Linzen met schorseneer en boerenkool

Schorseneren zijn een echte najaars en wintergroente. Een leuke tegenhanger voor de witte asperge in de koude maanden! Ze bevatten diverse b-vitamines, waaronder behoorlijk wat foliumzuur. Verder is het een goede bron voor ijzer, kalium, calcium, fosfor en koper.
De vitamine c zorgt er weer voor dat ook het ijzer uit de boerenkool goed wordt opgenomen in je lichaam.
Een gezond en lekker vullend gerecht. Je kan natuurlijk de linzen zelf koken, maar ik had wat minder tijd en dan is zo'n blik in de voorraad kast toch wel erg handig. Het maakt niet uit of je beluga, Franse berglinzen of bruine linzen gebruikt, het smaakt er allemaal lekker bij.


Linzen met schorseneer en boerenkool 2 pers
6 schorseneren
1 bouillon blokje (zonnatura knoflook & kruiden)
2 rode uien, gesnipperd
2 knoflooktenen, gesnipperd
3 cup gesneden boerenkool
1 blik linzen
olijfolie
citroensap
ahornsiroop
zout

Schil de schorseneren met een dunschiller. Snijd de schorseneer direct in stukjes van ongeveer 1 á 2 cm en leg in water.
Wanneer ze allemaal geschild en gesneden zijn goed afspoelen, net onder water zetten en met het bouillonblokje aan de kook brengen.
Kook tot de schorseneren beetgaar zijn en je er makkelijk met een vork kan inprikken. Houd een ½ cup van de bouillon achter de hand wanneer je de schorseneren afgiet.

In een diepe koekenpan wat olie verhitten; hierin de ui fruiten tot deze glazig is. Doe de knoflook erbij en roer goed om.
Doe vervolgens de boerenkool erbij, samen met de ½ cup bouillon/kookvocht van de schorseneren.

Laar een minuut of 8 onder af en toe roeren de boerenkool slinken. Doe vervolgens de linzen erbij en laat goed mee opwarmen. Tegen het einde voeg je ook de schorseneren toe en warm je die mee.

Breng alles op smaak met wat olijfolie, citroensap, ahornsiroop (je kan alles eerst 1 op 1 qua verhouding mengen in een bakje en dan toevoegen, maar ook rechtstreeks over de salade sprenkelen en dan husselen. Voeg zout naar smaak toe.



Print Friendly and PDF

3 opmerkingen:

  1. YUM, jammer dat je boerenkool hier niet zo makkelijk kan vinden, anders stond dit gerechtje deze week zeker nog op tafel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Is dat echt zo lastig te krijgen in België? Wat apart!
      Hier is boerenkool vooral in de lente, zomer schaars. Pas in de late herfst is het weer. Dat vind ik al zonde :-)
      Om dat op te lossen kweek ik het zelf in de tuin. Maar in potten dus het wordt nooit zo mooi groot als het zou moeten.

      Verwijderen
    2. De enige plaats waar je het kan vinden is Albert Heijn :-). Soms ook wel bij Delhaize, maar slechts een beperkte periode in het jaar en dan is het snel uitverkocht...
      Onlangs bestelde ik bij Velt zaden voor onze moestuin van 2016 en ik heb boerenkool ook maar besteld. Nu nog op zoek naar een (natuurlijk) middeltje om de rupsen weg te houden en dan hebben we in het najaar hopelijk heerlijke boerenkool :-)

      Verwijderen