Camembert notenkaasje met mosto cotto

Dit kaasje krijgt zijn typische smaak door de truffelolie. Wees er zeer erg zuinig mee want de smaak kan erg overheersend zijn. Truffels worden meestal niet als vegan beschouwd omdat vroeger varkens werden ingezet om ze te vinden, alleen gebeurd dat nu nog maar nauwelijks: het is veel te moeilijk om te voorkomen dat de varkens ze opeten. Daarnaast zit in truffelolie meestal geen echte truffel, dat is veel te kostbaar en wordt er een synthetische variant gebruikt. Het geeft echter het typische camember smaakje aan dit notenkaasje, ideaal!

Mosto Cotto is eigenlijk ingekookte druivensap. Je krijgt op deze manier een enorm mooie pure stroop die uitstekend smaakt bij het notenkaasje.

Brooddrank
Oftewel Kanne Brottrunk gebruik ik in plaats van het omslachtige rejuvelac: het gefermenteerde granenwater wat gebruikt wordt om notenkaasjes te maken. Het maken van rejuvelac neemt een paar dagen in beslag en is lastig op voorraad te houden.. Dit drankje, hoewel eeuwen oud, is bij de meeste mensen nog onbekend maar kan toch veel voordelen opleveren.

Brooddrank wordt gemaakt van natuurlijk desembrood die gebakken wordt van biologisch-dynamisch geteelde haver, rogge en tarwe. Dit brood wordt vervolgens enige tijd in zuiver bronwater gelegd en ondergaat op deze manier een tweede fermentatie.
Door middel van melkzuurfermentatie (een volkomen natuurlijk proces wat niets met zuivel of melk te maken heeft) ontstaat er een melkzure drank met zeer grote hoeveelheden levende melkzuurbacteriën.
De brooddrank bevat een hoog gehalte aan vitale stoffen, essentiële aminozuren, actieve fermenten, mineralen, sporenelementen en vitamines.  Het heeft een goede invloed op je darmflora en stofwisseling. Drink het verdunt met wat pure appelsap om de wat zure prikkelende smaak te verminderen.
Het drankje bevat wel gluten, en is niet geschikt voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie).Camembert notenkaasje met mosto cotto
1 cup ongebrande, ongezoute cashewnoten, 1 nacht geweekt in water
¼ cup brooddrank (Kanne Brottrunk) of rejuvelac
¼ cup geurloze kokosolie, gesmolten
1 el edelgist
1 el witte wijnazijn
¼ tl truffelolie
1 tl zout
Verse tijmblaadjes

Pureer alle ingrediënten in een blender tot een gladde massa. Stop steeds even om de massa die aan de zijkanten van de blender is gaan zitten naar beneden te schrapen en om de motor van je blender even rust te geven. Na een minuut of 5-6 zul je een mooie gladde saus hebben.
Leg een doekje van dun ongebleekt katoen in een vorm en giet hier het cashewnmengsel in. Laat 24 uur op kamertemperatuur fermenteren.

Bewaar het kaasje na deze 24 uur afgedekt in de koeling.

Serveer het kaasje met de mosto cotto eroverheen verdeeld en bestrooi met wat fijne verse tijmblaadjes.


Mosto Cotto:
3 cup (rode) druiven

Stamp de druiven in een pan fijn met bijvoorbeeld een houten stamper. Ze moeten behoorlijk gepureerd zijn.

Zet op een zacht vuur en laat onder af en toe roeren een uurtje zachtjes warmen tegen de kook aan.
Haal de druiven door een zeef heen, duw er zoveel mogelijk doorheen en vang dat op zodat je eigenlijk alleen maar de harde schilletjes en pitjes overhoudt. Schillen en pitten weggooien.

Druivensap wederom op een heel zacht vuurtje in laten koken tot een dikke stroop. Kijk zo nu en dan, het kan ineens hard gaan. Dit duurt ongeveer 45 min – 1 uur.Print Friendly and PDF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten