Uitgelicht: Khadi haarverzorging


*webshop is gesloten*
Al jarenlang is dit echt een blog gericht op eten, kookboeken, restaurants etc. In de toekomst zullen jullie ook wat meer gaan lezen over andere producten dan eten en ik hoop dat jullie dat leuk vinden! Er zijn namelijk zoveel mooie vegan producten op de markt en daar wil ik graag wat meer over vertellen.

En ik begin bij Khadi! De producten van Khadi zijn tot stand gekomen op basis van ayurvedische kennis van duizenden jaren over het holistische gebruik van kruiden en planten en hun effect op de mensen.

*webshop is gesloten*
En ditmaal zal ik er niet alleen over vertellen, want naast dat je deze producten ook in de Plantaardigheidjes Online Shop kan kopen, geef ik ook een cadeautje weg! Zie daarvoor het einde van deze blog om te kijken wat je moet doen om kans te maken.


Ayurveda

Ayurveda is een manier van leven.  De naam Ayurveda laat zich letterlijk vertalen als “kennis van levenskracht”.  Ayurveda kwalificeert kruiden op basis van alle eigenschappen van een kruid en is holistisch. Ayurveda kijkt ook naar de effecten van de verschillende delen van de plant, zoals de zaden, bladeren, bloemen, fruit, bast en wortels, aangezien deze allemaal verschillende energetische eigenschappen hebben.

Kruiden spelen zowel in voeding als bij extern gebruik een belangrijke rol bij het in balans brengen van de huid. Net zoals levende wezens hebben de kruiden ook verschillende energetische constituties die in de ayurveda worden aangeduid met kapha, vatta, pitta. Wanneer deze op de juiste manier gebruikt worden, kunnen ze de balans helpen herstellen.

Alle producten van Khadi worden in deze traditie – de oudste ter wereld - gemaakt.

Khadi

Khadi maakt gebruik van hernieuwbare ingrediënten (grondstoffen die duurzaam verbouwd worden) en de producten zijn uiteraard niet getest op dieren. Ze bevatten geen aardolieproducten, synthetische conserveermiddelen en geurstoffen.

De kruiden worden  op een duurzame manier geoogst, zijn GMO vrij en komen voornamelijk van lokale kleine boeren. Ze worden hygiënisch schoongemaakt, gedroogd, gesorteerd en gemalen en daarna bewaard onder gecontroleerde temperatuur- en luchtvochtigheidscondities. De eindproducten zijn vrij van zware metalen en bacteriologische groei, wat volgens Khadi getuigt van de kwaliteit van de kruiden.

• Gecertificeerd door de BDIH
• Eerlijke prijzen voor boeren
• Echte ayurvedische cosmetische producten en formules
• Traditionele werkwijze
• Extracten op traditionele wijze verkregen (dus zonder hexaan, alcohol etc.)


Haarverzorging

En dan nu de producten waar ik zo dol op ben. Sinds vorig jaar september probeer ik No Poo aan te houden. Dat betekent "no shampoo". Ik reinig mijn haren het afgelopen jaar met water, en zo nu en dan gebruikte ik baking soda en spoelde ik na met appelazijn.

Dat deed mijn haar ontzettend goed, in de zin van het werd voller en dikker! Het niet gebruiken van chemische middelen op je hoofdhuid heeft dus wel degelijk effect. Zelfs mijn kapper staat er van versteld dat er ook zoveel nieuwe haargroei is ontstaan het afgelopen jaar.

Maar toch miste ik af en toe dat lekkere "shampoo"  gevoel. Zo nu en dan, zeker na het sporten, werd het toch wat vetter. Omdat ook mijn reukvermogen verstoord is werd ik wat onzeker of mijn haar nog wel lekker rook. Ook al bevestigde Rick altijd  dat het niet zo was en gewoon "normaal" rook had ik wel de behoefte om iets te gaan gebruiken.

Telkens als ik mijn haar had geverfd met een henna kleuring knapte mijn haren enorm op. Een enorme glans en het voelde zo fijn aan. Ik heb alleen niet altijd behoefte aan een kleurtje en toen kwam ik onderstaande producten tegen voor mijn Online Shop, perfecte timing! Het principe werkt namelijk een beetje hetzelfde als een haarkleuring, alleen krijg je geen kleurtje én je hoeft het niet zo lang in te laten trekken.



Shampoo poeder
Het werkt zo dat je de poeder aanmaakt met gekookt water en dat even een minuut of 15 laat afkoelen. De "modder" zoals ik het altijd noem, breng je aan in vochtig haar. Even 15 minuutjes erin laten zitten en eruit spoelen. Het resultaat zal per soort en per persoon verschillen natuurlijk, maar tot nu toe is iedereen echt ontzettend enthousiast over de haarpoeder shampoo's van Khadi in mijn omgeving.  Zelfs mijn vriend loopt 1 x in de week met een modderhoofd rond en ikzelf gebruik het nu ook echt max 1 x in de week, soms 1 x in de twee weken. Tussen door was ik het met alleen water.

Er is ook nog een ayurvedische methode om deze poeders te gebruiken, en die is misschien iets geschikter voor drukke ochtenden voordat je naar je werk moet: poeder met (wat meer) kokend water aanmaken en dat een nacht laten trekken. Filteren en dan het opgevangen water gebruiken als spoeling.

Welke soorten zijn er?


◌◌◌◌



Herbal Hairwash Powder
Dit is mijn favoriet, met name om de geur. Deze is zo lekker kruidig en fris! Je hele badkamer ruikt naar een spa als je hiermee je haar hebt verwend. Ook als je daarna je haar weer nat maakt komt de fijne geur weer naar voren.
Het maakt je haar zacht, glanzend en vol met volume en een heerlijk schoon en luchtig gevoel. Je haar is dan wel zacht, maar zeker niet futloos en slapjes.

Khadi Herbal Hairwash Powder is een kruidenpoeder die de hoofdhuid en haar reinigt en schoonmaakt op een grondige en natuurlijke manier. Het heeft een unieke samenstelling van kruiden, bloemen en vruchten. Regelmatig gebruik maakt het haar sterker en voller doordat het de haarwortels voedt en haargroei stimuleert. Dit product is ook met name geschikt voor mensen die allergisch zijn voor chemische stoffen é is ook een zeer milde maar effectieve babyshampoo.

Wat zit er allemaal voor een kruiden in?
Reetha (ook wel Indiase zeepnoot genoemd) is een natuurlijke reiniger. Het is al jaren in gebruik in India om je mee te wassen en je haar mee schoon te maken.
Shikakai is een natuurlijke haar conditioner.
Amla (Indiase kruisbes) geeft je haar glans, en maakt de wortels steviger.
Vasaka (malabarnoot) voorkomt hoofdhuid ontstekingen.
Bhringaraja (sanskrits voor "Koning van het haar") kalmeert en verkoelt de hoofdhuid en voorkomt haaruitval.
Neem en Tulsi (Heilige/Thaise Basilicum) zijn anti-bacterieel.
Fenegriek werkt als een anti-roos.
Henna verzorgt en werkt als een conditioner en zorgt voor een gezonde hoofdhuid.
Citroen werkt als een natuurlijke reiniger.
Hibiscus is een natuurlijke haarverzorger en stimuleert de haargroei.
Jamun werkt anti-bacterieel en heeft een verkoelend effect op de hoofdhuid en zorgt voor minder haarverlies.
Uiteindelijk werkt mango adstringerend, anti-bacterieel en verkoelt de hoofdhuid.

Meng 1 á 2 eetlepels kruidenpoeder (afhankelijk van de lengte van je haar) met wat kokend water zodat het een vloeibaar papje wordt. Even af laten koelen. Maak je haar vochtig en verdeel het afgekoelde mengsel door je haar. Laat 10-15 minuten intrekken en spoel daarna uit.

De ayurvedische methode:
Neem twee volle koppen met water en een paar eetlepels Khadi herbal hairwash (afhankelijk van je haarlengte) en verwarm voor een minuut of 10. Het beste is om glas te gebruiken, en niet metaal, laat het een nachtje staan.
Filter de kruiden eruit en gebruik het kruidenwater. Masseer in je haar en je hoofdhuid, even laten intrekken en dan uitspoelen. Geen regulieren shampoo gebruiken.





◌◌◌◌


Shikakai Powder
Shikakai bevat saponine wat een licht schuim creëert als het in contact komt met water. Het wordt al eeuwen gebruikt in India als shampoo en als conditioner.
Shikakai is een uitstekende conditioner. Het reinigt de hoofdhuid, vermindert irrita
tie, jeuk en roos en geeft je haar glans en volume. De haargroei wordt gestimuleerd en het haar wordt versterkt en makkelijk doorkambaar.


Shikakai werkt als een goede conditioner voor het haar; het voorkomt dat uiteindes gaan breken en gaan splijten wanneer je je haar lang wil laten groeien. Het respecteert natuurlijke pH waarde van je hoofdhuid en reinigt je hoofdhuid en haar zonder uit te drogen.

Je kan deze shikakai poeder ook mengen met de amla en reetha poeder. Reetha maakt schoon, Amla geeft de glans en shikakai werkt verzorgend en maakt het haar makkelijk doorkambaar. Ik doe dan zelf de verhouding 1 el - 1 el - 1 el, simpel! Is je haar nu wat vetter, dan kun je wat meer reetha erin doen, en is het wat droger, dan wat minder reetha en wat meer shikakai.

Voorzichtig bij het gebruik op blond of geblondeerd haar. Het haar kan hier donkerder van worden (al heb ik dat zelf nog niet gemerkt en ik heel erg lichtrood haar heb).




◌◌◌◌




Amla poeder
De Khadi Amla poeder is gemaakt van biologisch geteelde amla-bessen.

Amlapoeder (Indische kruisbes) is ideaal voor een spoeling na het wassen. Het reinigt intensief, is een uitstekende conditioner en een natuurlijke bron van vitamine C.

Je kan ook deze natuurlijk weer mengen met de andere twee enkele kruidenpoeders (zie de uitleg onder de shikakai poeder).



Je kunt deze pasta ook gebruiken voor je gezicht:
Als gezichtsmasker meng je een eetlepel amla en meng je dat met handwarm water. Breng op je gehele gezicht aan en laat voor een minuut of 10 intrekken.
Daarna met draaiende bewegingen afspoelen.

Het vermindert acne en puistjes of andere huid ontstekingen. Het hoge aandeel vitamine C maakt je poriën kleiner en werkt als een toner voor je huid.  Je kan het ook als een gehele modderpakking gebruiken voor je lichaam!




◌◌◌◌





Reetha poeder
Khadi Reetha poeder (Indische Wasnoot) is ideaal  om lichaam en haren te wassen op een milde zeep-vrije manier. Je kunt het gebruiken in plaats van zeep, douchegel of shampoo. Het reinigt grondig en geeft je haar een natuurlijke glans.


Wanneer het poeder in water wordt geweekt of gekookt, ontstaat er een mild schuim dat huid en haar op zachte wijze reinigt zonder de pH-waarde te verstoren.

Reetha is de meest natuurlijke manier om je lichaam en haar te wassen.
(Heb je bijvoorbeeld wat vetter haar en reinigt een van de bovenstaande kruidenpoeders niet sterk genoeg dan kun je wat reetha toevoegen aan de andere kruiden).



◌◌◌◌


Giveaway / winactie!
Ik wil graag een lezer blij maken met een Khadi kruidenpoeder! Wat moet je doen?
Laat een bericht achter op het facebook bericht met welke kruidenpoeder jij graag zou willen winnen. Wil je de herbal hairwas? De reetha-, amla of toch liever de shikakai poeder winnen? Laat het weten onder dit bericht: 
https://www.facebook.com/plantaardigheidjes/posts/1098346200246708

Uiteraard vind ik het ook erg leuk als je de Facebook pagina liked van Plantaardigheidjes.
De winnaar maak ik 07 september 2016 bekend, via facebook.
(de actie geld alleen voor Nederland en België).




Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuke winactie! En ik heb al aan een mengsel mogen snuffelen op Perron Plantaardig :))
    Even voor mijn duidelijkheid: het reetha poeder is toch niet speciaal voor vet haar? Omdat het juist mild is? Nu hop ik naar FB!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker niet speciaal voor vet haar, maar het heeft de meest reinigende functie van de drie enkele poeders. Als je droog haar hebt, maar wat meer haarstyling producten gebruikt kun je deze ook prima gebruiken :-)

      Verwijderen