Workshop Zuid-Indiase keuken door Rada's Kookstudio


Afgelopen weekend volgde ik samen met andere lieve mensen de workshop Zuid-Indiase keuken, gegeven door Rada Meursing van Rada's Kookstudio. Meestal geeft Rada workshops in Lelystad of in andere delen van het land. Een van mijn trouwe lezeressen wees mij op een workshop die Rada zou geven in Haren (Gr.), dat is natuurlijk zo dichtbij dat ik ging informeren.

De workshops die Rada geeft zijn vegetarisch met een veganistische optie, omdat ik en een paar vriendinnen graag mee wilden doen hebben we gevraagd of de hele workshop plantaardig kon worden, zodat wij dan ook van alles konden proeven. En dat kon! Was geen enkel probleem.

De Zuid-Indiase keuken is dan ook bij uitstek geschikt voor veganisten omdat ze daar bijna struikelen over de kokosnoten. Ze gebruiken dan ook best vaak kokosolie ipv de van zuivel gemaakte ghi/ghee. Zo vertelde Rada dat in de inleiding van de workshop samen met allerlei andere leuke wetenswaardigheden. Zo is bijvoorbeeld Urad Dahl (black gram) een van de eiwitrijkste dahl soorten en kan dat gefermenteerd erg goed gebruikt worden in pannenkoekbeslag.
Een goede vervanger voor zowel ui als knoflook is het kruid asafoetida; want beide gebruiken ze niet in de vedische keuken vanwege de effecten op je geest van zowel ui als knoflook.

Een aantal producten konden we gelukkig ook kopen bij Rada, anders had ik die avond direct weer online moeten shoppen. Zo heb ik een potje asafoetida meegenomen (ik had onlangs de mijne weggegooid) en ook het boek Vedische Kookkunst; het boek die Rada heeft vertaald en bewerkt.

De workshop werd gehouden in Haren (Gr.) in de Kookstudio-Haren Chambre d'Amis. Een mooie lokatie waar vaker workshops worden gegeven met een ruime keuken.


Nadat we het receptenboekje hadden doorgenomen en keuzes hadden gemaakt gingen we aan de slag! We waren met 15 mensen in een redelijke keuken, maar het was toch een drukte van jewelste.

Ik koos samen met Ilse voor een gerecht wat ik normaal gesproken thuis niet zo snel zou maken, want ik vind frituren eng (en ongezond): Beignets van urad dahl in (soja)yoghurt.
Maika en Lutske gingen voor de doghla; hartige taartjes van gestoomde dahl in de geweldige idli stoompan.


Ondertussen konden we lekkere sapjes en een biologisch wijntje nemen en hadden we een pappadum als snack. Uiteraard wilde ik tussendoor ook foto's maken :-) de tijd vloog voorbij.

Uiteindelijk keerde de rust wat meer terug en waren we de gerechten aan het afronden.


Alles werd uitgestald op een tafel waarna we konden gaan opscheppen. Wat hebben we gemaakt?

 • Rasam - Zuid Indiase tomatensoep
 • Masala Dosa - Zuid Indiase pannenkoekjes met aardappelcurry
 • Dhogla - Hartige taartjes van gestoomde dahl
 • Nariyal Ki Catni - kokoschutney
 • Sambar - Stoofpot van groenten en dahl
 • Aviyal - Zuid-Indiaas Feestgerecht
 • Kesar Pulav - Saffraanrijst
 • Sperziebonen Thoran - Droge Zuid-Indiase curry
 • Urad Dahl Bara's - beignets van urad dahl in (soja)yoghurt
 • Khajur Imli Ki Chatni - dadel en tamarinde chutney
 • Abrikozen-walnoten bonbons
Het zag er allemaal even prachtig en mooi uit. En zo fijn dat we alles konden proeven en eten. Erg lekker allemaal! Al had ik wel verwacht dat de keuken pittiger zou zijn, maar dat was het helemaal niet. Natuurlijk supertrots op de goed gelukt bara's in sojayoghurt :-)

Ontzettend leuke en interessante middag gehad. Daarna nog even door met de meiden naar een café in Haren om na te genieten.

Houd de website van Rada in de gaten voor de workshops die ze geeft: www.kookstudio.net  De eerstvolgende workshop die Rada weer in Kookstudio Haren  geeft is op 18 september 2016, ik ben er dan ook weer bij!
Print Friendly and PDF

1 opmerking: