Review: De Vegabox

Vorige week kreeg ik De Vegabox toegestuurd om deze uit te proberen!
De Vegabox is een maaltijdbox met biologische, vegetarische of vegan ingrediënten. En vooral dat laatste is natuurlijk zo leuk, eindelijk is er een maaltijdbox die geheel plantaardige maaltijden aanbiedt!

De heren Mario en Remco zijn de Vegabox dit jaar gestart met uitsluitend een vega variant van de maaltijdbox met idee om in het 1e kwartaal van 2016 te starten met een geheel plantaardige variant. Doordat ze enorm veel aanvragen kregen voor een vegan variant hebben ze de Veganbox in de 2e week van hun bestaan al toegevoegd! Mario en Remco zijn de Vegabox gestart uit idealistisch oogpunt, bij beide staat duurzaam en milieubewust leven hoog in het vaandel en ze misten in het aanbod van maaltijdboxen een volwaardige vega/vegan variant. Zo hebben ze van hun hobby en passie hun werk gemaakt.


Je kan de box online bestellen bij www.devegabox.nl en dan krijg je altijd een box met 2 recepten voor 2 dagen. Je hebt dan nog de keuze of je voor 2, 3 of 4 personen wil en dan natuurlijk of je de vegetarische box wil, of de veganistische box.
Elke week kun je bepalen of je de box wilt hebben of niet, je zit nergens aan vast en bent niet verplicht een x aantal af te nemen. De gerechten die er die week in de box zullen zitten worden op de zaterdag bekend gemaakt (via facebook of via de mail) zodat je zelf kan bepalen of het je die keer aanspreekt of niet! De recepten worden ontwikkeld met medewerking van een diëtist om ervoor te zorgen dat het wel volwaardige maaltijden zijn.

De box werd bij mij op een vrijdag afgeleverd, en dat was ideaal: dat is mijn vrije dag van kantoor en meestal zit ik dan in een enorme kookdip en weet ik niet wat ik moet koken. Nu werden de boodschappen netjes al gehaald en hoefde ik alleen maar de recepten te volgen. Zo’n eerste keer een box krijgen is daarnaast ook erg leuk want ik was zeer benieuwd hoe ze dat allemaal zouden doen met de ingrediënten waar je niet direct een hele verpakking van nodig hebt.

Alles zit in de box op bijvoorbeeld peper, zout en olie om in te bakken na. Alle kruiden, specerijen en aparte toevoegingen die je nodig hebt voor het gerecht zitten erin: tot een stukje gember, zakje edelgist en een bakje veganaise aan toe! Ook de kruiden willen ze het liefst zo vers mogelijk leveren; ze zijn een samenwerking aangegaan met een lokale stadstuin die de kruiden voor De Vegabox gaat verbouwen. Zijn de kruiden niet in het seizoen of voorradig dan worden de gedroogde varianten geleverd.Ik ging die avond als eerste de Zoete aardappel rosti maken met witlofsalade. De recepten moeten allemaal te maken zijn binnen 30 minuten dus mijn timer ging aan. Nu ben ik wel gewend te koken, maar ik let eigenlijk nauwelijks op de tijd (vandaar dat je ook nooit een tijdsindicatie ziet bij mijn recepten). De recepten zijn niet moeilijk te volgen en in heldere taal geschreven. Tijdens het maken van dit recept heb ik een flesje wijn geopend, dat heeft misschien wel 5 minuten van mijn tijd gekost (ook even proeven natuurlijk) maar ook het raspen van 3 enorme zoete aardappels heeft heel wat van mijn tijd (en armspieren) gekost. Dit redde ik dus zeker niet in een half uur, ik denk dat als ik alle zoete aardappel rasp zou hebben opgebakken ik zelfs wel tegen de 50 minuten aan zou zitten. Nu heb ik er 40 minuten over gedaan en de helft van het zoete aardappel rosti mengsel voor de volgende dag bewaard want dat was veel!  Ik denk dat zeker 3 mensen hier wel van zouden kunnen eten, of twee volwassenen en twee kindjes.
En het gerecht? Echt ontzettend lekker! Ik zag er een beetje tegenop omdat rosti nu typisch zo’n gerecht is wat bij mij mislukt; maar met wat meer olie dan aangegeven en niet te snel proberen ze om te draaien ging het prima. Er ging een behoorlijke hoeveelheid edelgist doorheen en dat gaf een lekker kazig smaakje aan de rosti’s. De witlofsalade werd aangemaakt met veganaise en peterselie, erbij mandarijntjes en walnoten. Ook erg lekker fris bij de zoete aardappel rosti.


De avond daarop ging ik de courgette curry met bulgur & cashew maken. Uiteraard ging de timer weer aan (wat toch een beetje voelde alsof ik aan een wedstijdje mee deed hahaha) en dit keer redde ik het precies binnen 30 minuten! Dit gerecht was makkelijk, maar denk ik ook erg leuk voor mensen die zelf niet zo veel koken, en vaker naar pakjes grijpen: je maakt hier zelf de currypasta. Ook hier was de hoeveelheid wel echt enorm. Ik denk dat ook hier zeker 3 volwassenen van zouden mee kunnen eten; in ieder geval van de curry. Dan zou alleen de bulgur nog iets meer moeten zijn. De smaak was lekker, niet heel erg bijzonder, maar ik denk zeer geschikt voor de gemiddelde smaakpapillen van de Nederlandse huishoudens. Ik ben wel eigenwijs geweest: in het recept stond dat ik de bulgur door de curry moest mengen, maar ik heb het ernaast geserveerd. Anders ging het er helemaal in op, dat vond ik zonde. De knapperige cashewnootjes waren een welkome afwisseling qua structuur.


Ik vind De Vegabox echt een ontzettend leuk en mooi initiatief! Zeker leuk voor mensen die weinig inspiratie hebben in de keuken; geen tijd hebben of mogelijkheden om alle ingrediënten voor een gerecht bij elkaar te kopen. Maar ook zeker als beginnende veganist wanneer je nog niet helemaal je weg in die keuken weet te vinden.

De meeste reacties die ik hoor is dat het wel erg prijzig is, (een vegan box voor 2 personen, 2 dagen een maaltijd is EUR 27,50 inclusief verzenden (!)) en dat is ook wel veel geld. De groentes zijn biologisch en de meeste kruiden ook en dat merk je natuurlijk direct in de prijs. Maar daarnaast moet je niet ook vergeten dat je hiervoor niet een hele pot edelgist hoeft te kopen á EUR 4,00 voor net dat ene gerecht; of een potje komijnzaad die je misschien lange tijd niet meer gebruikt. Ook denk ik dat als je geen grote eter bent je er met zeker meer dan 2 personen van kan eten, of het verdelen over meerdere dagen. Maar het blijft natuurlijk een luxe product. Ik ben er erg blij mee dat het er nu is in ieder geval!

www.devegabox.nl


Print Friendly and PDF

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk initiatief! In België hebben we heel wat foodboxen, maar tot nu toe nog geen plantaardige optie. Ik vind ze persoonlijk ook wat duur, maar dat is ook vooral omdat ik zelf vaak prijzen vergelijk en graag boodschappen doe. Lijkt me toch leuk om zo eens een weekje te proberen, en je volledig te laten verrassen door het pakket!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons komt de box vandaag binnen. Het is een luxe om in elk geval twee dagen van de week niet te hoeven nadenken over wat we nou weer eens zullen koken. Dus ik hoop dat we het erg lekker zullen vinden ;-)

    BeantwoordenVerwijderen