengen en vol enthousiasme uitleg geven wat ze had gemaakt.

Ook vertelde ze dat ze vanaf volgende maand 5 gangen gaan serveren voor EUR 25,00! Met elke maand een wisselend menu. Niet standaard vegan op de kaart, maar als je het van te voren aangeeft bij de reservering is het geen enkel probleem. Uiteraard wil ik dan nog eens terug :-)

**update juni 2017: blijkbaar wordt veganistisch niet meer zo hartelijk ontvangen. Ik kreeg van een bloglezer te horen dat vegan nu ver van te voren aangegeven moet worden en dat er dan een meerprijs wordt berekend. Erg jammer!

Fijne gerechten, leuk personeel, zachte prijzen en schitterende opmaak. Aanrader!

XO — Lunch | Borrel | Diner
Folkingestraat 13
9711 JS Groningen
di-za 11:00 – 22:00
Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten