Schorseneren zijn een echte najaars en wintergroente. Een leuke tegenhanger voor de witte asperge in de koude maanden! Ze bevatten diverse b-vitamines, waaronder behoorlijk wat foliumzuur. Verder is het een goede bron voor ijzer, kalium, calcium, fosfor en koper.
De vitamine c zorgt er weer voor dat ook het ijzer uit de boerenkool goed wordt opgenomen in je lichaam.
Een gezond en lekker vullend gerecht. Je kan natuurlijk de linzen zelf koken, maar ik had wat minder tijd en dan is zo'n blik in de voorraad kast toch wel erg handig. Het maakt niet uit of je beluga, Franse berglinzen of bruine linzen gebruikt, het smaakt er allemaal lekker bij.
Linzen met schorseneer en boerenkool 2 pers
6 schorseneren
1 bouillon blokje (zonnatura knoflook & kruiden)
2 rode uien, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
3 cup gesneden boerenkool
1 blik linzen
olijfolie
citroensap
ahornsiroop
zout
Schil de schorseneren met een dunschiller. Snijd de schorseneer direct in stukjes van ongeveer 1 á 2 cm en leg in water.
Wanneer ze allemaal geschild en gesneden zijn goed afspoelen, net onder water zetten en met het bouillonblokje aan de kook brengen.
Kook tot de schorseneren beetgaar zijn en je er makkelijk met een vork kan inprikken. Houd een ½ cup van de bouillon achter de hand wanneer je de schorseneren afgiet.
In een diepe koekenpan wat olie verhitten; hierin de ui fruiten tot deze glazig is. Doe de knoflook erbij en roer goed om.
Doe vervolgens de boerenkool erbij, samen met de ½ cup bouillon/kookvocht van de schorseneren.
Laar een minuut of 8 onder af en toe roeren de boerenkool slinken. Doe vervolgens de linzen erbij en laat goed mee opwarmen. Tegen het einde voeg je ook de schorseneren toe en warm je die mee.
Breng alles op smaak met wat olijfolie, citroensap, ahornsiroop (je kan alles eerst 1 op 1 qua verhouding mengen in een bakje en dan toevoegen, maar ook rechtstreeks over de salade sprenkelen en dan husselen. Voeg zout naar smaak toe.
Facebook Page
Labels
aardappels
aardbeien
aardpeer
amandelmeel
amazake
ananas
appel
artisjok
asperges
aubergine
avocado
banaan
berlijn
bietjes
bimi
bladerdeeg
bladgroen
bloemkool
boekweit
boerenkool
boerenpate
bonen
broccoli
brood
broodbeleg
bulgur
cacao
cashewnoten
champignons
chia
chipotle
chocolade
clearspring
courgette
couscous
cranberry
dadels
daslook
dip
edamame
eivervanger
erwten
evenement
falafel
feestelijk
fermenteren
festival
freekeh
fruit
gefermenteerde tofu
gerookte tofu
gierst
Groningen
haarverzorging
haricots vert
havervlokken
hazelnoten
ijs
ijspegels
jackfruit
jostabes
kaassaus
kala namak
kant en klaar
kastanjes
keramiek
kerst
khadi
kikkererwten
kikkererwtenmeel
knolselderij
knolvenkel
kokos
kokosmelk
komkommer
koningsoesterzwam
kookboek
kookboek review
kool
koolrabi
kruiden
kruisbessen
lamsoor
linzen
mais
mango
meiraapjes
melk
meloen
mibuna
milieu
miso
muffins
mythes
naan
Nieuw-Zeelandse spinazie
noodles
noten
notenkaas
olijven
online shop
ontbijt
paddenstoelen
palmkool
paprika
parelgerst
pasta
pastinaak
pate
peer
peper
pepers
peren
perzik
peultjes
pinda
pita
pizza
polenta
pompoen
pompoenpitten
prei
product review
quinoa
raapstelen
rabarber
radijs
raw
recept
restaurants
rettich
rijst
rozijnen
salade
schorseneren
seitan
sesam
shop
silken tofu
sla
smaakmaker
snijbiet
snijmoes
soep
soja medaillons
sojafilets
spelt
speltrijst
sperziebonen
spicebar
spinazie
spruitjes
steden
stoofperen
sugarsnaps
tahin
tatsoi
tempeh
tofu
tomaten
tortellini
tuinbonen
tzatziki
uien
uitgelicht
uitleg
vega gehakt
vegan
vegan balletjes
vegan garnalen
vegan kaas
vegan kip
vegan salami
vegan shop
vegan spekblokjes
vegan winkel
vegan worst
vegan yoghurt
vegan zalm
vegetarische kip
veldsla
venkel
vijgen
voordelen
walnoot
waterkers
wijntip
winterpostelein
workshop
wortel
zeekraal
zeewier
zoet
zoete aardappel
zwarte peper
zwarte rijst
Blog Archive
© Plantaardigheidheidjes. Mogelijk gemaakt door Blogger.
YUM, jammer dat je boerenkool hier niet zo makkelijk kan vinden, anders stond dit gerechtje deze week zeker nog op tafel!
BeantwoordenVerwijderenIs dat echt zo lastig te krijgen in België? Wat apart!
VerwijderenHier is boerenkool vooral in de lente, zomer schaars. Pas in de late herfst is het weer. Dat vind ik al zonde :-)
Om dat op te lossen kweek ik het zelf in de tuin. Maar in potten dus het wordt nooit zo mooi groot als het zou moeten.
De enige plaats waar je het kan vinden is Albert Heijn :-). Soms ook wel bij Delhaize, maar slechts een beperkte periode in het jaar en dan is het snel uitverkocht...
VerwijderenOnlangs bestelde ik bij Velt zaden voor onze moestuin van 2016 en ik heb boerenkool ook maar besteld. Nu nog op zoek naar een (natuurlijk) middeltje om de rupsen weg te houden en dan hebben we in het najaar hopelijk heerlijke boerenkool :-)