Aardbeien amazake clafoutis





Amazake
Amazake is een traditioneel dessertdrankje zonder suiker uit Japan. Het bestaat eigenlijk alleen maar uit gezonde ingrediënten en is door een natuurlijk fermentatie proces lekker zoet geworden.

De basis bestaat uit bruine rijst, al dan niet aangevuld met gierst of haver. Door hier een bacterie cultuur aan toe te voegen, koji rijst (rijst gemengd met de aspergillus oryzae), gaat het fermentatieproces op gang komen. Daarbij wordt zetmeel afgebroken door de koji- enzymen tot gemakkelijk opneembare glucose en maltose. Wat er overblijft na maling is een zoete romige granencrème.

Het bevat veel vezels en koolhydraten maar heeft ook een erge hoge voedingswaarde: het rijk aan selenium en mangaan (een essentieel sporenelement voor onze stofwisseling). Daarnaast is het een goede bron voor magnesium en fosfor.

Vanwege zijn goede en gezonde eigenschappen kun je het natuurlijk voor veel meer gebruiken dan alleen desserts. Gebruik het in smoothies, pannenkoeken, of verdun het zodanig dat het een lekker drankje wordt. Je kan amazake vinden bij natuurwinkels.






Clafoutis
In dit recept heb ik het verwerkt in een "taart", of beter gezegd een clafoutis. Deze is geschikt voor mensen die geen geraffineerde suiker willen gebruiken. Een clafoutis is een Frans soort gebak dat meestal als dessert wordt gegeten. Oorspronkelijk met kersen, maar je kan het natuurlijk met elk fruit naar wens maken.


Aardbeien amazake clafoutis
75 gram/1 cup amandelmeel
75 gram/  ¾ cup volkoren speltmeel
Snuf zout (ongeveer 1 tl)
120 ml / ½ cup amazake
120 ml / ½ cup appelmoes (neem ongezoete als je geen suiker wil gebruiken)
350 gram aardbeien, in stukjes

Verwarm de oven voor op 175C.

Meng de amandelmeel, speltmeel en het zout. In een andere kom meng je de amazake en de appelmoes. Doe dit bij de meel en roer goed door elkaar.  Roer voorzichtig de aardbeien door het mengsel. 

Bekleed een taartvorm van 18 cm met bakpapier. Verdeel het aardbeienmengsel in de taartvorm en druk goed aan zodat er geen luchtgaten onderin de hoeken zitten.

Bak in het midden van de oven voor 60 minuten, of tot een prikker er schoon uitkomt.
Laat het afkoelen op een rek voordat je de taart aansnijd.



Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit! Waar dient de appelmoes voor? Als bindmiddel?
    Het geheel lijkt me wel erg zoet... 120 ml amazake is aardig wat. Heeft wel een heerlijke, caramelachtige smaak, zal het goed doen met amandelmeel en aardbeien!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt onder andere als bindmiddel!
      Zoetheid valt mee, zeker als je ongezoete appelmoes neemt.
      En inderdaad de smaken passen heel goed bij elkaar :-)

      Verwijderen